„Un ochi râde, altul plânge”. Aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte anul 1983 pentru voleiul sălăjean. Era anul în care Silvania Şimleu Silvaniei, care câştigase recent Cupa Balcanică, s-a desfiinţat, echipa fiind mutată la Zalău în acelaşi an. A fost anul în care voleiul zălăuan a promovat în premieră pe prima scenă, începând o „eră” frumoasă, intitulată Elcond Zalău.
Primul titlu naţional a venit la finalul sezonului 1996 – 1997, printre actori numărându-se Mircea Abraham, Marius Lazăr, Aurel Vlaicu, Dănuţ Ciontoş, Sergiu Ilieş şi Cristian Boroeanu, cu Mircea Spătăcean şi Vasile Ştreang la cârma echipei. Alte două campionate au fost câştigate în sezoanele 1997 – 1998 şi 1998 – 1999, primul tot cu antrenorii Spătăcean şi Ştreang, iar al doilea, cu Florin Tiucra.
În anul 2000, echipa s-a destrămat, majoritatea jucătorilor valoroşi plecând la echipele de top, precum Deltacons Tulcea şi Dinamo Bucureşti. A urmat un drum anevoios, cu o nouă promovare în Divizia A1, dar cu o retrogradare imediată, iar în anul 2005 a început o nouă „eră” – Remat Zalău. Grupul de firme manageriat de Liviu Ciupe a găsit o soluţie, împreună cu Consiliul Judeţean Sălaj şi cu Primăria Zalău, de a asigura o constanţă în finanţare. Au început să se vadă şi rezultatele, iar la finalul sezonului 2009 – 2010 s-a câştigat cel de-al patrulea titlu din istoria voleiului zălăuan şi primul de către Remat. Printre cei care au avut un aport major la acest rezultat se numără şi actualul manager al SCM Zalău, Adrian Feher, care a evoluat pe postul de libero. Au fost trei sezoane consecutive în care Remat a dominat campionatul din România, câştigând alte două titluri în 2011 şi 2012. Remat Zalău rămâne în istorie ca fiind prima echipă de volei masculin din România care a evoluat în Liga Campionilor.
Volei Municipal Zalău a fost următoarea denumire a echipei, după ce grupul de firme Remat Invest şi-a retras definitiv sprijinul financiar în anul 2013. După doi ani (2015 şi 2016), în care a obţinut argintul în Divizia A1 şi a câştigat Cupa României, Volei Municipal Zalău avea să cucerească titlul naţional în 2017, al şaptelea pentru voleiul de la poalele Meseşului. Trei ani mai târziu au apărut, însă, problemele, cazul „ACS Volei Municipal Zalău” ajungând inclusiv pe masa oamenilor legii. Suspendată din activitate de federaţie din cauza datoriilor, Volei Municipal Zalău a devenit la scurt timp un club de domeniul trecutului.
Primăria Zalău tot nu a lăsat voleiul să moară, în anul 2020, s-a început un nou drum, Sport Club Municipal Zalău fuzionând timp de două sezoane cu CSS LAPI Dej. Lucrurile au devenit şi mai clare în 2022, când echipa din Divizia A2 Vest, Volei Club Zalău a promovat în primul eşalon, cedând locul celor de la SCM Zalău, unde manager este fostul libero, Adrian Feher. La finalul sezonului 2020 – 2021, CSS LAPI Dej – SCM Zalău avea să cucerească medalia de argint, devenind astfel vicecampioana României, iar în ultimele două sezoane, echipa s-a clasat în afara podiumului. Sezonul 2023 – 2024 al Diviziei A1 a început sâmbătă, SCM Zalău cedând cu 0 – 3 pe terenul campioanei, Arcada Galaţi.
În vara acestui an s-au împlinit patru decenii de la prima promovare în Divizia A1, 40 de ani cu suişuri şi coborâşuri, cu performanţe şi eşecuri, dar şi cu probleme grave, ce au ajuns pe masa judecătorilor. SCM Zalău promite o revenire a voleiului zălăuan acolo unde a fost odinioară Elcond, Remat şi Volei Municipal, prin câştigarea celui de-al optulea titlu din istorie.
[…] „Un ochi râde, altul plânge”. Aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte anul 1983 pentru voleiul sălăjean. Era anul în care Silvania Şimleu Silvaniei, care câştigase recent Cupa Balcanică, s-a desfiinţat, echipa fiind mutată la Zalău în acelaşi an. A fost anul în care voleiul zălăuan a promovat în premieră pe prima scenă, începând o „eră” frumoasă, intitulată Elcond Zalău. Primul titlu naţional a venit la finalul sezonului 1996 – 1997, printre actori numărându-se Mircea Abraham, Marius Lazăr, Aurel Vlaicu, Dănuţ Ciontoş, Sergiu Ilieş şi Cristian Boroeanu, cu Mircea Spătăcean… Citeste mai mult […]
asteptam bAnii de la cota, dejeaba umbli cu parul vopist, ciuntule, ca n-am uitat de abanii de la cota
Cu cioara vopsita