În ciuda faptului că instituţia pe care o conduce susţine clubul de handbal, HC Zalău, unde deţine 95 la sută din acţiuni, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, rămâne un împătimit al sportului la fileu, deşi la clubul Remat Zalău instituţia judeţeană are doar patru procente. Marc este, practic, omul care, în urmă cu 12 ani, a „resuscitat” voleiul zălăuan, gâsind în 2005 o formulă de asociere între Consiliul Judeţean Sălaj, Primăria Zalău şi grupul de firme Rematinvest, ce şi-a arătat roadele câţiva ani mai târziu: trei titluri de campioană, câştigarea Cupei României şi participarea, de trei ori consecutiv, în grupele Ligii Campionilor.
„Venirea lui Aurel Vlaicu poate fi un şoc care să stimuleze jucătorii”
Reporter: Cum comentaţi numirea lui Aurel Vlaicu pe banca echipei Remat Zalău?
Tiberiu Marc: Cred că perioda în care Aurel Vlaicu a fost antrenor secund în Germania, la o echipă care a jucat mereu în Liga Campionilor, alături de un antrenor consacrat, cum este Stelian Moculescu, i-a dat posibilitatea să se rodeze şi să acumuleze cunoştinţe pentru a fi capabil să conducă o echipă cum este cea de volei din Zalău, în acest moment. Venirea lui Vlaicu poate fi un şoc care să stimuleze jucătorii şi să-i facă să-şi dorească mai mult să câştige campionatul şi cupa. Dacă proiecţia pentru viitor este una suficient de clară – şi am înţeles că discutăm aici de un contract pentru trei ani şi jumătate – atunci după finalul acestui campionat – în care foarte multe lucruri, la nivelul lotului, nu se mai pot face – se dechide o perspectivă care să ducă la o altfel de construcţie. Probabil va fi una bazată în principal pe jucători din ţară, o construcţie în care tinerii jucătoiri din Zalău sau din judeţ ar putea, în timp, să fie luaţi în calcul.
Rep.: Care credeţi că sunt cauzele care au dus la această clasare modestă – locul 6 la finalul turului?
T.M.: Cauzele care au dus la o clasare modestă la finalul turului pot fi multiple. În ultima perioadă, în ltimii doi-trei ani, componenţa lotului s-a schimbat substanţial, de la un campionat la altul. Voleiul, care e un sport de echipă, necesită şi o perioadă de stabilire a unor relaţii de joc, a unor relaţii chiar interumane între jucători. Sunt jucători care au fost aduşi din alte ţări, care au jucat şi au trăit într-o altă cultură. Acomodarea nu e foarte simplă şi dacă nu eşti foarte confortabil din punct de vedere al locului în care ai ajuns ca şi străin, atunci nici randamentul nu e cel mai bun. Majoritatea jucătorilor au fost aduşi după evaluări pe baza unor vizionări. Nu trebuie să fim naivi. Fiecare jucător care postează într-un fel sau altul, pe un suport electronic, argumentele, alege din toată prestaţia pe care o are momentele cele mai bune. În sport, nu e sărbătoare în fiecare zi. Nu eşti foarte bun în fiecare zi. Sunt momente mai bune şi momente mai puţin bune. Evaluarea doar luând în calcul vizionări şi date statistice poate, după părera mea, să te ducă în situaţia de a avea surprize. Nu în ultimul rând, pentru ca o echipă să se poată antrena foarte bine trebuie să aibă jucători cu dubluri pentru fiecare post. Nu există altă modalitate practică de antrenament eficace, indiferent de cât de moderne ar fi sistemele de antrenament. În volei trebuie să joci şi de partea cealaltă a fileului trebuie să ai o echipă cu toate posturile acoperite, ori asta nu s-a întâmplat în ultimul campionat. Mai există şi riscul ca jucătorii noi pe care îi aduci să nu fie în cea mai bună formă fizică sau chiar să fie accidentaţi. Toate acestea, cumulate, au dus la situaţia în care echipa n-a reuşit să adune puncte numai pentru locul VI la finalul turului.
„Împreună cu Liviu Ciupe am dus voleiul din Zalău la un nivel destul de ridicat”
Rep.: Odată cu începerea noului an, grupul de firme Rematinvest şi-a retras sprijinul finaciar. De ce credeţi că a făcut Liviu Ciupe acest lucru?
T.M.: Nu ştiu care sunt motivele pentru care firmele Remat Invest şi-au retras sprijinul financiar. La nivel declarativ, motivele sunt de natură economică. N-am alte argumente pentru a crede că nu asta este motivaţia legată de retragerea din acţionariatul clubului de volei. Sigur, întotdeauna există şi un element de subiectivitate. Probabil că şi de data aceasta a fost vorba şi de aşa ceva, dar situaţii de acest gen au mai fost şi în alţi ani şi s-a trecut peste lucrile acestea. Una peste alta, eu cred că motivele sunt de natură financiară.
Rep.: Sunteţi omul care aţi „resuscitat” voleiul zălăuan în urmă cu 12 ani, iar cu Ciupe aţi colaborat mult timp. Cum vi se pare ca şi colaborator?
T.M.: În urmă cu 12 ani, e adevărat, echipa de volei băieţi era într-o situaţie dificilă. După ce fusese campioană a juns să retrogradeze şi a început o construcţie care a durat ani buni. După destule încercări de a atrage oameni care să fie dispuşi să investească în sport, am discutat şi cu Liviu Ciupe. Mai reticent la început, pe măsură ce au venit rezultatele el s-a implicat din ce în ce mai mult şi a ajuns ca în ultimii ani să fie preşedintele echipei de volei. Eu am colaborat bine cu Liviu Ciupe şi am reuşit împreună să ducem voleiul masculin din Zalău la un nivel destul de ridicat. Sigur, în timp el a devenit şi preşedintele clubului. A urmat şi perioada cea mai fastă, în care echipa a fost campioană. Prin urmare, nu am decât să constat că a fost o colaborare bună în timp, în beneficiul voleiului din Zalău.
„Nu ştiu dacă este nevoie acum şi de o formaţie de Divizia A2, când există deja două echipe de volei în Sălaj”
Rep.: La prima conferinţă de presă din acest an a fost anunţat noul proiect al clubului, principalul scop fiind de a promova cât mai mulţi juniori sălăjeni la echipa de seniori. Cum comentaţi acest proiect?
T.M.: Eu am fost întotdeauna adeptul promovării tinerilor jucători sau jucătoare din judeţ atât la volei cât şi la handbal feminin. La handbal feminin, lucrul acesta se face de ani buni şi cred că şi la volei băieţi s-ar putea proceda la fel. Sunt jucători din Sălaj care joacă în ţară şi joacă foarte bine la echipele lor. Sunt jucători care joacă la Şimleu Silvaniei, avem în acest moment două echipe în prima ligă şi ar fi păcat ca juniorii talentaţi să nu-şi găsească locul în echipele de seniori. Asta cere timp, cere răbdare şi o pregătire foarte bună la nivelul echipelor de juniori, ce ar trebui monitorizate probabil de antrenorii secunzi de la echipele de seniori. S-a încercat în anii trecuţi o echipă care să fie formată, în principal, din juniori şi care să evolueze în Divizia A2. În opinia mea, încercarea nu a reuşit. Nu ştiu dacă e nevoie acum de aşa ceva, când există două echipe în Sălaj. Încet, încet, juniorii talentaţi pot intra în pregătire cu echipele de seniorii, pentru a fi mai apoi promovaţi. Deci proiectul ca atare mi se pare o soluţie foarte bună.
Rep.: Să înţeleg că nu agreaţi înfiinţarea celei de-a doua echipe, care să evolueze în Divizia A2?
T.M.: Divizia B este o ligă foarte slabă în voleiul masculin. Nu văd care ar fi avantajul unor jucători care ar fi componenţii unei echipe de Divizia A2.
„Phoenix Şimleu Silvaniei este o surpriză plăcută, după prima parte a campionatului”
Rep.: Are Rematul puterea să câştige şi în acest an eventul?
T.M.: Echipa de volei masculin – eu n-aş folosi denumirea de Remat – ar putea face eventul cupă şi campionat. Sigur, mai greu decât în anii trecuţi, dar nu imposibil, pentru că nu sunt adversari care să se detaşeze în campionatul naţional de volei băieţi de o manieră care să îi facă câştigători de drept, în acest moment. Toate echipele care ar putea să aspire la câştigarea cupei sau campionatului sunt echipe pe care nu le văd foarte puternice sau invincibile. Cu o pregătire bună şi cu corectarea unor deficienţe din prima parte a campionatului, eu cred că eventul poate fi realizat. Din când în când, la echipele de orice fel, acolo unde e vorba de jocuri colective, au nevoie, probabil, de nişte schimbări şi la nivelul conducerii tehnice.
Rep.: Ce impresie v-a lăsat Phoenix Şimleu Silvaniei în prima parte a campionatului?
T.M.: Phoenix Şimleu Silvaniei este o surpriză plăcută, după prima parte a campionatului. Din păcate, nu am văzut echipa jucând, dar rezultatele pe care le-a obţinut sunt, unele dintre ele, surprinzătoare. Echipa a crescut de la meci la meci şi a reuşit să pună probleme tuturor echipelor cu pretenţii din campionat. Ştiu că ei şi-au fixat un obiectiv care nu era pentru vârful ierarhiei, dar mijlocul campionatului i-a găsit pe un loc care le dă şanse să spere la mai mult decât şi-au propus. Nu pot decât să-i felicit pe cei care se ocupă de pregătirea echipei, pe cei care îi susţin acolo, pentru că au făcut o treabă foarte bună.
Marc cand are de gand sa lase C.J ? Din cand in candla Cj e nevoie probabil , e nevoie de de niste schimbari si la nivelul conduceri ….”Ce bine stie cand e vorba de altii , dar el ar vrea pe viata ..
Pai el ar vrea si dupa moarte numai ca nu se poate.SI-a gasit securistul prostii aici .
,,Eu n-aş folosi denumirea de Remat,, cata ipocrizie la acest ,,resuscitator,,. Tibisor, cu banii lui Ciupe s-au castigat trofeele de pana acum. Desi iti atribui niste merite, singurele legaturi cu echipa de volei sunt prezentele tale in sala la tribuna VIP, (unde acced cei fara bilet), mai ales in timpul campaniei electorale. Caracter de securist, ce sa mai comentam.
Securist arogant si atoatestiutor.