Alexandru Florin Bologa este originar din localitatea Derşida, fiind primul sportiv judoka în totalitate nevăzător, care a reprezentat România la o ediţie a Jocurilor Olimpice.
Delegaţia României prezentă în aceste zile la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro a obţinut prima medalie la competiţia din Brazilia. Aceasta a fost câştigată chiar de un sălăjean, Alexandru Florin Bologa, născut în localitatea Derşida (comuna Bobota), care este complet nevăzător.
Bologa a evoluat la Rio în concursul de judo pentru persoane fără vedere, fiind singurul participant complet nevăzător. Sportivul sălăjean a concurat la categoria 60 de kilograme, începând concursul cu două victorii. În primul meci, românul a trecut de reprezentantul Coreei de Sud, Lee Minjae, iar în duelul pentru intrarea în semifinale, l-a învins pe alegerianul Mouloud Noura. Bologa a ratat calificarea în finală, pierzând prin ippon (procedeu de luxare a cotului) în faţa japonezului Makoto Hirose, dar s-a revanşat în meciul pentru medalia de bronz. Sportivul sălăjean l-a învins prin ippon pe uruguayanul Henry Borges, devenind astfel primul român judoka nevăzător medaliat la Jocurile Paralimpice.
„Nu mă aşteptam să câştig o medalie la prima mea participare la Jocurile Paralimpice. Încă nu realizez cât de important este acest rezultat. Cele mai mari emoţii le-am avut înaintea primului meci, când a trebuit să aştept o perioadă mai lungă de timp până să intru în concurs”, a declarat Bologa la TVR1 imediat după concurs.
Pentru medalia de bronz cucerită la Rio, Bologa va primi un premiu în valoare de 15.000 de euro, suma putând fi dublată.
La ediţia din acest an a Jocurilor Paralimpice, programate în perioada 7 – 18 septembrie, România este prezentă cu 12 sportivi ce evoluează la şase sporturi.
A rămas fără vedere la vârsta de şapte ani
Născut în luna noiembrie a anului 1995, Alexandru Florin Bologa a rămas complet nevăzător la vârsta de 7 ani, fiind afectat de un microb pe care mama sa l-a contactat în timpul sarcinii. Deşi a urmat diferite tratamente, chiar şi o operaţie în Belgia, Alex a rămas fără vedere. În ciuda acestui handicap, dar şi a faptului că părinţii au plecat la muncă în străinătate, Bologa a dorit să urmeze studiile unei şcoli generale şi liceului la Cluj-Napoca. În prezent, sălăjeanul este student în anul doi la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, învăţând, în acelaşi timp, şi meseria de maseur.
Alexandru Bologa a practicat la început înotul, iar în urmă cu patru ani a reuşit să-i convingă pe părinţi să accepte ca el să facă judo. Acesta a participat la o selecţie pentru nevăzători organizată de Clubul Sportiv Universitatea CSM Cluj, demonstrând că limitele pot fi înfrânte. În urmă cu un an, Bologa a fost la un pas de a obţine medalia de bronz la Campionatul European de la Lisabona, clasându-se pe locul cinci în cele din urmă. În luna februarie, a câştigat medalia de aur la Grand-Prix-ul de la Heidelburg şi medalia de argint o lună mai târziu, la Grand Prix-ul Infraero din Brazilia. În iunie a urmat o nouă medalie pentru sportivul originar din Derşida, Bologa cucerind aurul la Grand-Prix-ul de la Birmingham (Marea Britanie).
Bologa îşi petrece majoritatea timpului la Cluj-Napoca, însă, vine foarte des în Derşida, mai ales că aici locuieşte fratele său mai mic.
Bravo tie copil frumos!Esti de admirat!Avem atat de multi”nevazatori „in tara asta care stau degeaba,iar tu care chiar esti,le dai o lectie de viata.Astfel de articole ,despre astfel de oameni ,imi fac viata mai frumoasa.