Cea mai importantă competiţie de oină de după Revoluţie organizată în Sălaj a avut loc la finalul săptămânii trecute, pe Stadionul Municipal din Zalău. Cele mai bune opt licee din ţară s-au întrecut la faza finală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, iar câştigătoarea competiţiei a fost echipa Liceului cu Program Sportiv din Roman.
„O competiţie extraordinară, mi-a plăcut peisajul şi oamenii din această zonă a ţării. Îmi plac oamenii care practică sportul nostru naţional. Eu practic acest sport de peste 50 de ani, am condus atât echipe din România, cât şi din Moldova. Acum conduc două echipe mari din România, respectiv Biruinţa Gherăeşti, multiplă campioană naţională şi o echipă din Iaşi – Stejarul Cârcovaci. Sper să am ocazia să văd un meci de oină transmis de Televiziunea Română”, a declarat la final profesorul şi antrenorul echipei din Roman, Ioan Chifan.
De la eveniment nu putea lipsi Teodor Zah, promotorul oinei în Sălaj. „A fost o revenire extraordinară a acestui sport la nivel de Sălaj. Cred că de aproape 30 de ani nu am mai avut un asemenea eveniment în judeţ. Echipele au fost foarte bine pregătite. Toţi participanţi au câştigat prietenia şi respectul din această competiţie. Am reuşit să cunosc profesori tineri, fiindcă mulţi dintre profesorii generaţiei mele nu mai sunt printre noi. M-am bucurat de discuţiile pe care le-am avut cu fiecare. În Sălaj putem să promovăm mai mult oina. Pe vremuri, am avut echipe la Surduc, la Nuşfalău, la Ip, la Ileanda, la Şimleu Silvaniei, iar acum s-a înfiinţat o echipă la Hida. Avem echipă de speranţe şi la Dragu, iar săptămâna trecută s-a organizat Cupa „Dragoş-Vodă”. La Dragu, se face oină ad-hoc. Dacă vorbeşti de fotbal, copiii vor să joace şi oină. Am reuşit chiar să promovăm câteva elemente la echipe din România, cum ar fi Politehnica Cluj”, a precizat Zah.
Din partea Federaţiei Române de Oină, la eveniment a fost prezent Sergiu Frangulea, membru în Biroul Executiv. „A fost o competiţie reuşită, totul a fost la superlativ. Echipele au fost bine pregătite, au câştigat cei mai buni, elevii din Roman, dar, până la urmă au câştigat toate echipele. Oina a câştigat adepţi şi sportivi foarte buni. Acest sport este în creştere, am reuşit să facem o internaţionalizare a acestei discipline la nivel de copii, săptămâna viitoare avem Campionatele Naţionale la Mioveni, deci oina este într-un progres”, a afirmat Frangulea, care este şi preşedintele Asociaţiei Judeţene de Oină din Vaslui.
Echipa Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida s-a situat pe poziţia secundă, iar locul trei a fost ocupat de Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” din Râmnicu Sărat. Grupul Şcolar Industrial „Ion Buteanu” din Gurahont a ocupat poziţia a patra, iar locul cinci i-a revenit Liceului Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti. Liceul Tehnologic „Someş” din Dej s-a clasat pe locul şase, poziţia a şaptea i-a revenit Liceului Tehnologic „Jean Monnet” din Bucureşti, iar pe ultimul loc s-a situat Liceul „Alexandru Rosetti” din Vidra.
Fiecare echipă participantă a primit câte o diplomă din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj şi a Federaţiei Române de Oină, iar primele trei clasate au mai primit medalii şi cupe.
S-au acordat şi premii individuale: cel mai tehnic jucător – Ionuţ Oprea (Liceul Tehnologic “Ştefan Anghel” Băileşti), cel mai tânăr jucător – Mădălin Damian (Liceul Teoretic “Ştefan cel Mare” Râmnicu Sărat), cea mai lungă bătaie – Remus Fechete – Liceului cu Program Sportiv din Roman, cea mai bună apărare – Ionuţ Gog (Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida) şi cel mai bun antrenor – Ionuţ Faur (Grupul Şcolar Industrial “Ion Buteanu” Gurahont).
Arbitrii competiţiei au fost: Dan Aluaş (Sălaj), Cristian Moje, Călin Moje, ambii din Maramureş şi Radu Jernăianu (Dolj).
LA deschiderea oficială, care a avut loc sâmbătă, au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, Kovacs Irina, inspector şcolar general adjung şi Alina Cozac, directoarea Liceului cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău.