Într-o perioadă în care numărul elevilor care-şi procură scutiri pentru orele de educaţie fizică şi sport este, în continuare, unul alarmant, în Sălaj există tineri cu deficienţe care obţint rezultate deosebite la diferite competiţii internaţionale. După ce Alex Bologa, originar din localitatea Derşida, cumuna Bobota, a devenit primul sportiv judoka nevăzător din România medaliat la Jocurile Paralimpice, un alt sălăjean cu deficienţe de vedere a obţinut două rezultate deosebite tot într-o competiţie internaţională.
Nagy Csaba, originar din satul Borla, comuna Bocşa a făcut parte din delegaţia României ce a participat zilele trecute la Jocurile Europene Paralimpice rezervate tineretului şi desfăşurate la Genova. Tânărul de 17 ani a concurat la secţiunea para atletism, luând startul în proba de 100 de metri şi la săriruta în lungime. Deşi a fost primul concurs de nivel internaţional pentru el, Nagy Csaba a avut o evoluţie foarte bună, obţinând medalia de bronz în proba de 100 de metri şi argint la săritura în lungime.
„A fost o experienţă foarte frumoasă pentru mine şi mă bucur că am câştigat două medalii. Am simţit că pot obţine chiar mai mult, dar emoţiile şi-au spus cuvântul, fiind prima mea participare la un concurs internaţional”, ne-a declarat tânărul din Borla.
Nagy Csaba a urmat cursurile Şcolii Gimnaziale din Borla până în clasa a VI-a, când s-a transferat la Cluj-Napoca. În prezent, sălăjeanul este elev în clasa a XII-a la Liceul Special pentru deficienţe de vedere din Cluj-Napoca, iar atletismul îl practică de aproximativ un an.
Delegaţia României prezentă la Jocurile Paralimpice de la Genova a fost alcătuită din 12 sportivi, care au obţinut, în total, nouă medalii la patru ramuri sportive: para atletism, goalball pentru nevăzători, para nataţie şi para tenis de masă. Cinci medalii au fost câştigate la para atletism (una de aur, trei de argint şi una de bronz), o medalie de bronz la goalball şi trei medalii la para tenis de masă (două de aur şi una de argint).