Motto: „Opera cu cele mai multe piese este șahul: 32”. (Marin ȘTEFAN)
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Femeii, Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei, au organizat competiția șahistă Cupa „8 MARTIE”, pentru elevi din școlile gimnaziale. Concursul s-a desfășurat în Centrul de Documentare și Informare al școlii amintite, joi, 8 martie 2018, reunind 83 de elevi, fete și băieți. La deschiderea oficială a competiției, prof. Angela Maria Lipo – directoarea Școlii „Silvania” , după salutul de „bun venit!”, a transmis mesajul domniei sale, vorbind despre însemnătatea Zilei de 8 Martie, în contextul sărbătoririi femeii în lumea întreagă. Apoi, în conformitate cu tragerile la sorți individuale pentru cele trei categorii de întrecere, s-a jucat în „sistem eliminatoriu”, la 18 mese de șah.
S-a văzut, din nou, interesul elevilor pentru acest „sport inteligent” pentru că „șahul este piatra de încercare a inteligenței” (Johann Wolfgang von GOETHE, 1749-1832, poet, prozator, dramaturg, gânditor și om de știință german).
Juriul concursului a fost format din profesorii Gavril Lungu (Școala „Silvania”) și Barna Krisztián (Școala „Báthory István”) și instructorul de șah Iván Vasile (pensionar). Cei mai buni șahiști au afost declarați:
– clasele pregătitoare – clasele I: 1. Cezara Purghe și David Man (ambii de la Școala „Silvania”); 2. Ana Maria Șandor (Școala din Valcău de Jos) și Magyar Erik (Școala „Báthory István”); 3. Sara Ardelean (Școala „Silvania”) și Dario Man (Școala „Silvania”) și Gudor András (Școala „Báthory István”) – ambii la egalitate;
-clasele II – IV: 1. Luana Ardelean și Antonio Bonțe (ambii de la Școala „Silvania”); 2. Geiger Kira (Școala „Silvania”) și Veres David (Școala „Báthory István”); 3. Iulia Vedinaș și Tudor Purghe (ambii de la Școala „Silvania”);
-clasele V – VIII: 1. Egri Krista (Școala „Báthory István”) și Ionuț Pop (Școala „Silvania”); 2. Daria Zaha și Luigi Pop (ambii de la Școala„Silvania”); 3. Delia Maxim și Darius Mudure (ambii de la Școala „Silvania”). Cel mai tânăr participant: Alexandra Ribar – șase ani (Școala „Silvania”).
În cadrul festivităților de premiere, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei a înmânat diplome, cupe și medalii acestora, însoțite de nelipsitele felicitări, în aplauzele celor prezenți. În plus, Septimiu Cătălin Țurcaș, într-o atmosferă încântătoare, a oferit flori mămicilor și bunicilor prezente în sală!
Prof. Marin ȘTEFAN