Într-o Românie în care care mulţi tineri, inconştienţi probabil, preferă să îşi petreacă timpul liber navigând pe internet sau dedicându-se jocurilor video, Andrei Han, un copil de 13 ani din comuna Buciumi, are o cu totul altă mentalitate despre ceea ce înseamnă petrecerea timpului liber. Pasiunea sa este ciclismul, iar în urmă cu puţin timp, a devenit campion naţional la ciclism montan.
Există foarte multe exemple de copii născuţi şi crescuţi în mediul rural, care au ajuns să facă performanţă în sport. Nu au avut oportunitatea de a-şi petrece timpul liber navigând pe internet sau „manevrând” joystick-ul în faţa televizorului ori nu au dorit să facă acest lucru, conştienţi de faptul că sportul înseamnă sănătate. Un astfel de caz este şi cel al sălăjeanului de 13 ani, Andrei Han, din comuna Buciumi, devenit în urmă cu câteva zile campion naţional la ciclism montan.
A depăşit problemele de sănătate din primii ani de viaţă
Fără doar şi poate, Andrei Han este un exemplu pentru mulţi dintre copiii noştri, cu atât mai mult cu cât tânărul de 13 ani s-a confruntat cu probleme de sănătate destul de grave în primii ani de viaţă.
„Am fost nevoit să urmez un tratament destul de sever în urma problemelor de sănătate cu care m-am confruntat în primii ani de viaţă, iar acest lucru m-a dezavantajat în ani ce au urmat, fiindcă eram foarte vulnerabil la orice boală, eram un tip slab, iar performanţele sportive erau la început sub media unui copil normal, care nu practica niciun sport”, povesteşte tânăra speranţă a ciclismului sălăjean.
Prima bicicletă a primit-o cadou în clasa a III-a
Se spune că mersul pe bicicletă nu se uită niciodată, iar Andrei Han a luat contact cu prima bicicletă în clasa I. Doi ani mai târziu, când era elev în clasa a III-a, a primit prima biciletă din partea părinţilor.
„Nu a fost prima dată când am urcat pe o bicicletă, dar, în acea zi, am fost atât de fericit încât mi-am petrecut tot weekendul pedalând pe bicicletă. Chiar dacă nu eram sigur de ceea ce vreau să fac în viitor, am început să pedalez pe distanţe de opt, nouă kilometri, ceea ce era un record la acea vreme pentru mine”, spune Andrei Han.
Pentru ciclistul de 13 ani a urmat întâlnirea cu Dan Bărbînţă, unul dintre cei mai renumiţi ciclişti ai Sălajului.
„Dan Bărbînţă este un consătean de-al meu, dar nu îl cunoşteam până atunci. Am început să mă antrenez din ce în ce mai serios după ce l-am cunoscut pe Dan, am fost foarte atent la alimentaţie, iar întâmplarea a făcut ca în comuna noastră să se organizeze un concurs de ciclism. Am câştigat competiţia, iar din acel moment am decis să practic ciclismul la nivel de performanţă. Dan Bărbînţă este un ciclist valoros, care a fost modelul meu în primii doi ani”.
Prima competiţie de anvergură, la Turda
Pasiunea pentru ciclism a fost una ieşită din comun pentru Andrei Han, astfel că tânărul de 13 ani a făcut tot ce a depins de el pentru a depăşi momentul critic din primii ani ai vieţii şi a putea practica sportul pe două roţi într-un mod organizat. La începutul anului 2015, Dan Bărbînţă l-a contactat pe Andrei Han pentru a-i propune să participe la un concurs important ce era programat la Turda.
„Am fost în extaz. Era ceea ce visam: să particip într-o competiţie alături de cei mai buni ciclişti din Transilvania. A fost un moment foarte important pentru mine, chiar dacă am ocupat locul 17 din 18 concurenţi. Eram extrem de motivat, iar cu ajutorul lui Dan şi Teo Bărbînţă, cărora le mulţumesc pe această cale, am început să mă antrenez tot mai insistent. A urmat şi primul rezultat important, locul doi la o competiţie desfăşurată la Cluj. A fost ceva extraordinar pentru mine”.
În acest an „a încercat marea cu degetul”
Cel mai important moment al carierei de până acum a avut loc în urmă cu câteva zile. Andrei Han a decis să participe la Campionatul Naţional de Mountain Bike rezervat copiilor, eveniment desfăşurat la Cisnădie, pe un traseu complex. „Am încercat marea cu degetul”, spune tânărul ciclist, care nu spera să devină campionul României la categoria lui de vârstă.
Au fost cionci categorii de concurs: copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 6 ani, copii cu vârsta între 7 şi 8 ani, copii cu vârsta între 9 şi 10 ani, copii cu vârsta între 11 şi 12 ani, copii cu vârsta între 13 şi 14 ani, iar sălăjeanul a participat la ultima categorie.
„A fost un treseu de 2,9 kilometri, pe care l-am parcurs de patru ori. Am început bine încă din start şi am condus cursa alături de Răzvan Ghiţulescu, un concurent căruia i s-a făcut rău după jumătatea celei de-a doua ture de concurs. De acolo, am condus cursa de unul singur până la linia de finish. Sunt foarte mulţumit de acest titlu, este ca un tribut adus ultimilor trei ani, dar cel mai mult mă bucur de faptul că sunt sănător şi că părinţii mei mă susţin în tot ceea ce îmi propun să realizez”, a precizat Andrei.
Peste 100 de sportivi au participat la Campionatul Naţional de Mountai Bike de la Cisnădie, iar Andrei Han a reprezentat ACS Instinct Team Zalău.