Pe lângă rezultatele foarte bune obținute de pugiliștii de la ACS Ringul Sălăjean Zalău, clubul se poate mândri cu cel mai longeviv și experimentat antrenor de box din Romania. Popa Ioan s-a născut în 21 august 1944, iar munca de pionierat l-a adus în 1973 la Zalău, unde s-a înființat pentru prima dată o secţie de box, odată cu venirea sa.
„Cei de Consiliul Judeţean de Educaţie Fizică din Cluj au cerut, în anul 1973, să li se recomande un antrenor tânăr, care să vină la Zalău să facă performanță și muncă de pionierat, având în vedere că atunci s-a înființat Clubul Sportiv Municipal”, îşi amintește antrenorul Ioan Popa. În primul an după înființarea secției, Crișan Teodor câștigă etapa de zonă de la Salonta la Juniori și se califică în Finala Campionatului Național de Juniori de la Craiova. Prima medalie de aur pe care a dobândit-o ca antrenor în judeţul Sălaj a fost cucerită în 1975 de către Nicolae Bumb, iar în 1976 CSM Zalău are șase finaliști la Campionatul Național de Juniori de la Bacău. Primele rezultate internaționale: locul III la Balcaniada din Grecia, locul III la Turneul „Prietenia” din Coreea de Nord – Burde Viorel la nivel de juniori, unde alături de el se mai numără printre componenții lotului național – Crișan Dorel, Bumb Nicolae și Fărcaș Gheorghe.
Anul 1978 a fost unul activ în boxul sălăjean, cu cinci componenți în lotul României de Seniori în meciurile cu reprezentativa S.U.A.. Tot atunci, maestrul Popa Ioan începe pregătirea loturilor naționale de juniori și a celui olimpic de seniori. În acei ani se obțin trei medalii la nivel de Juniori, Cot Mircea și Plosca Viorel – un iubitor al boxului, care în prezent continuă activitatea în arbitraj (AIBA Internațional 2 stele, în Boxul Olimpic și Internațional WBC la profesioniști).
În anul 1983 se obține prima medalie la nivelul seniori, unde Sârca Aurel se întoarce de la Campionatul Național cu medalia de bronz. Anii ’90 îl prind în formă mare pe Gâmbuluț Doru, cu multiple medalii naționale. În această perioadă, maestrul Popa devine antrenor categoria I, dar se desparte de CSM Zălau, continuându-și activitatea de antrenor în Israel. În anul 1999, Popa Ioan revine la CSM Zalau, în calitate de antrenor.
Mai amintim anul 2001, când la Campionatul Național de Cadeți de la Mangalia, CSM Zalău a calificat patru sportivi în urma etapelor de zonă si s-a întors cu trei medalii: argint pentru Boieș Ioan si două medalii de bronz pentru Andor Szabadszalasi și, cel care avea sa devină cel mai longeviv pugilist sălăjean, Popuțea Adrian.
Primele rezultate în boxul feminin se obțin la Campionatul Național de Box din anul 2001, unde s-a obținut o medalie de aur la nivel de junioare – Szucs Anitta și alte cinci colege medaliate la junioare și senioare: Adam Ioana, Gurzău Mihaela, Gurzău Anca, Popuțea Mihaela, Galoș Mihaela. În urma acestor rezultate, maestrul Popa Ioan creează în următorii zece ani din CSM Zalău o forță a boxului feminin românesc.
În boxul feminin se continuă cu o serie de rezultate foarte bune la Campionatele Naționale din anul 2002 – 7 medalii, 2003 – 9 medalii, 2004 – 5 medalii, 2005 – 7 medalii, 2006 – 8 medalii, 2007 – 10 medalii, 2008 – 19 medalii, 2009 – 18 medalii, 2010 – 19 medalii, 2011 – 10 medalii, 2012 – 10 medalii, 2013 – 8 medalii. Antrenorul maestru emerit Ioan Popa s-a pensionat de la CSM Zalău în iulie 2018, dar a rămas în activitate cu sportivii de la CSM Zalău, iar în anul 2024, la vârsta de 80 de ani a încheiat un contract de voluntariat pe o perioadă de doi ani cu ACS Ringul Sălăjean Zalău, club finanțat de Consiliul Județean Sălaj și susținut financiar de sponsori locali, dintre care amintim Gresie Porțelanată Rectificată și Prosecco & Wine. La ACS Ringul Sălăjean Zalău, Popa avându-i ca și colegi pe Lăpuste Laurențiu și Popuțea Adrian.
„Vă mulțumesc din suflet pentru experiența împărtășită cu noi, antrenorii și sportivii, pentru starea de bine ce o transmiteți. Ne bucurăm că aţi acceptat această provocare şi ne dorim să păstrăm această colaborare și pe viitor”, a declarat antrenorul Popuțea Adrian la venirea antrenorului Popa la noul club.
În anul 2024, ACS Ringul Sălăjean Zalău a obținut, cu ajutorul antrenorului Popa Ioan, trei medalii la Campionatele Naționale: medalia de aur – Tatu Emilia la juniori; medalia de argint – Ciuma Mădălina la seniori; medalia de argint – Inceu Andreea la seniori. Obiectivul de performanta pentru anul 2025 stabilit de antrenorul emerit este participarea la Campionatele Balcanice și Europene cu sportivii secției și o clasare cât mai bună.
M. S.
[…] care să vină la Zalău să facă performanță… Articolul Popa Ioan, cel mai longeviv antrenor de box din Romania, la ACS Ringul Sălăjean apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]