Motto: „Radio Orientarea se desfășoară pe cel mai mare teren de sport, pădurea”.
(Marin ȘTEFAN)
În anul 2019 se vor împlini 50 de ani de când șimleuanul OLÁH Ștefan, maestru al sportului, practică radio orientarea sportivă, fosta radiogoniometrie operativă, numită și „vânătoare de vulpi”. Da, pentru că, în acest sport, trebuie descoperite, în cel mai scurt timp, stațiile de emisie („vulpile”), ascunse în diferite locuri, cu precădere, în păduri. De aceea, sportivul trebuie să cunoască bazele radiotehnicii și ale radiogoniometriei, mecanismul și principiile de funcționare ale aparatului folosit (receptorul), să știe topografie, să aibă o bună condiție fizică, viteză de reacție, memorie vizuală și auditivă etc. Din anul 1969, tehnicianul electronist Oláh Ștefan activează și ca radioamator. A început cu indicativul YO5-16203/Sălaj, iar din anul 1976 deține indicativul de radioamator YO5 BST, având legături radio bilaterale cu peste 150 de țări de pe toate continentele, fiind membru al Clubului Radioamatorilor de Performanță din România (YODX CLUB). Împreună cu alt tehnician electronist, Fodor Vasile, a construit tabela de scor electronică de la sala de sport de lângă stadionul șimleuan „Măgura”, în care se desfășurau meciurile de volei ale echipei „Silvania” Șimleu Silvaniei. Oláh Ștefan a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de Radiogoniometrie, din anul 1973 (la Komló, Ungaria) și a fost dublu-vicecampion european cu echipa României, în benzile de 3,5 MHz și 144 MHz, în anul 1977, la Skopje (Iugoslavia). De asemenea, s-a clasat pe primul loc în multe concursuri internaționale, a fost de 13 ori campion al României, fiind declarat de șase ori sportivul numărul 1 al județului Sălaj.
Șimleuanul Oláh Ștefan este primul sălăjean care a fost onorat cu titlul de „maestru al sportului” de Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport (1976), fiind și „Cetățean de Onoare” al orașului Șimleu Silvaniei (2015). La 71 de ani, palmaresul său sportiv pe anul trecut este unul de invidiat. În acest context, prima competiție la care a participat s-a desfășurat în Ungaria, la Bócsa (aproape de orașul Kecskemét), în perioada 13-15 aprilie 2018. Este vorba despre „ARANY HOMOK” KUPA. Concurând la categoria M70 (masculin, peste 70 de ani), a câștigat medaliile de aur, la probele de „sprint” și „clasic” (benzile de 3,5 MHz și 144 MHz) și medalia de argint la proba „foxoring” (asemănătoare orientării sportive). Apoi, în perioada 4-6 mai 2018, a participat la Concursul Național de Radio Orientare „Cupa Decebal”, desfășurat la Deva, cucerind medalia de aur, cumulativ, la „3,5 MHz+144 MHz”, categoria M70. În data de 17 iunie 2018 a fost prezent, din nou, în Ungaria, la Bér (în nord-estul Budapestei). Acolo s-a desfășurat „Puskás Kupán”, ediția a XV-a, obținând medalia de argint, cumulativ, la „sprint + 3,5 MHz + 144 MHz”, categoria M70. La Târgu Jiu, în perioada 22-24 iunie 2018, Oláh Ștefan a participat la două competiții. La prima, Concursul Internațional de Radiogoniometrie Cupa „Constantin Brâncuși”, ediția a XXI-a, a câștigat medalia de argint, cumulativ, la „sprint + 3,5 MHz + 144 MHz”, categoria M70. La cea de-a doua, Cupa „Balcanică”, ediția a XIII-a, Oláh Ștefan s-a întrecut cu sportivi din : Bulgaria, Croația, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia, România și Ungaria, devenind dublu vicecampion balcanic, ca urmare a cuceririi medaliilor de argint la probele „3,5 MHz” și „144 MHz”. În plus, a obținut medalia de bronz la proba „sprint”, categoria M70. În data de 29 iulie 2018, în Ungaria, la Nyírgyulaj, la competiția „Bereg Kupa”, a câștigat medalia de aur, cumulativ, la „3,5 MHz + 144 MHz”, categoria M70. În perioada 10-13 august 2018, la Roman (județul Neamț), s-au desfășurat Campionatele Naționale Individuale de Radio Orientare ale României, unde a devenit vicecampion național, cucerind medalia de argint la proba „sprint”, categoria M40. Tot acolo, a câștigat medalia de bronz la categoria „3,5 MHz” (M40). La Campionatul Național al Ungariei, desfășurat în perioada 25-26 august 2018, în pădurea din nordul Budapestei, Oláh Ștefan a cucerit medaliile de aur la probele „3,5 MHz” și „144 MHz”, categoria M70, devenind dublu campion național al Ungariei!
Așadar, bilanțul sportiv al lui Oláh Ștefan, pe anul 2018, este de 14 medalii, dintre care: șase de aur, șase de argint și două de bronz. Pentru aceste rezultate remarcabile, obținute cu sacrificii, Oláh Ștefan merită toată lauda!
Din păcate, a apelat, de mai multe ori, la forurile/autoritățile de la nivel local și județean, pentru reînființarea Clubului de Radioamatorism, dar n-a fost ajutat în realizarea acestui deziderat. Am mai scris despre acest lucru. La rugămintea sa, reiau subiectul. Domnia sa consideră că elevii și tineretul din Șimleu Silvaniei și din localitățile apropiate au nevoie de o serie cât mai largă de activități care să le stimuleze cât mai mult inteligența, capacitățile de cunoaștere și creativitatea, într-un comportament exemplar, sportiv, cu accent pe dezvoltarea spiritului de echipă. El a condus Cercul de Radio-Telecomunicații de la Clubul Copiilor din orașul Șimleu Silvaniei, timp de 13 ani, obținând cu elevii săi, patru titluri de campion național și unul de vicecampion național, precum și numeroase locuri I-III la diferite concursuri și festivaluri sportive. Regretă faptul că participă la competițiile sportive din țară și din străinătate în folosul altor cluburi sportive din afara județului Sălaj. Ca atare, solicită, încă o dată, sprijin de la Primăria șimleuană, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sălaj pentru reînființarea acestui club sportiv.
Anul trecut, Oláh Ștefan s-a pregătit să meargă la Campionatul Mondial din Coreea de Sud, dar n-a ajuns din cauza lipsei de susținere financiară. Crede că avea șanse bune pentru o medalie, cel puțin. Va încerca, în anul 2020, la Campionatul Mondial din Serbia. Totuși, până atunci, se pregătește pentru a participa, anul acesta, la Campionatul European de Radio Orientare din Slovenia și speră să găsească sprijin financiar din partea forurilor locale și județene, precum și de la Federația Română de Radioamatorism și de la persoane cu posibilități materiale și financiare.
Suntem cu toții alături de el!
Prof. Marin ȘTEFAN