Noul Cod Silvic, adoptat în ultimele zile ale anului trecut, oferă libertatea persoanelor de a străbate pădurile pe jos sau chiar cu bicicleta. Accesul cu scop recreativ în pădurile din întreaga țară este condiționată doar de obligația cetățenilor de a nu produce pagube.
Cei dornici sunt liberi de a lua la pas sau de a face o plimbare cu bicicleta pe terenurile din fondul forestier din întreaga țară. Noul Cod Silvic oferă libertatea de a străbate pădurile în scop recreativ, pe propria răspundere și cu obligația de a nu crea prejudicii acestora.
Textul de lege prevede și anumite excepții în aceste cazuri. Accesul persoanelor poate fi restricționat de către administrator sau proprietar pentru perioade limitate de timp în zonele de risc la incendii, în care sunt realizate lucrări de exploatare forestieră sau activități de vânătoare. Mai mult, limitarea accesului în păduri poate fi impus și în zonele cu mediu protejat.
Restricții pentru siguranță
Accesul în păduri poate fi restricționat pentru asigurarea condițiilor de siguranță a persoanelor. Astfel de restricții vor fi marcate corespunzător. Mai mult, escapadele în păduri vor fi restricționate în zonele ocupate de construcții, precum cabane, crescătorii de animale sau păstrăvării. Noul Cod Silvic permite amenajarea de poteci și chiar trasee pentru plimbare, alegare, turism ecvestru și biciclete, totul cu aprobarea oferită de administratorului pentru pădurile proprietate publică sau privată a statului.
Accesul public în toate pădurile cu vehicule autopropulsate sau cu tracțiune animală este interzis. Excepție la acest caz fac doar evenimentele sportive, utilitare sau de recreere și turism, cu un organizator desemnat. Mai mult, organizarea și desfășurarea acestora trebuie să aibă loc doar în afara spațiilor protejate și trasee marcate în mod special.
Adoptat în Parlament, Noul Cod Silvic cuprinde reforme inițiate de politicieni și societatea civilă. Pe lângă accesul liber în păduri, acesta oferă și protecție pentru centurile verzi din jurul orașelor, pentru arborii remarcabili, dar și sancțiuni pentru transporturi ilegale de lemn.
Cum se situează Sălajul la capitolul pădurilor?
Potrivit datelor Direcției Silvice Sălaj, aceasta administrează o suprafață de peste 64 de mii de hectare de fond forestier. Dintre acestea, peste 29 de mii reprezintă suprafețe ale statului, iar aproape 35 de mii sunt sub proprietate privată. Din total, 63.828 de hectare reprezinte terenuri împădurite acoperite cu pădure.
[…] scop recreativ, pe propria răspundere și cu obligația de a nu crea… Articolul Liberi la plimbări în păduri. Ce prevede Noul Cod Silvic? apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]
Padurea (ce a mai ramas de ea) de pe Meses este plina de ATV-uri…nu poti sa te duci linistit intr-o plimbare ca te calca ATV-ul pe toate potecile. Cine sa aplice legea ?