Jocurile Paralimpice se vor desfăşura sub aceleaşi restricţii stricte, la fel ca Jocurile Olimpice. Japonia a extins, înaintea Jocurilor Paralimpice, starea de urgenţă decretată pentru Tokyo şi alte regiuni, pentru a combate o creştere a numărului infecţiilor cu SARS-CoV-2. Actuala stare de urgenţă, a patra de la începutul pandemiei, ar fi urmat să expire pe 31 august, dar a fost prelungită până pe 12 septembrie. Ea este în vigoare pentru aproximativ 60% din ppopulaţia Japoniei. Tokyo a anunţat 4.377 de noi cazuri de Covid-19 pentru ultimele 24 de ore, după ce vinerea trecută a înregistrat un record, de 5.773. „Varianta Delta care se dezlănţuie în lume a cauzat un număr de cazuri fără precedent în ţara noastră”, a spus prim-ministrul Yoshihide Suga, care a adăugat: „Cazurile grave se înmulţesc rapid şi împovărează serios sistemul medical, mai ales în regiunea capitalei”.
Jocurile Paralimpice de la Tokyo se vor desfăşura fără spectatori pe toate arenele, din cauza creşterii alarmante a infectărilor. Oficialii au declarat că decizia de organizare a Jocurilor Paralimpice cu porţile închise la Tokyo şi în prefecturile Chiba, Saitama şi Shizuoka a fost confirmată la o reuniune a guvernelor locale implicate în desfăşurarea competiţiei care va debuta pe 24 august. Cele patru zone sunt cele în care se se află toate siturile Jocurilor Paralimpice. Vor fi exceptaţi de la această interdicţie elevii din şcolile locale care vor participa la un program educaţional susţinut de guvern, potrivit oficialilor. Jocurile Paralimpice sunt programate între 24 august şi 5 septembrie, cu participarea a 4.400 de sportivi din 160 de ţări.
Satul Sportivilor de la Tokyo s-a redeschis cu şapte zile înaintea startului Jocurilor Paralimpice. Concurenţii cazaţi în Satul Sportivilor vor trebui să se supună zilnic testelor pentru Covid-19, să poartă mască şi să menţină distanţa socială, aşa cum a fost cazul şi la JO 2020, care s-au încheiat pe 8 august. Din cauza riscurilor mari pentru sănătate în cazul unora dintre paralimpicii participanţi la competiţie, de a suferi simptome severe dacă s-ar infecta cu temutul virus, organizatorii au anunţat că vor căuta să întărească şi mai mult siguranţa în Satul Sportivilor. „Am înţeles că există provocări diferite în privinţa sportivilor paralimpici, comparativ cu cei olimpici. Noi vom depune toate eforturile pentru ca paralimpicii să nu se infecteze cu virusul”, a declarat Toshiro Muto, preşedintele comitetului de organizare Tokyo-2020.
Din delegaţia ţării noastre vor face parte 7 sportivi, care vor concura la tenis de masă, judo, atletism, ciclism şi tir cu arcul, iar obiectivul este câştigarea a trei medalii. Vicepreşedintele Comitetului Naţional Paralimpic, Ciprian Anton a vorbit despre obiectivele delegaţiei noastre: „Vom avea şapte sportivi, unul la tenis de masă, Bobi Simion, unul la judo, Alex Bologa, doi la atletism, Octavian Tucaliuc şi Tabita Vulturar, unul la tir cu arcul, Eugen Pătru, şi alţi doi la ciclism, Eduard Novak şi Eduard Moescu. Cu siguranţă că se putea mai bine, dar baza de selecţie pentru participarea la un astfel de eveniment atât de mare, Jocurile Paralimpice fiind cel mai mare eveniment din lume, necesită cele mai bune resurse. Am încredere că ne putem prezenta la Jocurile Paralimpice din Franţa din 2024 cu un lot mult mai consistent şi poate să aducem noi discipline sportive, badminton, înot, pentru că avem juniori foarte buni acum. Ne pregătim de asemenea să fim bine şi la Jocurile Paralimpice de iarnă din Beijing, din martie, cu snowboard şi schi alpin. Sper ca sportivii noştri să aducă medalii acasă şi să fim bine din punctul ăsta de vedere. Îl avem pe Alex Bologa, la judo nevăzător, este singurul din ţară care practică acest sport şi care de mai bine de doi ani şi jumătate este numărul 1 mondial şi avem şanse cred eu să obţinem medalii. La atletism, la fel, apoi domnul ministru Novak sperăm să obţină medalii la velodrom sau şosea. E foarte greu să vorbim despre un număr de medalii ca obiectiv la aceste Jocuri Paralimpice, pentru că nu ne dorim să punem presiune pe sportivii pe care ne bazăm. În mod sigur aşteptăm o medalie de la Alex Bologa, din partea lui Eduard Novak, pentru că are deja istorie în zona asta. La atletism sperăm ca Tabita Vulturar să fac o figură frumoasă, alergând foarte bine la 100 de m, Octavian Tucaliuc, la aruncarea suliţei… Depinde foarte mult de ziua în care vor concura, de cum se simt. Nu aş putea spune un pronostic clar, dar din şapte sportivi pe care îi avem, eu sper să ne ducem pe podium cel puţin cu trei”. Delegaţia României este compusă din 15 persoane, regulile impuse de organizatori interzicând prezenţa unei echipe medicale sau însoţitori pentru sportivii paralimpici.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro