Angajaţii Clubului Sportiv Municipal Zalău s-au alăturat joi, 19 iulie, colegilor din alte unităţi din ţară subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului, intrând în grevă japoneză, din cauza salariilor mici şi a inechităţilor între aceleaşi categorii de personal. Săptămâna viitoare vor organiza pichetări şi strângeri de semnături pentru grevă generală, potrivit unui comunicat al Sindicatul Naţional Sport şi Tineret.
„Tratamentul inegal şi discriminatoriu legiferat prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/2017 în ceea ce priveşte salarizarea personalului din Sport şi Tineret a determinat menţinerea celui mai scăzut nivel de salarizare dintre toate categoriile de bugetari din România. Astfel, reîncadrarea personalului şi comprimarea a 70 la sută din totalul salariilor la un cuantum de 1.300 lei net (1.100 lei net în cazul salariaţilor din federaţiile sportive naţionale) nediferenţiat pe funcţii, grade, trepte, gradaţii, a dus la apariţia unor inechităţi între aceleaşi categorii de personal”, se arată în comunicatul amintit.
După cum ne-a declarat Silviu Mureşan, directorul CSM Zalău, pe durata grevei japoneze, protestatarii au purtat banderole albe pe braţ în semn de protest faţă de situaţia salarizării din domeniile de activitate şi nesoluţionarea revendicărilor.
Sindicaliştii reclamă neacordarea sporului şi a gradaţiei de vechime, în condiţiile în care angajaţii sunt plătiţi la fel fie că au un an sau 35 de ani vechime, dar şi faptul că munca în zilele de sâmbătă şi duminică sau sărbători legale nu este plătită. De asemenea, sindicaliştii acuză neacordarea sporului de 25 la sută pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional, precum şi faptul că începând cu 1 ianuarie 2018 antrenorilor cu sportivi la lotul naţional le-au scăzut veniturile. „Suntem ultima roată la căruţă. Nimeni nu ne bagă în seamă”, a precizat Mureşan.
Conform SNST, funcţiile specifice nu sunt încadrate corespunzător (medic, asistent, kinetoterapeut, psiholog, maseur, şofer, recepţioner, cameriste, profesor – antrenor), existând probleme în salarizarea şi încadrarea angajaţilor din federaţiile sportive naţionale ale căror venituri sunt plafonate la 1.100 de lei net.
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret va stabili, în perioada următoare, un plan de acţiuni în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă sistemul. SNST cere ministrului Ministrul Tineretului şi Sportului să intre în dialog real cu reprezentanţii sindicatului şi să rezolve de urgenţă revendicările angajaţilor.
Astia exista degeaba.Plin de putori a la bugetari.
Toatori de bani pt ca taie frunze la caini la csm si djts … Vai mama lor de putori…