Ordonaţa de Urgenţă nr. 58/2014, adoptată la finalul anului trecut, a dat peste cap planurile conducătorilor cluburilor din România susţinute de către autorităţile locale şi judeţene. În urma textului de lege, autorităţile locale nu mai puteau finanţa toate tipurile de cheltuieli, astfel că s-a blocat finanţarea după modificarea unor acte normative. Cu mici excepţii, toate formaţiile au acumulat luni de întârzieri la plata salariilor, astfel că mai multe autorităţi locale şi judeţene au sesizat această problemă şi au cerut lămuriri ministrului Gabriela Szabo.
Ulterior, în regim de urgenţă OUG 58/2014 s-a abrogat cu Oronanţa 2/2015, însă aceasta îşi încetează efectul în această lună, după ce a asigurat tranzacţia între două campionate.
Gheorghe Tadici, antrenorul care a reuşit una dintre cele mai mari performanţe în sportul românesc la nivel de echipă, a tras un semnal de alarmă şi chiar s-a adresat Comisiilor pentru Buget, Finanţe şi Bănci din cadrul Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
„M-am ocupat de această problemă prin deputatul Iuliu Nosa şi senatorul Alexandru Vegh şi am făcut Apel. Am lucrat săptămâna trecută la amendament şi sper ca în această săptămână să intre în dezbatere la Camera Deputaţilor. Sper ca proiectul să fie adoptat înainte de vacanţa parlamentară, altfel, sportul românesc riscă să se blocheze, deoarece nu se mai pot face plăţi salariale”, a declarat Gheorghe Tadici.
Comisia de buget şi finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor a aprobat săptămâna trecută amendamentul prin care structurile sportive locale pot fi finanţate cu bani publici în toate tipurile de cheltuieli aferente programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială, dar, pentru a putea intra în vigoare, modificarea Art.18.1 litera b) din Legea 69/2000 trebuie să fie aprobată în plenul Camerei Deputaţilor.