Acesta a fost “Meniul“ profesorului de istorie Dumitru Bârjac, între 20 noiembrie – 18 decembrie, în perioada CAMPIONATULUI MONDIAL de fotbal Qatar 2022, pe care l-a urmărit în totalitate și integral la TVR1. Dintre cele 21 de ediții de până acum, a fost primul într-o țară arabă și care are în spate mii de morți la ridicarea stadioanelor și multă corupție până la vârful PARLAMENTULUI EUROPEAN. Caracatița quatareză a “șpagat-o“ pe Eva Kaili din Grecia, unul din cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European cu 1,5 milioane de dolari. Qatar, o țară foarte mică din Golful Persic, cu o suprafață de 11.400 km2 și o populație de 562 de mii de locuitori, a reușit să organizeze un campionat mondial grandiose, care a costat 220 miliarde de dolari. Numai pe David Beckam l-a plătit cu 150 milioane de dolari, pentru că a acceptat să fie ambasadorul campionatului mondial. Din cele opt stadioane – bijuterii, șapte sunt dotate cu aer condiționat.
România n-a participat la mondial, dar a avut după 36 de ani o brigadă de arbitri formată din Istvan Kovacs din Carei la centru, Mihai Artene și Vasile Marinescu, dar n-au condus niciun meci, au fost doar rezerve. Ce mai suntem marginalizați și umiliți și la nivel mondial, practic am ratat și aici un penalti, după cel ratat de România la poarta Schenghenului. Pe la jumătatea campionatului, cei trei români au fost trimiși acasă la “pachet“ de maestrul Colina. Măcar Kovacs a primit 91.000 de dolari pentru “șederea“ din Qatar.
Domnul profesor a urmărit toate cele 64 de partied, a văzut 172 de goluri și a formulat câteva opinii și statistici.
Nu mai există la mondial echipe mari și echipe mici, mai puțin Qatarul care s-a calificat ca țară organizatoare. A continuat seria marilor surprize, care au început în 1950 în Brazilia, când SUA în faza embrionară ca națională în fotbal a învins Anglia, patria fotbalului, cu 1- 0. În Qatar Arabia Saudită a învins Argentina cu 2:1, saudiții fiind răsplătiți regește cu 500.000 de dolari, Japonia a învins Germania și Spania cu 2:1, care s-a “dat “ la o parte pentru a scăpa de Croația și a dat peste Maroc care i-a făcut “figura“. Marile decepții ale mondialului au fost Germania și Belgia. A fost impresionat de saltul valoric făcut de Australia, Coreea de Sud, Japonia, SUA, Canada și mai ales de Maroc, revelația Mondialului. A savurat toate partidele cu prelungiri și executarea “păliturilor“ de osândă: Japonia – Croația 2:4, Maroc – Spania 3:0, Croatia – Brazilia 5:3, Olanda – Argentina 5:6 și mai ales marea finală.
Zece partide din grupe s-au terminat la egalitate: Maroc – Croația 0:0, Danemarca – Tunisia 0:0, Uruguay – Coreea de Sud 0:0, SUA – Țara Galilor 1:1, Mexic – Polonia 0:0, Olanda -Ecuador 1:1, Anglia – SUA 0:0, Spania – Germania 1:1, Camerun – Serbia 3:3, Croația – Belgia 0:0.
S-au înregistrat și trei scoruri-fluviu: Spania – Croația 7:0, Portugalia – Elveția 6:1 (viitoarea adversară a României la europene), Anglia – Iran 6:2. Printre cele mai frumoase partide: Anglia – Franța, Maroc – Spania, Portugalia – Elveția, Olanda – Argentina, Croația – Maroc și, bineînțeles, Marea finală dintre Argentina și Franța.
Optimile și sferturile de finală au cernut valorile și astfel au plecat acasă Brazilia, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, printre favorite înainte de mondial. În semifinal 1, Argentina a învins Croația cu 3:0, în care Messi a fost “Messia“ pentru sud-americani, în semifinala 2, cocoșul galic s-a impus cu 2:0 în fața Marocului.
Finala mică, Croația – Maroc (2:1) – Gvardiol (min. 7), Orsic (min. 42), respectiv Dari (min. 9) pe KHALIFA STADION, în prezența a 44.000 de spectatori. Victorie meritată pentru croați, care cuceresc bronzul mondial, repetând performanța din 1998 de la Paris și după argintul din 2018 de la Moscova. În acest meci, vedeta Croației a fost echipa bine dirijată de Luka Modrici, cel mai bun veteran de pe continent. Toată stima pentru o țară cu 4 milioane de locuitori.
Deși învinsă, țara din Magreb a jucat bine, terminând pe poziția a patra, realizând cea mai mare performanță arabă și africană la un campionat mondial. Partida a fost “încurcată“ la centru de arbitrul Abdul Rahman al Jasim din Qatar, puternic contestat de marocani și huiduit la festivitatea de premiere.
Finala mare, finala albastră, Les Bleus-Albiceleste, Messi versus Mbappe, a adus față-n față Argentina și Franța pe stadionul Lusail Iconic, capacitatea 80 mii de locuri și a fost “fluierată“ de polonezul Szymon Marciniak, arbitru din grupa de elită, cu destule scăpări. A fost o finală nebună, cu de toate în care au strălucit cele doua staruri mondiale, Messi a fost din nou “Messia argentiniană“. Argentina a dominat categoric până în minutul 80, Franța fiind într-o stare letargică.
Minutul 23, 1:0, Argentina, gol – Messi din 11 m în urma unui fault asupra lui Di Maria, omul primei reprise.
Minutul 36, Argentina face 2:0, prin golul lui Di Maria.
Minutul 80, Franța prin Mbappe, reduce din handicap, din 11m, la primul șut pe poartă.
Minutul 82, Franța revine miraculos și egalează prin Mbappe, Macron sare în picioare de bucurie.
Minutul 90+7, Messi șut senzațional respins de sub transversală de portarul Loris.
Urmează prelungirile. Minutul 105, Lautaro, ratează o ocazie rarisimă trimițând pe lângă poartă.
Minutul 108, Argentina face 3:2 prin Messi.
Minutul 118, Mbappe face 3 :3 din 11m la un henț din careu.
În finalul celor 120 minute de joc, ambele echipe au trecut pe lângă victorie și astfel s-a ajuns la loteria loviturilor de la 11m, 4 :2 pentru Argentina și câștigă pe merit a treia cupă mondială după 1978 și 1986, iar Messi cucerește singurul trofeu care-i lipsea. El a fost răsplătit cu BALONUL DE AUR pentru cel mai bun fotbalist al campionatului mondial. Golgheterul campionatului mondial a fost Mbappe cu 8 goluri.
A fost poate cea mai frumoasă și dramatică din istorie.
Argentina a pus mâna pe toate trofeele acordate de FIFA. Portarul competiției a fost ales Emiliano Martinez (Aston Villa), iar Enzo Fernandez (Benfica), 21 de ani, a primit trofeul pentru cel mai valoros tânăr jucător al turneului final.
Domnul profesor Dumitru Bârjac speră să prindă și mondialul din 2026 din SUA, Canada, Mexic.
prof. Ionel Dinistreanu, Zalău
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]
A fost un CM reușit, cel mai scump din istorie. E bine că FIFA le-a dat peste nas ucrainienilor și curiștilor, nu le-a permis să-și facă propagandă, nu a permis să se amestece fotbalul cu politica !
La ce campionat te ai uitat de zici ca Spania -croatia a fost 7:0?
Ce-i cu articolul asta? Ce-i cu poza lui Barjac la un articol scris de Dinistreanu? Vrea omul sa iasa in evidenta, ce mai!