Baschet Club 2B Sport Zalău a organizat la finalul săptămânii trecute cea de-a treia ediţie a „Zilelor Baschetului Zălăuan”, eveniment la care au fost prezente şi două nume consacrate din baschetul românesc, Flavius Lăpuşte şi George Trif, ambii foşti componenţi ai echipei naţionale
Pasiunea pentru sportul la panou a reapărut de câţiva ani în Sălaj, după mai bine de trei decenii de pauză. Banto Rolland a început un proiect în urmă cu câţiva ani, odată cu înfiinţarea clubului Baschet Club 2B Sport Zalău şi speră ca în câţiva ani Zalăul să reapară pe harta baschetului românesc, prin participarea acestei echipe în Campionatul Naţional rezervat juniorilor.
La finalul săptămânii trecute s-a desfăşurat la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău o nouă ediţie a „Zilelor Baschetului Zălăuan”, eveniment la care au fost invitaţi doi foşti componenţi ai echipei naţionale de baschet a României, Flavius Lăpuşte şi George Trif, ultimul fiind zălăuan de origine.
„Sunt bucuros şi mândru în acelaşi timp că am putut să ajung astăzi (sâmbătă, n.r.) la Zalău. Eu sunt zălăuan, am crescut aici, am făcut liceul la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, iar baschet am jucat prima dată pe aceste terenuri. Aici mi-am clădit primele vise din cariera mea de jucător şi antrenor. Sunt fericit că am putut să le arăt copiilor o parte din tainele baschetului. Roly a început un proiect aici la Zalău în urmă cu câţiva ani şi îşi doreşte să evolueze cu aceşti copii într-un campionat naţional. Cu multă muncă şi seriozitate se poate ajunge într-o competiţie naţională. Roly este un tip ambiţios şi sunt convins că în câţiva ani va reuşi să înscrie o echipă în Campionatul Naţional. M-aş bucura să fim adversari la juniori şi să am ocazia să vin de mai multe ori la Zalău, chiar dacă în calitate de adversar”, a declarat George Trif, antrenorul echipei BC Mureşul Târgu Mureş şi selecţionerul naţionale Under 18 a României.
„Îmi dau seama că la Zalău se doreşte o revigorare a acestui sport, după foarte mulţi ani şi nu pot decât să-l felicit pe Rolland pentru ceea ce face. Baschetul nu este numai o latură a performanţei, ci şi o latură a sociabilizării, iar copiii învaţă să comunice între ei. Am observat câţiva copii talentaţi la acest club, care cred că pot deveni baschetbalişti de performanţă dacă îşi doresc cu adevărat acest lucru. Totul depinde de ei, dar şi de antrenorul care-i pregăteşte”, a afirmat şi Flaviu Lăpuşte.
Sub comanda celor doi foşti baschetbalişti, copiii de la Baschet Club 2B Sports Zalău au efectuat un antrenament de două ore, în care au învăţat diferite scheme tactice de joc şi procedee de pasare a mingii.
Zilele Baschetului Zălăuan au început vineri, iar pe parcursul a două zile, copiii zălăuani au susţinut patru antrenamente.
Sâmbătă seara a avut loc un meci între o selecţionată de old-boys a Zalăului şi juniorii de la BC2B Sports Zalău, iar duminică a fost o zi a baschetului în familie. S-au desfăşurat diferite concursuri, dar şi un meci între copiii de la BC2BSports Zalău şi părinţii acestora.
Prima echipă zălăuană afiliată la Federaţia Română de Baschet a fost Voinţa Zalău, înfiinţată în anul 1968, la iniţiativa profesorului Ezechil Romitan. Din păcate, clubul avea să se desfiinţeze nouă ani mai târziu.