Castrul Roman „Porolissum” a fost sâmbătă gazda etapei inaugurale a primei ediţii a Cupei Naţionale de Ciclocros, eveniment la care au fost prezenţi aproximativ 60 de sportivi din toată ţara. Participanţii au concurat la şase categorii: copii cu vârsta maximă de 14 ani, cadeţi (copii 15 – 16 ani), juniori (17 – 18 ani), Under 23 (19 – 23 ani), elite şi open amatori.
La eveniment au fost prezenţi şi sportivi sălăjeni, majoritatea participând la seniori.
Cel mai bun la categoria cadeţi a fost Patrick Pescaru, de la Măgura Cisnădie, urmat pe podium de Silaghi Gaby şi Toth-Pal Abel.
Dintre juniori, cel mai bun rezultat a fost obţinut de Valentin Vasiloiu, de la Petrolul Ploieşti, urmat de Silviu Buzan şi Ovidiu Borz.
La amatori, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de participanţi, s-a impus George Stan Cristian, de la NoMad Merida Bucureşti. Pe podium au mai urcat Roland Schmidt (CS Pro Racers Satu Mare) şi Mircea Robert Gustav. Sălăjeanul Emil Aluaş, din Voivodeni, s-a afat printre cei care au luat startul la această categorie, clasându-se pe locul 17 la final.
Raul Sînza a obţinut cel mai bun rezultat în clasamentul categoriei Under 23, urmat pe podium de Gerhard Dumitrescu şi Ionuţ Andrei.
În clasamentul general, primul loc a fost ocupat de Raul Sânza, urmat de Madaras Attila şi Timotei Păcurar, iar la feminin, cele mai bune rezultate au fost ocupate de Bereczki Eszter, Salome Bondor şi Lupuj Noemi. Finalul a fost unul emoţionant la masculin, Raul Sânza şi Madaras Attila trecând linia de sosire ţinându-se de mână, după ce s-au succedat la conducere în ultima parte a cursei.
Burta Roberto a fost cel mai bun în cadrul cursei de mountain bike, iar la feminin, prima a trecut linia de sosire Bereczi Eszter. La amatori, Sergiu Bălău a trecut primul linia de sosire, iar pe podium a urcat şi zălăuanul Marius Ţîrle.
„Am început în Sălaj Cupa României de Ciclocros, iar pe această cale mulţumim Consiliului Judeţean Sălaj pentru sprijinul acordat. Urmează încă trei etape la Arad, Timişoara şi Cluj. Probabil, numărul participanţilor pare mic, dar pentru o disciplină care este la început la noi în ţară, consider că este un număr mare de sportivi prezenţi. Mai intervine o problemă, deoarece la ciclocros trebuie să foloseşti o bicicletă specială şi foarte puţină lume are o astfel de bicicletă. Ciclocrosul este un sport de iarnă, al cărui sezon începe în octombrie şi se termină în februarie. Probabil, în 2022 va fi sport olimpic la Jocurile Olimpice de Iarnă”, a declarat Timotei Păcurar, reprezentantul Federaţiei Române de Ciclism la evenimentul de la Castrul Roman „Porolissum”.
„Porolissum CX Challenge” a fost organizat de Consiliul Judeţean Sălaj, în parteneriat cu Asociaţia de Ciclism Prahova.
Consiliul Judeţean Sălaj, prin preşedintele Tiberiu Marc, a oferit la final medalii, diplome şi premii în bani pentru cei mai buni ciclişti de la fiecare categorie. Câştigătorii diferitelor categorii au primit premii şi din partea Federaţiei Române de Cilcism.