Prima denumire a instituţiei a fost Clubul Sportiv Muncitoresc Zalău, iar primul preşedinte, Mihai Timoc, actualul şef al Comisiei Judeţene de Arbitri (CJA) Sălaj
„Sportul în această zonă era foarte slab dezvoltat”, îşi aminteşte Mihai Timoc, cel care, începând cu anul 1973, a condus pentru o perioadă de cinci ani şi jumătate destinele primului club sportiv din Zalău.
Clubul Sportiv Muncitoresc Zalău, prima denumire care a avut-o instituţia, s-a înfiinţat în data de 1 august 1973, în urma unei hotărâri a Consiliului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport. „Practic, odată cu înfiinţarea clubului a început să se dezvolte sportul în această zonă”, a mai afirmat Timoc.
Clubul a început cu patru secţii: atletism, box, fotbal şi volei şi a avut la început sediul în clădirea unde, în prezent, îşi desfăşoară activitatea Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Sălaj şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Sălaj. Sediul a fost mutat după doi ani în incinta Stadionului Municipal, clădire în care se află şi în prezent.
Secţia de atletism din cadrul clubului a fost condusă pentru câţiva ani de Constantin Popescu. Nicolae Radu Rus l-a înlocuit pe acesta, însă, după înfiinţarea Clubului Sportiv Şcolar Zalău (1978), Rus s-a mutat la noul club, iar antrenorul secţiei de atletism a devenit Nicu Ionel Lăpuşan, sub îndrumarea căruia, sportivii acestei secţii au obţinut rezultate deosebite.
Aruncătoarea de suliţă, Felicia Ţilea, aruncătorul de greutate, Gheorghe Guşet, aruncătorul de disc, Marcel Doru Ţârle şi atleta Cristina Iloc-Casandra sunt sportivi care, ani la rând, au reprezentat cu cinste numele clubului atât la competiţiile naţionale, cât şi internaţionale.
Boxul a fost coordonat încă de la înfiinţarea clubului de Ioan Popa, cel care ocupă şi în prezent funcţia de antrenor al acestei secţii. Practic, este singura persoană rămasă în club de la înfiinţare până în prezent. „Vă daţi seama că ar fi foarte multe de spus despre cei 40 de ani. Putem spune că este o viaţă de om. Au fost şi momente frumoase, dar şi mai puţin plăcute, însă întotdeauna a existat un colectiv unit de antrenori”, spune Ioan Popa, prin mâna căruia au trecut generaţii întregi de pugilişti.
Şi-i aminteşte pe cei mai reprezentativi: Nicolae Bumb, regretatul Burde Viorel, Virgil Meleg, Adrian Souca, Adrian Popuţea, Sabina Papiţa, Flavia Iacob, Mihaela Păuşan şi Alina Ştirb. Printre elevii lui Ioan Popa s-a numărat chiar şi celălalt antrenor de box din cadrul clubului, Ioan Dragoş.
„Diferenţa dintre regimul comunist şi cel actual este că atunci li se creau condiţii sportivilor, pentru a putea face performanţă. Li se oferea chiar şi o locuinţă. Acum au o susţinere atât de mică, încât nu se mai pot emite pretenţii foarte mari din partea sportivilor”, a mai precizat antrenorul Ioan Popa.
Prima medalie pentru club a fost obţinută chiar de secţia de box, prin Nicolae Bumb, aur la naţionale, în timp ce Burde Viorel şi Grigore Rafa au fost medaliaţi cu argint.
La secţia de volei exista o echipă de fete, ce evolua în Divizia B şi era pregătită de Nicolae Teudean.
De destinele secţiei de fotbal s-a ocupat, la început, Vasile Pătraşca, denumirea echipei fiind Unirea Zalău.
Prima acţiune sportivă oficială de la înfiinţarea Clubului Sportiv Muncitoresc Zalău a fost meciul de fotbal de Divizia C, dintre Oaşul Negreşti şi Unirea Zalău, partidă pierdută de echipa noastră.
Denumirea clubului a fost schimbată în anul 1991 în Clubul Sportiv Municipal „Armătura” Zalău, iar preşedinte a fost numit, pentru o perioadă de opt ani, Ioan Tulai. „Clubul a avut rezultate foarte bune în cei opt ani. Atât sportivii, cât şi antrenorii am avut susţinere mare din partea dânsului”, îşi aminteşte antrenorul Ioan Popa.
Odată cu schimbarea denumirii clubului, secţiile de fotbal şi volei nu au mai activat în cadrul clubului, dar au apărut altele noi: tenis de masă, tenis de câmp şi lupte libere.
Ionuţ Beleleu a fost ultimul sportiv din cadrul secţiei de tenis de câmp cu rezultate deosebite, în timp ce la tenis de masă s-au remarcat Lucian Trif, Mălin Plotuna, Dan Făraş şi Andrada Vincze.
Petru Bologa a fost primul antrenor al secţiei de tenis de câmp, iar de destinele tenisului de masă se ocupa Victor Puie, cel care este şi în prezent antrenorul acestei secţii.
Luptele au activat, la început, sub îndrumarea antrenorului Ionel Bungău, actualmente preşedinte la CS Crişul Oradea, iar printre sportivii cu rezultate deosebite în acest sport se numără: Gheorghe Stanciu, Căprian Stanciu, Ioan Călian, Ioan Pantea, Nicolae Goarnă şi Călin Niri.
În cadrul clubului există şi o secţie de radioamatorism, iar jibouanul Aurel Târziu a devenit chiar dublu campion naţional la acestă ramură sportivă.
Funcţia de director general al CSM Zalău este ocupată, în prezent, de Silviu Mureşan, care, în 2009 l-a înlocuit în această funcţie pe Vasile Ştreang.