Şimleuan de origine, culturistul Sorin Fritea a părăsit de mic oraşul de la poalele Măgurii, plecând împreună cu familia la Turnu-Severin, unde a şi început sportul de performanţă. De 25 de ani locuieşte la Timişoara, însă, chiar dacă au trecut foarte mulţi ani de când a plecat din Şimleu Silvaniei, Fritea spune că iubeşte aceste locuri, tocmai de aceea a şi decis în urmă cu trei ani să se transfere la CS Gold Gym Şimleu Silvaniei, după 21 de ani în care a reprezentat clubul Rapid Oradea.
În urmă cu trei ani, Sorin Fritea a reuşit o premieră pentru judeţul Sălaj, fiind primul culturist care a participat la un Campionat Mondial rezervat amatorilor. Campion absolut la categoria masters (90 de kilograme), Fritea are planuri măreţe şi în acest an, urmând să participe luna viitoare la două competiţii majore: Campionatul European şi Campionatul Balcanic.
Reporter: Când şi de unde a apărut pasiunea pentru culturism?
Sorin Fritea: Totul a început acum mai bine de 27 de ani, când fratele meu a început să practice culturismul. Mi-a plăcut ce am văzut şi mi-am dat seama că trebuie să fac şi eu asta. Amândoi, însă, am fost inspiraţi de un alt membru al familiei – unchiul nostru.
Rep.:Cât de greu este drumul sau paşii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a ajunge la înalta performanţă într-un astfel de sport?
S.F.: Este atât de greu să faci performanţă încât, câteodată te simţi pur şi simplu doborât. De oboseală, de foame (din cauza regimului alimentar Spartan), de durere. Dar, totuşi, atât de frumos că poţi face ceea ce iţi place.
Rep.: Foarte mulţi oameni consideră că într-o astfel de ramură sportivă nu ai cum să faci performanţă fără să foloseşti şi anumite substanţe interzise, iar unii sportivi chiar au avut de suferit din această cauză, fiind eliminaţi înaintea concursurilor. Cum vezi tu această problemă?
S.F.: Şi eu, ca majoritatea sportivilor acestui sport, am fost tentat să folosesc medicamente pentru a progresa repede. În urmă cu mai bine de 20 de ani, am încercat şi eu substanţele interzise. Deşi muşchii au crescut nebuneşte, nu îmi plăcea deloc cum arătam (eram imens şi fără nicio formă). Simţeam, de asemenea, şi tot felul de stări de “nesănătate”. Mi-am dat seama că nu e ceea ce voiam de la mine. Am renunţat repede la substanţele dopante şi de atunci sunt un practicant curat şi sincer al acestui sport greu. Mă bucur enorm că nu am căzut în capcana medicamentelor pentru îmbunătăţirea performanţelor. E atăt de bine să stii că totul ai realizat prin muncă şi strategii inteligente de nutriţie!
Rep.: Din punct de vedere financiar, cât de greu este să practici culturismul?
S.F.: Din punct de vedere financiar, culturismul este un sport scump. Nu am beneficiat de ajutor financiar din partea nimănui. Deocamdată. Dar, mulţumesc lui Dumnezeu, am putut face faţă singur cheltuielilor aferente.
Rep.: Există un model după care te-ai ghidat în acest sport?
S.F.: Deşi nu a realizat nici o performanţă în culturism, modelul meu a fost unchiul meu, de la care, cum spuneam, am învăţat multe atât eu, cât şu fratele meu. Practic, el mi-a „cărat pianul pe care eu urma să cânt”, iar pentru acest lucru îi mulţumesc.
Rep.: Cum şi când a început colaborarea ta cu CS Gold Gym Şimleu Silvaniei? Ştiu că Nelu Laslo a aflat la finalul unui concurs că, de fapt, tu eşti şimleuan de origine.
S.F.: Am început colaborarea cu Gold-Gym Şimleu Silvaniei în 2012. Sunt şimleuan şi iubesc acele locuri. De mic am plecat însă cu familia în Turnu-Severin. Acolo am început sportul. De 25 de ani trăiesc în Timişoara.
Rep.: Care ar fi vârsta optimă pentru a începe un astfel de sport, dorind să faci performanţă în viitor şi ce trebuie să cunoască un copil în momentul în care intră intr-o sală de fitness?
S.F.: Vârsta optimă de start în culturism este 16 ani. Tinerii trebuie supravegheaţi şi feriţi de orice fel de medicamente dopante. Tinerii trebuie inspiraţi de exemple bune pe care să le urmeze aşa cum a fost şi cazul meu. Cred că trebuie să ne antrenăm „inima” şi corpul se va dezvolta ca un efect secundar. Eu asta fac la fiecare antrenament.
Rep.: Alimentaţia a fost şi rămâne o problemă pentru majoritatea tinerilor. Sunt tineri care practică culturismul, însă nu respectă un program alimentar. Care ar fi alimentaţia optimă pentru practicanţii acestui sport?
Rep.: Despre alimentaţia corectă sunt prea multe de spus. Vizitaţi site-ul meu, fitransformer.ro, şi veţi afla informaţii utile. FITransformer este bootcamp-ul unde ne întâlnim pentru a învăţa ce înseamnă o atitudine de campioni, învăţăm ce înseamnă să mâncăm într-un mod corect pentru a ne atinge şi apoi menţine obiectivele (slăbit, crescut masă musculară) pe un termen lung şi foarte lung (ani şi poate tot restul vieţii) şi învăţăm să ne antrenăm la sala de forţă, astfel încât cu un timp minim (20-25 de minute de antrenament cu greutăţi) să obtinem rezultate maxime. Şi când spun rezultate maxime, vreau să îţi spun ca această filozofie de viaţă şi antrenament, pe care noi am numit-o „metoda Sorin Fritea” te poate face să slăbeşti, să pui masă musculară şi să ajungii în formă foarte bună dacă eşti o persoană normală şi, în acelaşi timp, te poate duce la concurs de fitness unde te lupţi de la egal la egal cu oricare alt sportiv.
Rep.: Eşti campion absolut la masters, rezultate care nu sunt la îndemâna oricui. Care este secretul obţinerii unor astfel de rezultate.
S.F: Nu există secrete şi nici noroc. Exista voia lui Dumnezeu. El a câştigat pentru mine şi sper să o facă în continuare (zâmbeşte).
Rep.: Care sunt planurile tale de viitor?
S.F.: Am în plan să particip la Balcaniadă şi la Europene, ambele concursuri sunt în luna mai. Sper să obţin rezultate cât mai bune, să reprezint cu cinste România.
[…] Şimleuan de origine, culturistul Sorin Fritea a părăsit de mic oraşul de la poalele Măgurii, plecând împreună cu familia la Turnu-Severin, unde a şi început sportul de performanţă. De 25 de ani locuieşte la Timişoara, însă, chiar dacă au trecut foarte mulţi ani de când a plecat din Şimleu Silvaniei, Fritea spune că iubeşte aceste locuri, tocmai de aceea a şi decis în urmă cu trei ani să se transfere la CS Gold Gym Şimleu Silvaniei, după 21 de ani în care a reprezentat clubul Rapid Oradea. În urmă cu trei ani, Sorin Fritea a reuşit o premieră pentru judeţul Sălaj, …read more […]