Campionatul Mondial de Fotbal Feminin 2023, Australia – Noua Zeelandă

OPTIMI DE FINALĂ
JAPONIA – NORVEGIA 3-1 (1-1)

5 august, ora 11, (20 ora locală), 90 celsius, Wellington, capitala Noii Zeelande, stadion – Sky Stadium, au asistat 33.042 spectatori
Arbitrul de centru: EDINA ALVES – BRAZILIA
Balul optimilor de finală a fost deschis de Spania care a zdrobit Ţara Cantoanelor cu 5-1. Gata cu „amicalele” din grupe, au început meciurile tari „de care pe care”, cine pierde părăseşte competiţia. Primele două echipe care părăsesc cupa mondială sunt Elveţia şi Norvegia.
Antrenorul nipon Ikeda F. foloseşte sistemul 3-4-3, iar antrenoarea Norvegiei Hege RIIse, cea mai bună jucătoare de la Cupa Mondială din 1995, foloseşte sistemul 4-1-2-3.
Începutul mai riguros pentru jucătoarele din Ţara Soarelui Răsare care desfac foarte bine jocul pe cele două flancuri, cu bune oportunităţi de poartă în minutele 7,11,12 şi 14. Acest veritabil tzunami anunţă golul care va veni.
Minutul 15, 1-0 pentru Japonia, printr-un autogol marcat de scandinava Engen, la o centrare lungă de la 30 de metri de pe partea stângă, intervenţie nefericită a portăriţei Mikalsen. În minutul 20, în plină dominaţie niponă se produce egalarea prin Reiten, printr-o lovitură cu capul, la prima acţiune pe spaţiul porţii. După gol, furia niponă parcă se mai stinge puţin, simţind ceva plumbi în picioare. În cele două minute de prelungire, asiaticele încearcă să se impună pe tabela de marcaj, dar fără rezultat.
La reluare, în minutul 49, la un contraatac nipon, tăios, Tanaka se încurcă în minge în careul de 16 m. Minutul 50, se face 2-1, pentru Japonia, Endo pasă la Risa Shimizu, Eugene greşeşte ca în prima repriză şi japoneza nu iartă. S-a făcut un pic de dreptate în teren şi pe tabela de marcaj.
Până în minutul 74, Norvegia nu dă semne că ar putea periclita poarta apărată de Yamashita, ba mai mult era gata, gata să-şi mai înscrie un autogol. În minutul 74, la primul corner pentru Norvegia, nipona Saky respinge în extremis, pentru ca în minutul 77, contra cursului jocului, Norvegia să treacă pe lângă egalare la o gravă greşeală de apărare niponă. Ar fi fost nedrept. În minutul 81 se face dreptatea finală, 3-1 pentru Japonia, Miyazawa, cursă lungă, şut puternic din careul de 16 metri, nici o şansă pentru Mikalsen. În cele 5 minute de prelungire, în minutul 90+1, Norvegia putea reduce din handicap, mingea pluteşte pe linia porţii şi pur şi simplu nu vrea să intre în poartă.
Una peste alta, victorie şi calificare meritată pentru Japonia care merge în sferturi unde va da peste învingătoarea dintre SUA şi Suedia. Mikadoul nipon mai tare decât Regele Norvegiei.
Partidă transmisă de TVR 2, comentată de Bogdan Tomulică.
Date statistice:
Cartonaşe galbene: 0 – 0
Posesie: 59% – 41%
Ocazii de gol: 14 – 7
Şuturi pe poartă: 4 – 3
Cornere: 6 – 1
Lovituri libere:8 – 8
JAPONIA
Denumirea oficială: JAPONIA (ŢARA SOARELUI RĂSARE)
Capitala: TOKYO (12 milioane de locuitori)
Limba oficială: japoneza
Suprafaţa: 377.819 km2
Populaţia: 130,4 milioane de locuitori
Densitatea populaţiei: 335 loc/km2
Religia: budism, şintoism etc
Moneda: yen
Forma de guvernare: monarhie
Ziua naţională: 23 decembrie (Ziua de naştere a împăratului)

profesor de istorie Dumitru Bârjac, Păuşa

2 Thoughts to “Campionatul Mondial de Fotbal Feminin 2023, Australia – Noua Zeelandă”

  1. […] OPTIMI DE FINALĂ JAPONIA – NORVEGIA 3-1 (1-1) 5 august, ora 11, (20 ora locală), 90 celsius, Wellington, capitala Noii Zeelande, stadion – Sky Stadium, au asistat 33.042 spectatori Arbitrul de centru: EDINA ALVES – BRAZILIA Balul optimilor de finală a fost deschis de Spania care a zdrobit Ţara Cantoanelor cu 5-1. Gata cu „amicalele” din grupe, au început meciurile tari „de care pe care”, cine pierde părăseşte competiţia. Primele două echipe care părăsesc cupa mondială sunt Elveţia şi Norvegia. Antrenorul nipon Ikeda F. foloseşte sistemul 3-4-3, iar antrenoarea Norvegiei… Citeste mai mult […]

  2. […] OPTIMI DE FINALĂ JAPONIA – NORVEGIA 3-1 (1-1) 5 august, ora 11, (20 ora locală), 90 celsius, Wellington, capitala Noii Zeelande, stadion – Sky Stadium, au asistat 33.042 spectatori Arbitrul de centru: EDINA ALVES – BRAZILIA Balul optimilor de finală a fost deschis de Spania care a zdrobit Ţara Cantoanelor cu 5-1. Gata cu „amicalele” din grupe, au început meciurile tari „de care pe care”, cine pierde părăseşte competiţia. Primele două echipe care părăsesc cupa mondială sunt Elveţia şi Norvegia. Antrenorul nipon Ikeda F.  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment