Campionatul Mondial de Fotbal Feminin 2023, Australia – Noua Zeelandă

FINALA
SPANIA – ANGLIA 2-0 (1-0)

20 august, ora 13 (22 ora locală), SYDNEY, stadion – OLYMPIC STADIUM, au asistat 75.784 spectatori
Arbitru de centru: TORY PENSO, SUA
Spania e la a 3-a participare la Cupa Mondială, iar Anglia, campioana Europei, la a 6-a participare. Niciuna nu a reuşit până acuma să câştige trofeul suprem.
JORGE WILDA, antrenorul Spaniei, foloseşte sistemul 4-1-2-3, iar SARINA WIEGMAN foloseşte sistemul 3-5-2. Ambele echipe s-au calificat la Cupa mondială cu victorii pe linie în grupe.
În minutul 12 consemnăm prima lovitură de colţ la poarta ibericelor, fără rezultat, Catta Coll portăriţa prinde mingea. În minutul 17 britanicele, prin Hemp, trimit mingea în bara transversală, aceasta fiind prima mare ocazie de gol a finalei. Un minut mai târziu Anglia scapă cu faţa curată la o fază în care Redondo trimite din 4 metri pe spaţiul porţii şi Earps, portăriţa leoaicelor, respinge mingea. În minutul 19 Hemp, din interiorul careului de 16 metri, trimite spre poartă şi Coll reţine cu siguranţă. Tot ea, în minutul 25 respinge balonul în urma unei lovituri libere de la 30 m. În minutul 29 Spania deschide scorul prin Olga Cameron Garcia, jucătoarea de la Real Madrid, în urma unei faze pornite de la centrul terenului, şut la colţul lung, nici o şansă pentru Earps. În minutul 37, Spania mai bifează o bună ocazie de gol prin Paredes, iar în minutul 45+1, Paralluelo risipește o bună ocazie, trimiţând puţin pe lângă bara verticală stânga, ratare uriaşă. Spania, mai bună în prima repriză, având 60% posesie.
La reluare, în minutul 50, Spania putea face 2-0 prin Mariona care şutează vârtos şi Earps respinge în corner; la rândul său Bonmati, în minutul 63 expediază un şut frumos peste transversala porţii lui Earps. În minutul 66, englezoaica Walsh comite henţ în careu, intervine VAR care în 3 minute decide penalti. În minutul 70, decarul Hermoso execută telefonat cu stângul şi apără Earps. Nu ştiu ce a fost, 11 m ratat sau apărat, poate şi una şi alta. În replică, în minutul 76 James ratează o mare ocazie pentru Anglia, scoate Coll în corner, pentru ca în minutul 90 Hermoso să trimită mingea pe lângă poarta britanicelor. În cele 13 minute de prelungiri ritmul de joc a crescut teribil, s-a jucat efectiv cu cuţitele pe masă. În minutul 90+2, Batlle din 6 m şutează şi Earps scoate în corner, iar în minutul 90+10 Spania prin Paralluelo mai ratează o dată. În minutul 90+13 fază dramatică în careul Spaniei la o lovitură de colţ, Coll prinde cu siguranţă şi finala este gata, Spania în premieră campioana lumii.
Victorie meritată 100% pentru Spania, care a fost peste Anglia, ibericele repetă isprava băieţilor din 2010 din Africa de Sud. Podiumul mondial – afacere europeană. Spania se alătură SUA, Germaniei, Norvegiei, Japoniei campioane mondiale.
Un bravo gazdelor pentru organizare. Mondialul de la Antipozi a fost un succes de sute de milioane de dolari, după spusele lui Gianni Infantino, preşedintele FIFA. „În țările gazdă, am avut aproape două milioane de spectatori pe stadioane – stadioanele pline peste tot – și două miliarde de telespectatori în toată lumea”, a spus președintele FIFA.

Medalii
Aur: Spania
Argint: Anglia
Bronz: Suedia

Câștigători de premii
Balonul de Aur Adidas: Aitana Bonmati (ESP)
Gheata de Aur Adidas: Hinata Miyazawa (JPN)
Mănușa de Aur Adidas: Mary Earps (ENG)
Cea mai bună jucătoare tânără: Salma Paralluelo (ESP)

Date statistice:
Cartonaşe galbene: 1 – 1
Posesie: 57% – 43%
Ocazii de gol: 14 – 7
Şuturi pe poartă: 5 – 3
Cornere: 7 – 3
Lovituri libere: 19 – 9

profesor de istorie Dumitru Bârjac, Păuşa

3 Thoughts to “Campionatul Mondial de Fotbal Feminin 2023, Australia – Noua Zeelandă”

  1. […] FINALA SPANIA – ANGLIA 2-0 (1-0) 20 august, ora 13 (22 ora locală), SYDNEY, stadion – OLYMPIC STADIUM, au asistat 75.784 spectatori Arbitru de centru: TORY PENSO, SUA Spania e la a 3-a participare la Cupa Mondială, iar Anglia, campioana Europei, la a 6-a participare. Niciuna nu a reuşit până acuma să câştige trofeul suprem. JORGE WILDA, antrenorul Spaniei, foloseşte sistemul 4-1-2-3, iar SARINA WIEGMAN foloseşte sistemul 3-5-2. Ambele echipe s-au calificat la Cupa mondială cu victorii pe linie în grupe. În minutul 12 consemnăm prima lovitură de colţ la… Citeste mai mult […]

  2. […] FINALA SPANIA – ANGLIA 2-0 (1-0) 20 august, ora 13 (22 ora locală), SYDNEY, stadion – OLYMPIC STADIUM, au asistat 75.784 spectatori Arbitru de centru: TORY PENSO, SUA Spania e la a 3-a participare la Cupa Mondială, iar Anglia, campioana Europei, la a 6-a participare. Niciuna nu a reuşit până acuma să câştige trofeul suprem. JORGE WILDA, antrenorul Spaniei, foloseşte sistemul 4-1-2-3, iar SARINA WIEGMAN foloseşte sistemul 3-5-2. Ambele echipe s-au calificat la Cupa mondială cu victorii pe linie în grupe. În minutul 12 consemnăm prima lovitură de colţ la…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment