La Antipozi, Australia – Noua Zeelandă
– Pentru prima dată cu 32 de echipe împărţite în 8 grupe cu câte 4 echipe. Pentru prima dată în 2 ţări şi 2 continente, Australia şi Noua-Zeelandă din Oceania.
– Trofeul, o spirală care are în vârf o minge de fotbal.
– Cele 25 de meciuri care vor fi transmise pe TVR 1 şi TVR 2, vor fi comentate de Emil Hossu – Longin, Cristian Mândru, Narcis Şelaru, Cosmin Bica, Bogdan Tomulică, Tudor Furdui, Dragoş Bocanaciu.
– România va fi prezentă prin 2 fete – arbitru, Iuliana Demetrescu şi Mihaela Ţepuşă.
Câteva date generale despre ţările organizatoare:
– Denumirea ofocială: Uniunea Australiană
– Capitala: Canbera (310.000 locuitori)
– Limba oficială: Engleză
– Suprafaţa: 7,7 milioane kmp
– Locuitori: 17,8 milioane (1 locuitor/kmp)
– Religia: protestantism 15%, catolicism 26 %, ortodoxism, islam, budism
– Moneda: dolarul australian
– Forma de guvernare: Monarhie constituţională, regele Charles al III-lea este şeful statului reprezentat printr-un guvernator general – primul ministru, fost dominion britanic, face parte din Commonvealth.
– Ziua naţională: 26 ianuarie
Noua – Zeelandă
– Denumirea ofocială: Noua Zeelandă
– Capitala: Wellington (135.000 locuitori), poartă numele ducelui de Wellington, cel care l-a învins pe Napoleon în celebra bătălie de la Waterloo, în 1815
– Limba oficială: engleza şi uzuala – Maori
– Suprafaţa: 270.000 km2
– Locuitori: 3.5 milioane (13 locuitori/kmp)
– Religia: protestantism, catolicism 12 %, religii locale
– Moneda: dolarul neo-zeelandez
– Forma de guvernare: monarhie constituţională, regele Charles al III-lea este şi şeful statului, reprezentat printr-un guvernator general = primul ministru, fost domion britanic, face parte din Commonvealth
– Ziua naţională: 6 februarie
Noua Zeelandă – Norvegia 1 – 0
Prima zi, 20 iulie, ora 10, Auckland – Arena, construită în 1900, festivitatea de deschidere în prezenţa primului ministru, 50.000 de spectatori, record absolut la un meci de fotbal în Noua Zeelandă, aici sportul rege este rugby. Noua Zeelandă are două imnuri, s-a cântat imnul „Dumnezeu să binecuvânteze Noua Zeelandă”.
Primul meci, Noua Zeelandă – Norvegia, cele două echipe au debutat la un Campionat mondial în 1991. Norvegia, mare favorită.
Prima repriză albă, cursivă, fără multe faulturi, fără mari ocazii, Noua Zeelandă mai bună. Nu începe bine repriza secundă şi în minutul 48, Noua Zeelandă deschide scorul, prin Wilkinson. În minutul 59, Norvegia trece pe lângă egalare, ratând o mare ocazie, pentru ca în minutul 63 să rateze şi Noua Zeelandă. În minutul 76, Noua Zeelandă e la un pas de 2 – 0, după o fază frumoasă, mingea trece razant cu bara verticală dreapta. În minutul 81, bară tranversală a norvegiencelor. În minutul 87, norvegiencele fac henţ în careu, intervine VAR, se acordă penalty. Execută o jucătoare cu 164 de selecţii, care trimite mingea în bară, iar în cele 10 minute de prelungiri nu se mai întâmplă nimic. S-a acordat şi primul cartonaş galben, Heewi (Norvegia). Arbitraj bun prestat de tridentul nipon. S-a mai jucat Australia – Irlanda, 1 – 0, din penalty.
Dumitru Bârjac
[…] La Antipozi, Australia – Noua Zeelandă – Pentru prima dată cu 32 de echipe împărţite în 8 grupe cu câte 4 echipe. Pentru prima dată în 2 ţări şi 2 continente, Australia şi Noua-Zeelandă din Oceania. – Trofeul, o spirală care are în vârf o minge de fotbal. – Cele 25 de meciuri care vor fi transmise pe TVR 1 şi TVR 2, vor fi comentate de Emil Hossu – Longin, Cristian Mândru, Narcis Şelaru, Cosmin Bica, Bogdan Tomulică, Tudor Furdui, Dragoş Bocanaciu. – România va fi prezentă prin 2… Citeste mai mult […]
[…] La Antipozi, Australia – Noua Zeelandă – Pentru prima dată cu 32 de echipe împărţite în 8 grupe cu câte 4 echipe. Pentru prima dată în 2 ţări şi 2 continente, Australia şi Noua-Zeelandă din Oceania. – Trofeul, o spirală care are în vârf o minge de fotbal. – Cele 25 de meciuri care vor fi transmise pe TVR 1 şi TVR 2, vor fi comentate de Emil Hossu – Longin, Cristian Mândru, Narcis Şelaru, Cosmin Bica, Bogdan Tomulică, Tudor Furdui, Dragoş Bocanaciu. » Mai multe detalii […]