Mai multe clase de elevi de la Şcolile Gimnaziale din Pericei şi Vârşolţ au desfăşurat în parteneriat, în această săptămână, proiectul numit ,,Comemorarea Holocaustului”, scopul urmărit de profesorii coordonatori fiind conştientizarea copiilor în privinţa greşelilor făcute de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit prof. Maria Borz, consilier de imagine în cadrul Şcolii Gimnaziale Pericei, pe lângă discuţii libere cu copiii, acţiunea a inclus o vizită la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, aflat în Şimleu Silvaniei. “Obiectivele vizate prin acest proiect derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Vârşolţ au fost conştientizarea elevilor asupra importanţei comemorării Holocaustului şi informarea lor cu privire la greşelile trecutului. Pentru ca aceste greşeli să nu fie repetate, este extrem de important ca generaţiile tinere să înţeleagă fenomenul Holocaustului şi să manifeste compasiune faţă de familiile victimelor. De asemenea, s-a urmărit ca elevii să înţeleagă relaţiile interetnice, să fie toleranţi şi deschişi spre dialog”, a declarat Maria Borz.
Directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, Daniel Stejărean, a declarat că istoria Holocaustului are un loc bine definit în contextul istoriei generale, ajutând la înţelegerea erorilor petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. “Cei care uită ce s-a întâmplat atunci, tind să repete acele erori. În aceste condiţii, consider cât se poate de binevenite acţiunile de genul celei derulate de elevii celor două şcoli. De asemenea, momentul a fost unul bine ales, având în vedre că în 9 octombrie s-a comemorat Ziua Holocaustului în România”, a declarat Daniel Stejărean.
Potrivit acestuia, copiii au fost interesaţi să afle date despre cultura iudaică, dar mai ales despre soarta evreilor în perioada persecuţiei naziste.
În cadrul aceluiaşi proiect au mai fost desfăşurate câteva sesiuni de informare referitor la tema anterior menţionată, vizionări de filme, lecturare de texte specifice şi, sub îndrumarea profesorilor de istorie Jozsa Marcela şi Dani Ildiko, elevii au învăţat imnul statului Israel.
Totodată, un alt moment al proiectului s-a desfăşurat la Bădăcin, unde elevii au vizitat Muzeul ,,Iuliu Maniu”. Prezentarea exponatelor de aici a fost făcută de către preotul Cristian Borz, care, pe lângă informaţiile oferite în legătură cu familia Maniu, le-a explicat elevilor faptul că omul politic Iuliu Maniu s-a împotrivit Holocaustului şi a condamnat ferm atrocităţile făcute de nazişti.