Polițiștii sălăjeni au sărbătorit marți 192 de ani de atestare documentară. În urmă cu 12 ani, Parlamentul României adopta legea care stabilea ca în fiecare an, pe 25 martie, să fie sărbătorită Ziua Poliției. La fel ca în anii precedenți, la sediul Inspectoratului de Poliției Județean Sălaj a avut loc ședința festivă, la care au luat parte șefii de servicii și birouri, polițiștii care au fost înaintați în grad, dar și oficialități locale. Ședința a început cu intonarea Imnului Național, după care inspectorul șef Iosif Ghiurca l-a invitat la microfon pe prefectul Ionel Ciunt pentru a da citire mesajului transmis cadrelor de ministrul Afecerilor Interne, Gabriel Oprea. ”În 2013, gradul de siguranță al cetățeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, iar reducerea riscului rutier a fost permanent în atenția Poliției”, le-a transmis Oprea subalternilor, pe lângă obișnuitul ”La mulți ani!”. De asemenea, șeful Poliției Române și-a felicitat oamenii din teritoriu, cărora le-a amintit că fac parte dintr-o instituție ”profesionistă”, de care pot fi mândri. Dan Ghiurco, șeful Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică, spunea cu umor că ”dacă ar fi să facem un tort pentru Poliție Română, ar cost amai mult cele 192 de lumânări, decât tortul în sine”. Nu în ultimul rând, prefectul Ciunt le-a amintit polițiștilor că ”profesia pe care o practicați depinde foarte mult de politică și există prea mulți oameni pentru politică, dar prea puțină politică pentru oameni”.
Evenimentul cel mai emoționant a fost de departe anunțul retragerii din activitate a doi oameni importanți pentru Poliția Sălaj. Pușcaș Leontin, adjunctul șefului Poliției, și Nicolae But, șeful Serviciului de Ordine Publică, vor ieși la pensie în acest an.
Patru polițiști avansați în grad înainte de termen
Cu ocazia Zilei Poliției Române, 77 de polițiști sălăjeni au fost avansați în grad, 63 de agenți și 14 ofițeri, din care patru înainte de termen pentru merite deosebite. Astfel, au fost avansați în grad înainte de termen ofițerii Dumuța Sorin și Bora Dorin, precum și agenții Ardelean Doru și Pop Sorin. De asemenea, din partea Corpului Național al Polițiștilor au fost evidențiați pentru activitatea lor următorii oameni ai legii: Chiba Daniel și Călin Taloș pentru că au identificat autorii furtului de cupru din Rezervele Stat, unitatea Var, și au refuzat 3.000 de euro mită; Podina Mircea care a confiscat 6.500 de țigări de contrabandă; Moldovan Alexandru și Lăcătuș Alin au destructurat o rețea de hoți de cabluri de telefonie. Diplome de excelență pentru merite deosebite au fost acordate polițiștilor Marincaș Marius, Mârza Ioan, Cosma Cristian, Vaida Claudiu, Opriș Vasile, Criste Gheorghe și Vaida Vasile.
Poliţiştii s-au întrecut la sport și gătit
În fiecare an, înaintea Zilei Poliției Române, oamenii legii se întrec la diferite competiții sportive. Față de anii precedenți, de această dată polițiștii s-au întrecut și la un inedit concurs de gătit. Cei mai iscusiți bucătari s-au dovedit ”mascații”, urmați de cei de la Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciul de Cazier Judiciar și Compartimentul Financiar. La minifotbal, locul I a fost adjudecat de echipa Inspectoratului Județean, locul II de Serviciul Rutier, iar locul III de Poliția Municipiului Zalău. La tenis de masă, simplu, campion este Buta Ciprian, urmat de Rablău Vasile și Pop Adrian, iar la dublu, perechea Rablău Vasile – Pop Lucian s-a impus în fața echipelor Buta Ciprian – Seiche Augustin și Pop Adrian – Oprea Daniel. La tenis de câmp, simplu, primele trei locuri au fost ocupate de polițiștii Serviciului de Acțiuni Speciale – Rablău Vasile, Talpoș Adrian și Terheș Gabriel. La dublu, Rablău Vasile și Gaidoș Călin au ocupa primul loc, urmați de perechile Terheș Gabriel – Maxim Nicolae și Talpoș Adrian – Pop Lucian. La concursul de skanderberg, atât la brațul stâng, cât și la brațul drept, primele trei locuri au fost câștigate de polițiștii șimleuani. La brațul stâng, clasamentul arată astfel: Santavan Ioan, Baidoc Dorin și Ardelean Dorin, iar la brațul drept: Baidoc Dorin, Santavan Ioan și Talpoș Adrian. Locul I la concursul de șah a fost adjudecat de Ardelean Constantin, locul II de Bighe Victor, iar locul III de Iepure Ioan.
”Mascații” au trecut de la ceaun la lucruri mai serioase
Momentul festiv al zilei de marți s-a încheiat cu tradiționala demonstrație oferită de Serviciul de Acțiuni Speciale, ”mascații” cum sunt ei cunoscuți în limbaj popular. Aceștia au simulat o luare de ostatici într-un autobuz al transportatorului public și au trecut la anihilarea infractorilor. Câinele Max, antrenat special de polițiști, a fost vedeta demonstrației, reușind să surprindă audiența cu calitățile sale. Nu au lipsit nici demonstrațiile de arte marțiale și spargerea țiglelor cuprinse de flăcări.
Cum de nu si-a reusit comandatul Ionescu Fosila sa-si avanseze concubina pentru cat face pentru ea? Domnu Comandant Ghiuroco sa-l aveti in vedere nu-i asa dupa cum pare, este un gunoi
Unchiule,tu daca pleci cui ma lasi?