Cotizăm prin neglijenţă şi nerespectarea legii
Zălăuanii “cotizează” lunar la bugetul local cu sume uriaşe, altele decât cele datorate sub formă de impozite şi taxe. Am putea spune că o fac chiar benevol din moment ce zecile de mii de lei care ajung în bugetul local din amenzile pe care Poliţia Locală le aplică cetăţenilor provin tocmai din faptul că de multe ori alegem să încălcăm legea. Poliţiştii locali au adus bani frumoşi în vistieria primăriei, ei reuşind să aplice amenzi de peste 50.000 de lei în doar două săptămâni. Astfel, în perioada 24 martie -7 aprilie, agenţii Poliţiei Locale au acţionat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, păstrarea curăţeniei, identificarea persoanelor care parchează autovehicule în alte locuri decât cele special amenajate, combaterea actelor de cerşetorie si a comerţului stradal, pentru depistarea şi identificarea societăţilor comerciale care nu respectă orarul de funcţionare afişat la intrarea în unitate, precum şi menţinerea unui aspect civilizat al arterelor pietonale a pieţelor şi parcurilor din municipiu.
Parcarea în loc nepermis – amendă sigură!
Au fost aplicate de 315 sancţiuni contravenţionale (223 cu amendă şi 92 cu avertisment scris) în valoare totală de 50.440 lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru rascolirea gunoaielor din containere (8.060 de lei), cerşetorie (4.600 de lei) , oprirea voluntară a vehiculelor (12.600 de lei). Serviciul Ordine Publică şi Serviciul Circulaţie Rutieră s-au axat pe acţiuni menite să descurajeze şi să combată infracţiunile, faptele antisociale şi oricare alte fapte de natură să perturbe ordinea şi liniştea publică. Poliţiştii au urmărit prevenirea şi combaterea actelor de încălcare a normelor legale privind circulaţia, oprirea staţionarea şi parcarea tuturor categoriilor de autovehicule, 198 deconducători auto primind invitaţii scrise sau somaţii pentru că au parcat autoturismele neregulamentar pe domeniul public – trotuare, locuri destinate spatiilor verzi, etc. Au fost legitimate 394 persoane, care au încălcat prevederile legale sau au existat indicii sau suspiciuni cu privire la acestea, iar 13 persoane au fost aduse la sediul poliţiei locale în vederea identificării acestora.
Au fost verificate unităţile comerciale din zonele de responsabilitate cu privire la sistemele de închidere pe timp de noapte.
Atenţie unde şi cum aruncaţi gunoiul
S-a asigurat ordinea şi liniştea publică în zona parcărilor auto aflate pe domeniul public, în parcuri, pieţe, precum si în alte asemenea locuri publice și în zonele a 6 unități școlare. În zona Scolii Generale M. Eminescu, zilnic 2 polițiști locali, din cadrul Serviciului Circulație Rutieră, sprijină pe cei de la Poliția Municipiului Zalău, pentru fluidizarea traficului rutier și pietonal în zonă, iar în 2 situații au sprijinit lucrătorii DGADP pt efectuarea unor marcaje. În vederea păstrării curăţeniei oraşului, poliţiştii locali au acţionat zilnic pentru depistarea şi sancţionarea persoanelor care distrug domeniul public, a celor care depozitează gunoi menajer, moloz, deşeuri etc. în locuri neautorizate, prin patrularea şi organizarea de pânde în locurile în care de obicei se manifestă acest fenomen. Campaniile demarcate de cotidianul nostru pentru curăţenia municipiului are ecou şi în activitatea poliţiei Locale astfel încât poliţiştii se desfășoară acţiuni în toate cartierele municipiului pentru identificarea și sancționarea persoanelor care răscolesc în containere, a celor care depoziteză gunoi menajer lângă punctele gospodărești sau în coșurile stradale. Începând cu această dată s-a efectuat supravegherea permanentă a mai multor puncte gospodărești/săptămână, locurile ce vor fi supravegheate fiind schimbate periodic.
Dispeceratul – un serviciu la dispoziţia zălăuanilor
Personalul Poliţiei Locale care îşi desfăşoară activitatea în dispecerat, au sprijinit lucrătorii DGADP, care au solicitat datele de identificare ale unor proprietari de autovehicule care au săvârşit contravenţii în parcările publice cu plată. Astfel în această perioadă au fost verificate şi comunicate datele a 183 proprietari. Dispeceratul Poliţiei Locale a trimis echipajul mobil la unităţile de învăţământ unde s-au declanşat sistemele de alarmă efracţie. Aceştia au fost semnalaţi în nouă cazuri (şcoli sau grădiniţe). Poliţiştii locali sprijină şi personalul Trasurbis prin controale care se desfăşoară pe toate traseele şi liniile de transport din Zalău astfel încât, călătoriile fără billet sau abonament sunt, cu siguranţă, cea mai proastă alegere.
Gunoiul de primar ar trebui sa investeasca banii bugetului local in amenajarea a locuri noi de parcare in zonele aglomerate si nu sa incurajeze si sa investeasca bani in slugile de la Militia Locala care ling si sterg la cur pe cei sus pusi din Primarie iar pe cetatenii de rand ii amendeaza de cele mai multe ori in mod abuziv. Sa speram ca pentru noul primar pe primul loc sa fie cetatenii care-l vor vota si nu lingaii de la Locala…