Peste 60 de furturi din autovehicule au fost înregistrate în Sălaj în primele şapte luni ale acestui an. Potrivit informaţiilor furnizate de biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, au fost furate opt radiocasetofoane, 18 litri de combustibil auto şi 36 de alte obiecte din interiorul autoturismelor.
Pentru a preveni astfel de evenimente nedorite, reprezentanţii IPJ Sălaj recomandă o serie de măsuri menite să reducă numărul faptelor de acest gen. Printre acestea se numără: parcarea autovehiculelor în locuri iluminate, în zona de acţiune a oamenilor de ordine şi pază sau în garaj, parcarea cât mai aproape de casă sau de magazinul în care se fac cumpărăturile, închiderea completă a geamurilor, nu trebuie lăsate la vedere bunuri de valoare cum ar fi: radio, camere video, casetofoane auto, telefoane mobile, genţi. De asemenea, proprietarii de autoturisme sunt sfătuiţi să nu spună nimănui cât au de gând să întârzie dacă parchează într-un loc public (parcare cu plată), să să nu lase cheile în contact, să evite să ţină în autoturism actele de identitate, de firmă, permis de conducere, cărţi de credit, ordine de plată, actele de înmatriculare ale maşinii, iar în cazul în care constată că s-a comis un furt să nu umble în maşină, ci să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie. Totodată, este indicată folosirea unui sistem de blocare a volanului şi pedalelor sau un întrerupător electric general montat într-un loc ascuns ori montarea unui sistem de alarmă.
În opinia reprezentanţilor IPJ Sălaj, principiul „mie nu mi se poate întâmpla”, o concepţie destul de veche aplicată la scară largă, dar cu efecte minime, a făcut victime şi în rândul posesorilor de autoturisme, care din cauza neglijenţei au ajuns în ipostaza de a rămâne fără bunurile din maşini. „Mulţi conducători auto au lăsat la vedere, în momentul în care au părăsit autoturismul, obiecte de valoare precum: telefoane mobile, produse alimentare în cantităţi semnificative, sume de bani, laptop-uri, actele maşinii, casetofoanele fără a le detaşa faţa, poşete, portmonee. Aceste bunuri au atras în cel mai scurt timp atenţia infractorilor, care, fără a se mobiliza foarte mult, au reuşit să le sustragă”, susţine sursa citată.
Anual, în Sălaj, sunt furate cinci autoturisme
Nu doar bunurile din autoturisme sunt vizate de hoţi. Conform statisticilor IPJ Sălaj, în prima jumătate a acestui an, în judeţ au fost furate patru autoturisme. Modelul preferat al hoţilor s-a dovedit a fi Dacia. Din cele patru autoturisme furate în primele şase luni, trei au aparţinut modelului menţionat. Deşi la nivel naţional, potrivit statisticilor publicate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), furturile auto au scăzut cu aproximativ 30 la sută faţă de anul trecut, la nivelul judeţului Sălaj, numărul acestora nu s-a modificat semnificativ. Astfel, conform informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, în primul semestru al anului trecut au fost înregistrate trei furturi auto, iar în acest an, în primele şase luni, patru. În ceea ce priveşte numărul autoturismelor recuperate, în prima jumătate a acestui an s-a reuşit recuperarea a patru autoturisme. Potrivit sursei citate, în evidenţele IPJ Sălaj, figurează 45 de autovehicule nerecuperate, furate în perioada 2003-2013.
Potrivit statisticilor IGPR, la nivel naţional, în fiecare zi, în medie, sunt furate cinci autoturisme. Cel mai furat model este Dacia Logan, urmat de modelele mărcilor germane.