Instituția Prefectului Sălaj a găzduit vineri, 22 februarie, ședința lunară a Colegiului Prefectural. Astfel, la primul punct al ordinii de zi a fost adoptată, în unanimitate, hotărârea privind aprobarea “Planului anual de acțiuni pentru îndeplinirea obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare în anul 2019, la nivelul județului Sălaj”.
Planul anual de acțiuni 2019, a fost structurat pe 15 capitole (Fiscalitate – Buget; Muncă; Protecția Socială; Asigurări Sociale; Educație; Sănătate; Cadastru și Publicitate Imobiliară; Construcții; Agricultură și Dezvoltare Rurală; Mediu; Ape; Cultură; Tineret și Sport; Protecția Consumatorului; Statistică) și cuprinde 211 acțiuni pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Programul de guvernare.
“Obiectivul principal la nivelul județului Sălaj este de a asigura un echilibru stabil economic și social la nivel județean”, a precizat, în cadrul ședinței, prefectul Florin Florian.
La al doilea punct, Valer Merce, coordonatorul Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj, a prezentat stadiul realizării activităţilor derivate din Planul de Acţiune 2017-2020 pentru Implementarea Strategiei Judeţene Antidrog 2013-2020.
Obiectivele generale ale CPECA Sălaj vizează reducerea cererii de droguri, reducerea ofertei de droguri și coordonarea în domeniul drogurilor.
În ceea ce privește prevenirea în școli, în 2018, au fost derulate mai multe proiecte, ce au avut un total de 8.452 beneficiari din rândul elevilor, alături de 150 cadre didactice și 4.446 părinți, ca beneficiari indirecți. În același an, numărul persoanelor care s-au adresat centrului în legatură cu consumul de droguri a fost de 75 , dintre care 40 de consumatori și 35 de membrii de familie. Numărul de cazuri înregistrate la UPU a fost anul trecut de 30, înregistrând o scădere, pentru al doilea an consecutiv (38 de cazuri în 2017 și 48 cazuri în 2016), după ce înregistrase un trend continuu ascendent în aniii anteriori.
Potrivit coordonatorului CPECA Sălaj, datele referitoare la numărul de cazuri ajunse în instituţiile care acordă asistenţă, a infracţionalităţii în legătură cu consumul, cât şi a celor rezultate din activităţile realizate de către centru duc la concluzia că fenomenul consumului de droguri, în cea mai mare parte NSP (noi substanțe psihoactive) şi canabis, prezintă o tendință de stabilizare sau chiar de scădere, în cazul unor indicatori (urgențe datorate consumului) față de dinamica ascendentă din anii anteriori. Un element îngrijorător constatat din cazuri ajunse la UPU, dar și prin activităţile practice derulate de specialiştii CPECA Sălaj este scăderea vârstei de debut în consum.
La ultimul punct al ordini de zi, Oana Tuluc, director la Filiala N-V AEP, a prezentat o informare privind activitatea desfășurată de Autoritatea Electorală Sălaj în 2018. Oana Tuluc a precizat că în baza de date a instituției, în Sălaj, există înregistrați un total de 1.035 experți electorali și 593 de operatori de calculator, cei interesați fiind invitați să se înscrie în Corpul experților electorali.