Peste 130 de agenţi economici din judeţ au primit în cursul lunii februarie „vizita” inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj. Cotroalele au vizat respectarea legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă (SSM) şi au scos la iveală o serie de nereguli sancţionate, după caz, cu avertismente şi amenzi contravenţionale în valoare 48.000 de lei.
După cum a explicat Luminiţa Nemeş, inspector şef la ITM Sălaj, în domeniul RM au fost controlaţi 83 de agenţi economici, din care 33 au fost sancţionaţi cu şase amenzi şi 35 de avertismente. Astfel, dintre angajatorii controlaţi, doi au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale de 30.000 de lei pentru munca fără forme legale de angajare, la aceştia fiind identificate trei persoane care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă. Tot în domeniul RM, inspectorii de muncă au mai aplicat patru amenzi în valoare de 13.000 pentru: nerespectarea dispoziţiilor legale privind repausul săptămânal, nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte, necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale. De asemenea, alţi angajatori s-au ales cu avertismente pentru: nerespectarea dispoziţiilor privind sărbătorile legale şi nerespectarea prevederilor privind munca suplimentară. Conform sursei citate, în domeniul SSM inspectorii de muncă au verificat 50 de agenţi economici aplicându-se o amendă de 5.000 de lei şi 33 de avertismente. Contravenţia constatată şi sancţionată cu amendă a fost pentru necercetarea unui eveniment conform prevederilor Legii 319 – 2006 privind protecţia muncii. Tot în domeniul SSM, deficienţele sancţionate de inspectorii ITM Sălaj cu avertisment se referă la: neutilizarea echipamentului de protecţie, neefectuarea controlului medical periodic, lipsa semnalizărilor de securitate şi sănătate în muncă, nedesemnarea lucrătoruilor care să aplice măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor şi de evacuare a lucrătorilor. Potrivit şefului ITM Sălaj, tot în cursul lunii trecute, la instituţie au fost comunicate trei accidente de muncă, din care două soldate cu incapacitate temporară de muncă.
Din comunicatele Inspecţiei Muncii Bucureşti, rezultatele la nivel naţional ale acţiunilor de control desfăşurate pe parcursul lunii martie, reiese faptul că în domeniul RM au fost sancţionaţi un număr de 1.505 de agenţi economici şi s-au aplicat amenzi în valoare totală de 4.149.000 de lei din care 2.890.000 de lei pentru munca la negru- fiind depistate 449 de persoane care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă.
INTREBARE astept din partea redactiei un subiect referitor la salarizarea la privat sa se cunoasca exact salariul din acte si plicul cu suma primita real necuantificata angajatii stiu cand vine controlul dar nu au curajul sa intreprinda nimic e lesne de inteles de ce nu este corect puteti face ceva?????