Aproape 80 de accidente de circulaţie grave, soldate cu şapte morţi şi 86 de răniţi grav, au avut loc, în primele şase luni ale acestui an, pe şoselele sălăjene.
Şapte evenimente rutiere, în urma cărora o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte opt au fost rănite grav, s-au produs din cauza depăşirii neregulamentare. Patru accidente grave au avut loc din cauza neacordării de prioritate pietonilor, acestea soldându-se cu doi morţi şi trei răniţi grav, iar alte trei evenimente rutiere, în urma cărora trei persoane au suferit leziuni grave au avut drept cauză neacordarea de prioritate vehiculelor.
Totodată, de la începutul acestui an, poliţiştii rutieri au aplicat pentru diferite încălcări ale normelor rutiere privind circulaţia pe drumurile publice 24.481 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 3.600.000 de lei.
Drept urmare, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, poliţiştii rutieri vor desfăşura o serie de acţiuni la acest sfârşit de săptămână. „În perioada 3 – 5 iulie, se vor desfăşura acţiuni pe linia prevenirii depăşirilor neregulamentare sau în locuri interzise, neacordare de prioritate vehiculelor şi neacordare de prioritate pietonilor”, au declarat oamenii legii. Astfel, pentru asigurarea continuităţii dispozitivului de poliţie rutieră pe întreaga reţea de drumuri din zona de competenţă, îndeosebi pe cele cu valori ridicate de trafic, la acest sfârşit de săptămână, efectivele poliţiei rutiere vor acţiona, cu precădere, pentru asigurarea unui caracter de continuitate a activităţilor de prevenire în domeniul infracţionalităţii rutiere şi de protejare a vieţii şi integrităţii fizice a participanţilor la trafic.
De asemenea, pe această cale, reprezentanţii IPJ Sălaj recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă în conducere, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase. „Totodată, pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă”, mai spun poliţiştii sălăjeni.
cauzele accidentelor grave: telefonul mobil utilizat la volan, lipsa carnetului de conducere, conducerea autovehiculului cu defectiuni tehnice, starea de ebrietate-betie la volan, teribilismului generatiei tembele – absolventi de liceu cu chieie de masini bengoase, totul prin inconstienta parintilor, nerespectarea legislatiei rutiere la volan: semnalizare la schimbarea directiei, viteze excesive (ca cine sunt io), conducere sub influenta drogurilor (pentru a obtine test negativ la alcool). Toleranta prost înțeleasă a politiei rutiere pentru sanctionarea unor asemenea abateri: teama de cine se afla in spatele teribilistului șofer!