O casă de avocatură, care reprezintă 37 de cetățeni ai municipiului, cere Primăriei Zalău anularea hotărârii prin care se interzice creșterea animalelor și păsărilor.
Zălăuanii Sabou Liviu și Vincze Istvan, alături de alți 35 de cetățeni, cer Primăriei și Consiliului Local Zalău, prin intermediul unei case de avocatură, anularea hotărârii prin care s-a stabilit că ”este interzisă creșterea animalelor și păsărilor în gospodăriile particulare din municipiu, cu excepția zonelor Ortelec, Stâna și Valea Miții”.
În 2007, Primăria a introdus amenzi de până la 1.000 de lei pentru zălăuanii care cresc animale în gospodării. Chiar dacă au trecut aproape șapte ani de când Primăria a interzis creșterea animalelor, zălăuanii zootehniști de ocazie nu s-au lăsat bătuți și au apelat la serviciile unei case de avocatură din Cluj Napoca. Astfel, avocații au cerut Consiliului Local, la începutul lunii, anularea articolului care stabilește amenzile pentru creșterea de animale sau păsări, motivând că hotărârea încalcă mai multe legi. ”În ipoteza în care notificarea va fi ignorată de către funcționarii publici responsabili de crearea acestei stări de nelegalitate, motivele invocate au puterea de a angaja atât răspunderea personală patrimonială, cât și răspunderea penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”, se arată în plângerea adresată Primăriei Zalău.
Hotărârea nu este discreționară, ci legală și necesară
Juriștii primăriei nu s-au lăsat înduplecați de ”avertismentul” primit din partea avocaților și propun Consiliului Local Zalău, care se va întruni luni în ședință extraordinară, menținerea hotărârii explicând și de ce aceasta este temeinică și legală. Casa de avocatură invocă un ordin al Ministerului Sănătății care permite ”creșterea animalelor în adăposturi care se amplasează la cel puțin zece metri de cea mai apropiată locuință învecinată”. Însă tot acel ordin precizează că animalele și păsările pot fi crescute doar dacă ”nu poluează mediul și nu afectează confortul vecinilor”. ”Necesitatea adoptării unei măsuri s-a dovedit una reală, în condițiile numeroaselor sesizări adresate de cetățenii municipiului Zalău cu privire la disconfortul evident existent în zonele de locuit, chiar și în zona centrală, creat prin creșterea animalelor”, se arată în motivarea hotărârii Consiliului Local. Mirosurile degajate în atmosferă, depozitarea și deversarea necorespunzătoare a dejecțiilor, circulația liberă a animalelor pe străzi, amplasarea inestetică a adăposturilor în vecinătatea drumurilor publice, insalubritatea acelor adăposturi, precum și existența în aceste zone a unor focare de infecție sunt doar câteva dintre motivele care au stat la baza interzicerii creșterii animalelor și păsărilor. Pentru că Zalăul are și sate aparținătoare, în analizarea acestui fenomen s-a constatat că în zonele periferice ale municipiului – Ortelec, Valea Miții, Stâna – nu a fost reclamat un diconfort al locuitorilor, existând condiții propice pentru astfel de activități, motiv pentru care nu a fost aplicată interdicţia creșterii animalelor.
Primarul promite controale
În luna ianuarie a acestui an, șeptelul municipiului era compus din 9.000 de ovine, 700 de bovine, 1.000 de porci, 100 de cai, 400 de caprine şi în jur de 2.000 de găini. Adrian Margin, consilier PDL, le-a amintit colegilor săi din Consiliu, în luna ianuarie, despre interdicţia creșterii animalelor și păsărilor, dar care, în opinia sa, nu este pusă în aplicare. În replică, primarul Radu Căpîlnaşiu a ţinut să precizeze că vor fi efectuate în continuare verificări în teren. Potrivit reprezentaților Primăriei Zalău, în 2013 au fost efectuate 30 de controale, iar nouă crescători de animale s-au ales cu amenzi.
Un prim raport elaborat la scurt timp după adoptarea hotărârii din 2007 scotea în evidență faptul că mai mult de jumătate din cetățenii care creșteau animale se aflau într-o situație financiară precară, singurele lor surse de venit reprezentând pensiile de la C.A.P. sau banii obținuți din vânzarea produselor de origine animală.
Intr-un mediu urban-sub niciun motiv–nu poti creste, spre valorificare, anumite animale (porci, vaci, cai) In general, cei care n-au posibilitati financiare nici nu pot sau vor sa asigure igiena si se instaleaza iar haosul Uitati-va cum arata Valea Zalaului Si cei care au canalizarea facuta de stat pe strada Ady E isi varsa mizeria in pluvial, in Vale .Nici oile sau caprele nu le poti aduce pentru iernat intre case Avocatii ar lua banii. Daca vreo lege e prea permisiva,, parlamentarii sa ceara modificarea. Zalaul are si asa destule probleme!
Intr-un mediu urban-sub niciun motiv–nu poti creste, spre valorificare, anumite animale (porci, vaci, cai) In general, cei care n-au posibilitati financiare nici nu pot sau vor sa asigure igiena si se instaleaza iar haosul Uitati-va cum arata Valea Zalaului Si cei care au canalizarea facuta de stat pe strada Ady E isi varsa mizeria in pluvial, in Vale .Nici oile sau caprele nu le poti aduce pentru iernat intre case Avocatii ar lua banii. Daca vreo lege e prea permisiva,, parlamentarii sa ceara modificarea. Zalaul are si asa destule probleme!Zalauanii cu venituri mici s-ar putea ocupa de legumicultura, avand terenuri suficiente Crestera animalelor ar inmulti si diferitele furturi si agresiuni.
cum dati voi lectii cum sa traiasca altii dar nu dati solutii cum sa supravietiuasca cu pensii de 500 lei sau cu ajutor social .impuneti conditii rezonabile care sa nu creeze discomfort si dupa aia amendati.l
Cine nu se descurca la oras poate opta pentru viata la tara ca mai zilele trecute era un articol ca se depopuleaza satul salajean.
trimiteti un inspector de mediu pe str 22 decembrie la nr 168 pana la 172 si vedeti cum pute a CACAT si nu sunt animale domestice ciLOCCATARI