Zălăuanii care vor dezinsecții suplimentare plătesc acest serviciu separat de taxa impusă de municipalitate

Tot mai mulți locuitori ai municipiului, atât cei care locuiesc la case cât și cei la bloc, s-au plâns în această perioadă de disconfortul acut, chiar probleme de sănătate cauzate de o invazie a țânțarilor, în special la orele serii.  Printre factorii care au dus la această situație se numără umiditatea excesivă din atmosferă și căldura, subsolurile blocurilor, necorespunzător întreținute etc. Dincolo de acești factori, cauzele cu adevărat serioase sunt frecvența redusă a sesiunilor de dezinsecție, dar ar putea fi și eficiența slabă a soluțiilor cu care s-au efectuat operațiunile. Indiferent care ar fi cauzele, cert este faptul că municipiul este invadat de țânțari, dar și de muște. Am solicitat Primăriei Zalău un punct de vedere legat de această situație, iar în răspunsul primit se arată faptul că, următoarea dezinsecție va avea loc în Zalău abia la sfârșitul acestei luni. “În perioada  24 – 28 iunie 2019 au fost  efectuate lucrările de dezinsecție combaterea larvelor și adulților de pe domeniul public și privat în cadrul celui de-al doilea tratament, lucrările au fost efectuate în bune condiții cu respectarea normelor de lucru în domeniu”, spun reprezentanții municipalității. Suntem așadar în grafic, totul pe hârtie arată perfect, dar țânțarii ne mănâncă de vii.

Ceea ce este cel puțin deranjant este faptul că Primăria cere bani cetățenilor pentru dezinsecții numite “suplimentare”. Mai precis, dacă cetățenii nu sunt mulțumiți de cele două sesiuni programate și le consideră insuficiente ori ineficiente, asociațiile sau proprietarii trebuie să plătească pentru dezinsecțiile suplimentare. Sumele plătite pentru dezinsecții suplimentare sunt, evident, cu mult mai mari decât taxele pe care le plătim oricum pentru sesiunile programate.

Dezinsecțiile se fac exclusiv pe buzunarul zălăuanilor

Trebuie știut faptul că aceste dezinsecții ale căror costuri sunt anunțate ca fiind suportate de Primărie sunt, de fapt, suportate de noi. Nu Primăria plătește, ci cetățeanul, printr-o taxă special implementată exclusiv în acest scop, parte din taxele locale. Altfel spus, plătim și pentru dezinsecțiile care sunt, așa cum vedem, insuficiente și ineficiente, dar plătim încă o sumă, deloc mică, dacă vrem dezinsecții suplimentare. Un alt lucru ce ar trebui să fie deja în atenția autorităților este calitatea și eficiența soluțiilor folosite de firma care execută lucrările. Este dreptul nostru să verificăm aceste soluții și să le trimitem la analize, din moment ce constatăm că eficiența lor lasă mult de dorit. Plătim cu bani grei acest serviciu, prin urmare, nimeni nu ne poate interzice să trimitem mostre de substanțe la laborator, pentru a fi verificată concentrația de substanță activă, implicit eficiența. Reprezentanții Primăriei Zalău au mai transmis, în răspunsul la solcitarea Magazin Sălăjean:

“Vă informăm că în perioada 26 – 30 august 2019 se va executa cel de-al treilea tratament la activitatea de dezinsecție pe domeniul public și privat (gospodării individuale  și  asociații de  proprietari) conform programului unitar de acțiuni. Pentru lucrările de dezinsecție în interior locuințelor (case și blocuri), aceste lucrări se execută prin depunerea unei comenzi la operator de către proprietari, cu suportarea cheltuielilor aferente de către aceștia. Numărul tratamentelor care se aplică se stabilește în funcție de alocația bugetară aprobată”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment