Frigul din ultimele săptămâni se va resimţi din plin în facturile mari la încălzire, pe care zălăuanii se aşteaptă să le primească în ianuarie. Oamenii spun că abia acum vor avea de suportat din buzunare costul zilelor libere de sărbători, când familiile au stat acasă şi şi-au încălzit mai mult locuinţele. În timp ce unii estimează că vor trebui să scoată din portmoneu cu 10-20 la sută mai mult decât luna trecută, alţii sunt îngrijoraţi că facturile din ianuarie vor fi dublul celor achitate pentru luna decembrie.
Locuitorii din Zalău, oraş unde majoritatea populaţiei se încălzeşte cu centrale pe gaz (cele mai multe, n.r.) şi pe lemne, se aşteaptă ca facturile la întreţinere din luna ianuarie să fie mai mari cu până la 50 la sută faţă de cele achitate în decembrie, din cauza frigului. Costul încălzirii diferă în funcţie de suprafaţa apartamentului şi de consumul înregistrat de fiecare familie în parte, dar, chiar dacă majoritatea zălăuanilor au încercat să fie moderaţi, oamenii sunt îngrijoraţi la gândul sumelor mari pe care le vor avea de achitat în această lună.
Astfel, pentru apartamentul de 50 de metri pătraţi în care locuieşte cu soţul, zălăuanca Mirela Indrieş a avut de achitat, pentru luna decembrie, o factură la întreţinere de 150 de lei şi se aşteaptă ca în ianuarie să aibă de plătit cu aproximativ 80 de lei mai mult. „Avem un apartament mai mic, de 50 de metri pătraţi, pentru care am plătit în decembrie o factură la gaz de 150 de lei. Acum mă aştept să vină mai mult cam cu 80 de lei, adică să trebuiască să dau la întreţinere aproximativ 230 de lei. A fost mai rece, am dat drumul la centrală mai mult, iar asta se va simţi la portofel”, a spus Mirela Indrieş. Tot pentru un apartament cu două camere, dar în suprafaţă totală de 72 de metri pătraţi, o altă familie estimează costuri mult mai mari la întreţinere. Astfel, Claudia Duma susţine că factura la gaz pentru luna ianuarie se va apropia vertiginos de 480-500 de lei, faţă de 300 de lei achitaţi în decembrie. „Suntem doar două persoane, eu şi soţul, dar ne place să fie cald în casă. Avem termostat şi nu închidem centrala când plecăm de acasă. În decembrie, am plătit în jur de 300 de lei la întreţinere, dar acum a fost mult mai rece, aproape ger, şi sigur ne va veni de plată cam 480-500 de lei”, a declarat Claudia Duma.
O altă familie de zălăuani, care locuieşte într-un apartament cu patru camere, încălzit cu centrală pe gaz, estimează în ianuarie costuri mai mari cu 40 la sută faţă de luna anterioară. „Am copil mic, de 2 ani, şi încerc să fie cald în casă. Avem centrala potrivită pe 21 de grade. În decembrie am achitat 180 de lei, acum mă aştept să dau mai mult cu vreo 40 la sută. Cred că factura pe ianuarie va fi de 250-260 de lei”, a declarat Dana Chirilă. Femeia a spus, însă, că este norocoasă, întrucât locuieşte cu familia într-un bloc din cărămidă, „unde căldura se păstrează şi nu se pierde repede”. „Dacă stăteam la mama, adică în bloc de beton, era cu totul altfel situaţia şi am fi plătit mult mai mult”, a spus Dana Chirilă.
Şi Daniel Costina, care locuieşte într-o casă de 180 de metri pătraţi se aşteaptă să aibă de achitat mai mult la întreţinere în ianuarie, faţă de luna precedentă, şi tot din cauza frigului. „Locuiesc la casă, am de încălzit o suprafaţă de 180 de metri pătraţi. Din fericire, am folosit la izolaţie polistiren de 10 centimetri şi cred că asta ajută mult. Pentru decembrie, am plătit 210 lei, dar pe ianuarie cred că va veni dublu. A fost mult mai rece”, a spus Daniel Costina.
Tarif majorat la Uzina Electrică
În Zalău, populaţia s-a debranşat în masă de la la sistemul centralizat de încălzire în perioada 1998-2000, iar la Uzina Electrică mai sunt racordaţi mai puţin de o mie de abonaţi casnici şi 40 de agenţi economici şi instituţii publice. Conducerea Uzinei Electrice Zalău a menţinut în această iarnă tariful din sezonul rece trecut, pentru abonaţii casnici, de 170 lei/gigacalorie (TVA inclus), dar a crescut cu 11 lei tariful pentru agenţii economici, ajungându-se la 445 lei/gigacalorie (fără TVA).
Totuşi, directorul SC Uzina Electrică SA Zalău, Viorel Marian, a declarat că se ia în considerare o majorare a tarifelor, întrucât valorile de acum sunt în pierdere, „Tariful pentru abonaţii casnici este mai mic pentru că Uzina Electrică primeşte subvenţie de la Consiliul Local (CL) Zalău. Numai că noi avem aceste tarife care sunt mici cam de 2 ani, timp în care preţul gazelor şi al curentului a tot crescut. Am făcut o documentaţie pentru ajustarea tarifelor, sper să o supunem aprobării Consiliului Local în februarie şi consilierii să fie de acord”, a declarat Viorel Marian.
Uzina Electrică Zalău funcţionează cu gaze naturale, însă Viorel Marian a spus că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte asigurarea acestui combustibil.
Povestea Distriterm
O situaţie mai încurcată a fost înregistrată în cazul zălăuanilor care, cu 3 ani în urmă, au optat pentru racordarea locuinţelor la RFV Distriterm (companie de furnizare şi distruţie a gazelor din Ungaria, n.r.), care a preluat în 2010 fosta reţea de încălzire centralizată a Zalăului. Timp de 2 ani, lucrurile au mers bine, au fost anunţate şi demarate investiţii, după care criza a lovit multinaţionala maghiară şi a pus capăt afacerilor ei în Zalău. Compania a notificat, anul trecut, administraţia locală municipală că vrea să se retragă din Zalău şi să renunţe la contractul de delegare de gestiune, încheiat cu Consiliul Local.
Ca urmare a acestei situaţii, aproape toată reţeaua pe care RFV Distriterm o avea în Zalău a fost preluată înapoi de Uzina Electrică, situaţia privind în total aproximativ 400 de apartamente. Totuşi, pentru circa 200 de foşti abonaţi ai Distriterm, Uzina Electrică a refuzat să încheie contracte de furnizare a agentului termic din motive de rentabilitate.
Ajutor de urgenţă de la municipalitate
Pentru ca aceste familii să nu îngheţe în apartamente, Primăria Zalău a decis să le acorde un ajutor de urgenţă, respectiv decontarea cheltuielilor cu proiectarea, avizarea, achiziţia şi montarea unui convector. În acest sens, municipalitatea a alocat 450.000 de lei. Fiecare familie a fost evaluată de reprezentanţii administraţiei locale, prin efectuarea de anchete sociale, în final declarându-se eligibile 182 din ele.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, a declarat că fiecărei familii i-a fost alocată suma de 2.000 de lei, iar municipalitatea a pus la dispoziţia beneficiarilor ajutorului de urgenţă o listă cu firmele agreate, oamenii putându-şi alege societatea de la care să achiziţioneze convectorul. În baza facturilor emise, primăria a virat banii în conturile furnizorilor/constructorilor. Persoanele care au preferat să achiziţioneze o centrală termică, şi nu un convector, au suportat diferenţa dintre valoarea instalaţiei şi cea a ajutorului de urgenţă oferit de primărie.
În ceea ce priveşte subvenţia pe care Primăria Zalău o acordă Uzinei Electrice, Manuela Ghiuruţan a declarat că nu vor fi probleme. „Avem fonduri pentru asigurarea subvenţiei către Uzina Electrică. Pentru abonaţii casnici, preţul total al unei gigacalorii este de 551,82 lei, din care 170 lei/gigacalorie este valoarea de facturare către populaţie, iar diferenţa, 381,82 lei/gigacalorie, reprezintă valoarea subvenţiei din bugetul local”, a declarat Manuela Ghiuruţan.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Zalău, pentru luna decembrie, administraţia locală municipală a achitat o factură la întreţinere de 11.260 de lei, în timp ce în decembrie 2011, factura achitată a fost de 15.500 de lei. De asemenea, municipalitatea a achitat circa 2,3 milioane de lei pentru încălzirea unităţilor de învăţământ din oraş, în luna decembrie.
Mihaela Moldovan
de ce se mai tine ,,cet,-ul in functiune ???? ca sa tot bage primaria bani in subventii si salarii ??? cu banii aceia se pot cumpara la fiecare centrala proprie !!si la scoli si gradinite !! dar nu se vrea !!
PSD-ul,dupa castigarea alegerilor din anul 2000, a facut o infuzie de 2 milioane euro,in vederea revitalizarii acestui mastodont , in ciuda faptului ca majoritatea zalauanilor doreau sa-si incalzeasca apartamentele cu centrale proprii ! Paguba a fost facuta cu mult iz politic !