Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj a demarat în cursul acestei luni, campania de vaccinare antirabică a vulpilor.
Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj, a explicat că vaccinarea antirabică orală a vulpilor se desfăşoară în zonele rurale, în apropierea localităţilor prin distribuire manuală la vizuine a momelilor antirabice, pe un număr de 33 de fonduri de vânătoare din judeţ. ”Momentan se realizează distrubuirea manuală a momenilor antirabice la vizuină, 1.500 de momeli, distribuire realizată de reprezentanţii fondurilor de vânătoare şi a reprezentanţilor din cadrul DSVSA Sălaj, sub strictă supraveghere, după care, cel mai probabil la începutul lunii octombrie va începe distribuirea aeriană a momenilor”, a precizat Martin. Reprezentantul instituţiei a menţionat că vaccinul antirabic pentru vulpi nu se distribuie pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate. În acest sens în toate localităţile din judeţ au fost distribuite materiale informative şi de avertizare pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite. Campania de vaccinare a vulpilor face parte dintr-un program strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, cofinanţat de Comisia Europeană. După finalizarea campaniei, se va evalua eficienţa vaccinării, prin examinarea în laborator a probelor prelevate de la animale împuşcate de vânători, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.
Pe parcursul în curs în Sălaj nu a fost înregistrat nici un caz de turbare la vulpe. În anul 2014 au fost înregistrate şase cazuri de rabie la vulpe în localităţile: Cosniciu de Sus, Nuşfalău, Gostila, Peceiu, Crasna şi Valcăul de Jos.