Proiectul de hotărâre privind majorarea amenzilor pe segmentul curățeniei în municipiul Zalău a fost adoptat în ședința extraordinară de Consiliu local ce a avut loc marți, 27 februarie, la sediul Primăriei municipiului.
Deși multe din articolele care compun acest proiect de hotărâre au rămas fără rezolvare, acesta a fost votat în final. Unul dintre punctele aduse în discuție la masa consilierilor locali a fost cea legată de amenzile aplicabile celor care depozitează sau aruncă deșeurile vegetale provenite din gospodărie, în locuri necorespunzătoare. Problema principală adusă în discuție de un singur consilier din opoziție – Dana Crișan – este aceea că nu există „locuri corespunzătoare” care să justifice sancțiunile aplicabile celor care aruncă aceste deșeuri în locuri sau spații interzise.
Desigur, nu este firesc să vedem în containerele de gunoi din jurul blocurilor saci cu frunze, crengi sau iarbă proaspăt cosită. Este o realitate des întâlnită, mai ales odată cu venirea sezonului în care zălăuanii care locuiesc la casă își tund gazonul, cosesc iarba, curăță florile, taie crengile copacilor, ori toamna atunci când aceste activități sunt absolut necesare și totodată se efectuează foarte des. Nu mai amintim de frunze sau alte deșeuri de natură vegetală pe care zălăuanii nu au literalmente unde să le ducă în oraș!
Zălăuanii se vor baza pe… vorbe
Dana Crișan (PNL), singurul consilier care a ridicat această problemă în plenul ședinței, a propus amânarea votului și discutarea proiectului punctual, pe articole, a tuturor problemelor care decurg din acest proiect. I s-a reproșat faptul că acest proiect s-a aflat în transparență decizională și că ar fi trebuit ca aceste amendamente să fie aduse din timp. Însă, chiar și așa, niciun zălăuan nu s-ar fi supărat dacă acest proiect ar fi fost discutat chiar și înaintea votului, pentru că așa cum știm, acesta este scopul ședințelor și nu doar acela în care se ridică mâinile la vot fără niciun fel de discuție.
“ Zălăuanii nu au unde să-și ducă aceste deșeuri. Este o problemă majoră, degeaba venim cu dublarea amenzilor, dar nu venim și cu soluții concrete care să îi ajute pe oameni. Ne-am mulțumit să inserăm un paragraf în care să le sugerăm oamenilor să-și facă compost din aceste deșeuri. Aceasta fără să luăm în calcul faptul că transformarea acestor deșeuri în compost reprezintă un proces de durată, care necesită un spațiu special amenajat în fiecare gospodărie, costuri mari, soluții care să accelereze procesul, asta ca să nu mai luăm în calcul și timpul, este vorba de luni, în care aceste deșeuri se pot transforma în compost. Oamenii, cei mai mulți dintre ei, nu au posibilitatea să facă acest lucru. Nu au unde. Nu au bani. Oare nu ar fi fost mai bine și salvator în același timp atât pentru ei, cât și pentru municipiu să facem acest lucru oarecum centralizat, să înființăm un centru, așa cum se găsește în multe alte orașe, în care zălăuanii care locuiesc la curte să poate aduce și depozita în condiții de legalitate aceste deșeuri?”, a spus Dana Crișan.
Zero soluții viabile
Consilierul local Dorel Labo (PNȚCD) a spus, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu local municipal, că aceste deșeuri pot fi depozitate în containere pe care cetățenii “să le primească de la Brantner”. Dacă această soluție ar fi fost viabilă, ea ar fi fost de mult timp implementată. În continuare însă, realitatea arată dezolant sub acest aspect.
Zălăuanii se strecoară precum hoții, în toiul nopții, și își duc deșeurile vegetale fiecare pe unde poate sau apucă. Iarba provenită din tunderea gazonului din curte o împrăștie în pădurile de pe Meseș, crengile le ascund, tăiate bucățele, în saci care ajung în final în containerele din jurul blocurilor, frunzele rămân sub formă de grămezi, pe care cei de la Brantner, neavând nicio dispoziție legală de a le ridica, le lasă în bătaia vântului sau ajung în final tot în containerele de la bloc sau pe marginea drumurilor, în cele mai bune cazuri.
Desigur, societatea care a preluat, așa cum știm, salubritatea zălăuanilor, a avut cel puțin o soluție pe acest segment, cea prin care erau puși în vânzare, exclusiv la sediul societății, niște saci din plastic, inscripționați, saci în care încăpea o cantitate total insuficientă de deșeuri și pe care angajații erau obligați să îi ridice din dreptul gospodăriilor. Sacii neinscripționați folosiți în acest scop rămâneau neridicați. Toți cei care locuiesc la case și-au lăsat frunzele sau gazonul tuns în poartă însă cei de la Brantner au trecut pe lângă ele de fiecare dată. În realitate însă, probabil că nimeni de la această societate nu a încercat să îndese în acești saci “filiformi” niște crengi de copac, resturi provenite de la tăiatul tufelor de trandafiri, gard viu și alte resturi, pentru că dacă ar fi făcut această probă, ar fi abandonat din start această inițiativă nefuncțională pentru care, zălăuanii trebuie să scoată din buzunar sume consistente de bani, în plus față de taxa de gunoi obișnuită.
Dacă cineva ar face un calcul sumar, ar constata că pentru o singură activitate de curățat într-o grădină sau curte, cu spațiu verde, flori, flori din ghivece, tufe ornamentale, trandafiri, frunze, crengi, este nevoie de cel puțin zece saci. În multe cazuri, chiar mai mulți. Un calcul simplu ar demonstra faptul că pentru o singură curățenie de acest gen din multele necesare în lunile de primăvară, vară și toamnă, cetățenii au de scos din buzunar sute de lei, doar în acest scop. Nimeni însă nu se gândește la acest aspect, iar soluțiile sunt aruncate în vânt dintr-o singură trăsătură de condei: “Cetățenii vor transforma deșeurile vegetale în compost”, se arată în Hotărârea Consiliului local.
Rezolvări durabile precum vorbele
“Oamenii care au posibilitatea, trebuie să își amenajeze locuri în gospodărie și să facă compost. Brantner ar putea amplasa în fiecare gospodărie câte un container pentru producerea compostului, la cerere, în acest scop. Din câte știu, această societate a achiziționat anul trecut pe fonduri europene astfel de containere în care se poate produce compost, însă doar pentru mediul rural. Nu e nicio problemă, cred, în faptul că cei din Zalău își vor putea cumpăra sau achiziționa astfel de containere. Nu peste tot se poate face compost, desigur, nu la fiecare casă, însă acolo unde există posibilitatea, oamenii trebui să își amenajeze un astfel de spațiu ”, a spus consilierul Dorel Labo.
Consilierul Dana Crișan a fost singurul care s-a abținut de la votul acestui proiect după ce și-a argumentat punctual fiecare neclaritate. Proiectul privind majorarea amenzilor în privința salubrității orașului este în mod cert unul de care municipiul nostru avea nevoie, dat fiind faptul că, mai ales pe segmentul curățeniei în oraș, Zalăul stă foarte prost. Prin urmare, cel puțin pe acest segment, consilierii locali zălăuani au dat pe mai departe din cap și au ridicat mâna la vot, lăsându-i pe toți cei care se confruntă cu această problemă gravă, cu ochii în soare. Și, evident, sub “ghilotina” unor amenzi mari.
Claudiu Bîrsan: „Ar fi util să nu mai tratăm gazonul din parcuri ca pe un bibelou”
Consilierul Claudiu Bîrsan (PNL) a avut mai mult succes cu amendamentele propuse la acest proiect de hotărâre. Propunerile lui au fost acceptate de către conducerea Primăriei, dar și de către ceilalți consilieri astfel încât, sloganuri depășite precum nu călcați iarba ar putea fi reformulate, cu respectarea legii și a mediului înconjurător, în beneficiul zălăuanilor.
„Aș vrea să propun ca spațiile verzi, cele care se pretează la așa ceva și fără a intra în discuție distrugerea lui, să beneficieze de un regim ceva mai permisiv. În sensul în care să nu mai tratăm un petic de iarbă dintr-un parc ca pe un bibelou. Desigur, trebuie să avem grijă de tot ce înseamnă gazon, spațiu verde, aranjament floral. Vedem, însă, peste tot în marile orașe, cum oamenii pot beneficia de o parte din aceste spații, în parcuri mai ales. Copii se pot juca, oamenii se pot bucura de un moment de repaus. Cred că ar fi bine să regândim aceste sancțiuni dar mai ales motivul pentru care ele urmează să fie aplicate. Evident, cu condiția ca iarba dar și florile să nu fie distruse”, a spus Claudiu Bîrsan.
Propunerile lui au avut succes astfel încât, după ce vor fi transmise în scris, se vor constitui, cel mai probabil, într-un nou proiect de hotărâre. Hotărârea adoptată de consilierii locali zălăuani prevede mărirea cuantumului amenzilor în privința faptelor care aduc atingere curățeniei orașului, în jurul blocurilor, pe trotuare, în jurul spațiilor de colectare a deșeurilor menajere, în autobuze, în stațiile Transurbis, dar și cele referitoare la aruncarea deșeurilor vegetale și a apelor reziduale și fecaloide provenite din gospodăriile zălăuanilor.
Amenzile au crescut foarte mult astfel încât, pentru încălcarea normelor privind curățenia în municipiu, cei care comit astfel de fapte se pot alege cu amenzi între 500 și 1.200 de lei (persoanele fizice) și chiar dublul acestor sume în cazul persoanelor juridice.
Ionel Ciunt: „Scopul nostru nu este să dăm amenzi”
Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a vorbit în cadrul ședinței de consiliu local despre necesitatea stringentă de a avea și menține municipiul curat, o problemă cu care ne confruntăm cu toții și de pe urma căreia au de suferit mii de zălăuani. „Nu am inițiat acest proiect în ideea de a le face rău unora. Dimpotrivă, vrem ca acest proiect să facă bine celor mai mulți zălăuani. Toți avem dreptul să trăim într-un oraș frumos și curat, însă toți avem, totodată, și responsabilități și obligații în acest sens. Aceasta este logica în care am inițiat acest proiect pe care toți consilierii l-au votat, în forma de bază, cu ani în urmă. Sunt de acord cu propunerile consilierului Claudiu Bîrsan și cred că putem să studiem din nou aspectele semnalate și să și decidem, pe viitor, dacă va fi cazul să operăm unele schimbări”, a spus Ionel Ciunt.
Proiectul privind sancțiunile aplicate celor care nu respectă curățenia în oraș, care depozitează gunoiul în spații necorespunzătoare, celor care vandalizează mijloacele de transport în comun, aranjamentele florale, mobilierul urban etc, este unul care datează din anul 2007, consilierii locali votând în prezent, în principal, mărirea cuantumului amenzilor, dar și alte amendamente adaptate la realitatea prezentului din municipiul nostru. Cu o singură abținere, cea a consilierului Dana Crișan, proiectul a fost votat fără niciun amendament-contra sau comentariu din partea celorlalți consilieri participanți la ședința extraordinară de miercuri, din cadrul Primăriei Zalău.
Da pe cei din primarie ,ma rog institutia subordonata acesteia ,Citadin-ul ,cine o amendeaza ?ca-si face datoria de 3 lulele si 3 surcele.Ieri ,marti ,orasul era necuratat de zapada pe bulevard si strazile principale .Au aruncat pe la amiazazi tone de sare ,pluguri ioc.Aveti pretentii de la cetateni dar voi nu va faceti datoria ,d-lor primar si viceprimari.
Florine, lipsa de respect fata de lege nu trebuie sa impiedice legiferarea, nicaieri in lume civilizatia nu a fost introdusa cu povesti nemuritoare ca ale tale, citez:”Este inutil să spunem că acest lucru nu se va întâmpla niciodată, chiar și doar pentru faptul că proiectele de hotărâre în acest sens trebuie să fie scrise, aprobate și ulterior votate.” Cand mai treci pe la sedinte si nu intelegi despre ce e vorba intreaba in dreapta, in stanga, pe cei care inteleg limba romana. Civilizatia este impusa prin domnia legii nu prin clamarea neputintei…
Bine zis!
Mai Ionule pozitiv .Era vorba de asigura cetatenilor conditii pentru a si depozita corespunzator resturile vegetale .Asigura conditii -cum e in occident -si apoi pretinde respectarea legii .Dar la noi totul e cu curul in sus ,intai sanctionam apoi mai vedem noi ce s-o intampla .Asa ca „scuteste-ne cu inteligenta ta” .
Platiti regeste pentru batut apa in piua.
Ce vrea Labo?Sa platim la Brantner in plus pentru containere?
Sa-si plateasca in primul rand datoriile!
Pentru 8.27
Ioni pozitivi se formeaza prin cedare de electroni .
TU CRED CA TI-AI CEDAT NEURONII.Pe cine sa intrebe in dreapta si stanga?Pe destepti care au propus acest proiect?
D-le Barsan.Una-i sa stai ca omul linistit pe gazon si sa privesti lumea si alta-i sa-l calci sub rotile autoturismului personal.Io pe astia i-as amenda de nu s-ar vedea.Scuza cu lipsa locurilor de parcare nu tine.Nu scrie-n lege ca trebe sa ai musai masina.Dcn-ai unde o psrca nu-cumpara si pace.Altfel nu vom scapa-n veci de noroi si praf.
O fi Balajel Ionul pozitiv?
Ati votat PSD? Taceti si platiti!
Balajel nici ca ion nu e pozitiv….
Felicitari,stimata doamna!
Ave ridica si crengile.Astia ne lasa cu gunoiul in drum
O sa ducem frunzele in fata primariei.