În perioada 1 iunie-31 octombrie, Asociația Prader Willi din România, în parteneriat cu Stația OMV nr.1 Zalău, derulează proiectul „Voluntari RARI”- finanțat prin programul Campionatul de Voluntariat OMV Petrom, ediția 2017 cu suma de 2500 EUR.
„Acest proiect asigură continuitatea colaborării prin derularea de noi activități educative atât pentru persoanele afectate de boli rare, cât și pentru voluntari. Proiecte care au fost finanțate prin programul Campionatul de Voluntariat OMV Petrom: «Mentorat pentru voluntariat» Ediția 2014; «CESpirit» Ediția 2015 și «YES pentru copiii cu BR» Ediția 2016”, se arată într-un comunicat de presă semnat de către Dorica Dan, preşedintele Prader Willi.
Beneficiarii acestui proiect sunt copiii din Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare „NoRo” Zalău, familiile acestora, un grup de tineri cu dizabilități, voluntarii OMV Petrom și APWR, echipa de conducere și specialiştii de la Centrul NoRo.
Proiectul va cuprinde o serie de activitităţi, precum „Învățăm, împărtășim și acumulăm experiență”, în cadrul căreia voluntarii vor afla despre proiect, beneficiarii implicați, situația persoanelor afectate de boli rare, dificultățile pe care le pot întâmpină și responsabilitățile care le revin. Instruirea va contribui la pregătirea voluntarilor pentru activitățile cu copiii. Tot voluntarilor este dedicată şi „Playdecide” – o serie de ateliere de dezbatare pe tema consiliere genetică, care le vor permite să se familiarizeze mai bine cu problematica bolilor rare, pentru a aprofunda informațiile și de a-și forma o perspectivă potrivită despre acest subiect. Prin activitatea „Joacă-te cu mine în parc”, cei implicaţi în proiect vor să diversifice locul de joacă și procesul de învățare. „Pe de o parte vom avea ocazia să explorăm natura și pe urmă să pregătim un colaj cu elemente din natură la atelierul de art-terapie, iar pe de altă parte creăm oportunitatea de a interacționa cu copiii din comunitate”, spune Dorica Dan.
De asemenea, 50 de beneficiari ai proiectului vor participa la mai multe „Ateliere de joacă”, printre care cele de creație (art-terapie vizual plastică: pictură, colaj, desen, modelaj), meloterapie (terapie prin dans și mișcare), magic (activități senzorial-motorii derulate în camera senzorială), de educație prin joc (utilizarea de elemente și materiale Montessori pentru a valorifica la maxim potențialul copilului). Activitățile instructiv-educative din cadrul atelierelor asigură continuitatea intervenției. O altă activitate, cea intitulată „Probă de zbor alături de tine”, este dedicată unui grup de 10 tineri cu dizabilități din programul Abilități de Viață Independentă, care va un schimb de experiență de tipul win-win: responsabilizarea tinerilor cu sarcini simple vizavi de copiii implicați în proiect, familiarizarea copiilor cu activități cu rol în achiziționarea de abilități de viață independentă, facilitarea interacțiuni și stabilirea de noi legături de prietenie.
Proiectul se va încheia cu o „Campanie stradală”, în cadrul căreia voluntarii vor împărţi materale reviste şi pliante pentru a informa şi sensibiliza comunitatea cu privire la bolile rare.