Ani in sir, Romania a suferit la capitolul legislatie in domeniul violentei domestice, victimele acestor cazuri cutremuratoare suferind in tacere si neputand face mare lucru pentru a se apara de agresori. Pe langa vorbele murdare, palmele si bataile care erau la ordinea zilei, amenintarile si abandonurile la care au fost supuse, aceste persoane necajite au avut de indurat umilinta si uneori oprobiul unora din jur, romanii fiind un popor in care barbatul este cel obisnuit sa detina rolul de cap al familiei si, implicit, de legiuitor in aceasta celula a societatii. Toate acestea vor avea un sfarsit, intrucat la inceputul acestei luni a fost promulgata o lege care sa vina in sprijinul celor fara aparare.
Lipsa unui cadru legal le-a facut pe numeroase victime ale violentei domestice sa indure orori cumplite, luni si ani la rand. Abia in martie 2012, a fost promulgat un act normativ care sa vina in sprijinul acestor persoane chinuite si abuzate. Reglementarile noii legi prevad ca violența in familie se poate manifesta prin violența verbala, psihologica, fizica, sexuala, sociala sau spirituala, dar și ca victima violenței in familie poate sa ceara ordin de restricție impotriva agresorului. De asemenea, partenerii agresori pot fi saltati de la domiciliul comun de catre politisti fara mandat si evacuați, neavand dreptul sa se apropie la mai puțin de 200 de metri de victime, iar instanta ii va putea obliga sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata sau cele generate de adapostirea victimei.
O alta modificare se refera la faptul ca, acum, oricine poate sesiza Poliția cu privire la o situație de violența intr-o familie, fata de situatia anilor trecuti, cand doar victima era cea care putea depune plingere impotriva agresorului. Noul act normativ stabileste ca vor putea depune plangere inclusiv asociațiile care se ocupa cu protejarea victimelor violenței in familie ori vecinii. Nu in ultimul rand, autoritatile vor putea demara cercetari si dupa ce s-au autosesizat intr-un caz.
Salajeni – victime ale violentei domestice
Noua lege este o adevarata gura de oxigen oentru cei care se lupta sa combata fenomenul violentei in familie sau macar sa ii reduca dimensiunile. Cazurile nu sunt doar povesti prezentate de posturile tv, ci fac parte si din realitatea cotidiana a Salajului. Spre exemplu, anul trecut, in atentia Inspectoratului de Politie Judetean Salaj au ajuns peste 135 de asemenea situatii, in care au fost cercetate peste 130 de persoane. Printre aceste cazuri, s-a numarat o tentativa de omor, 19 situatii in care a fost vorba de loviri sau alte violente, patru cazuri de amenintare, peste o suta de cazuri de abandon de familie, un caz de tratamente rele aplicate minorului, precum si patru cazuri de nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului.
Tentativa de omor la Fagetu
Fiecare din acest dosar este cat se poate de complex si serios, victima suferind atat fizic, cat si psihic. Spre exemplu, in privinta tentativei de omor, IPJ Salaj a fost sesizata intr-o noapte din septembrie 2011, de catre o localnica din satul Fagetu (comuna Plopis, n.r.), care a relatat faptul ca Ana C., din aceeasi localitate, a fost injunghiata de sotul sau. Potrivit datelor furnizate de IPJ Salaj, in urma cercetarilor s-a stabilit ca, in noaptea de 11/12 septembrie 2011, in jurul orei 3,30, Ioan C. a intrat in camera sotiei si, in timp ce aceasta se afla in pat, a lovit-o de mai multe ori cu cutitul, provocandu-i leziuni multiple taiate-intepate in zona toracica si a membrelor superioare. Scaldata intr-o balta de sange, femeia abia a avut putere sa se salveze. Scapata din bratele calaului, a dat fuga la vecini sa cheme ajutor. Cand a realizat ce a facut, barbatul a fugit de acasa, fiind gasit a doua zi de catre oamenii legii. Barbatul era cunoscut cu afectiuni psihice, lucru confirmat si de expertiza efectuata in cauza, care a relevat faptul ca, in momentul comiterii faptei, acesta nu avea discernamant, motiv pentru care nu raspunde penal, insa a fost internat intr-un sanatoriu.
Primarul comunei Plopis, Nicolae Criste, ne-a declarat ca barbatul obisnuia sa-si agreseze nu doar sotia, dar si ceilalti trei copii ai sai. Au mai fost incidente in familia respectiva, in urma cu sase luni si acum un an, insa nu atat de grave. Are patima alcoolului, iar atunci cand este in stare de ebrietate, obisnuieste sa-si bata sotia si copiii, doi baieti si o fata. Era sub influenta bauturilor alcoolice si in noaptea in care s-a napustit asupra sotiei sale cu un cutit. Femeia abia a reusit sa scape din mana agresorului si a fugit la vecini, care au chemat politia prin numarul unic de urgenta, ne-a spus primarul Nicolae Criste.
Si-a batut si si-a violat mama
Un scenariu rupt dintr-un film de groaza s-a petrecut si decembrie 2011, intr-o familie din satul Aleusd, din comuna Halmasd. Ametit de bautura, dupa o cearta in familie, Dumitru Viorel L., in varsta de 38 de ani s-a napustit cu pumnii asupra mamei sale si, fara sa-i pese de cea care i-a dat viata, a batut-o crunt si a violat-o. Dupa ce a lovit-o cu palmele si pumnii, barbatul i-a tinut mamei sale gura acoperita cu palma, ca nu cumva femeia sa poata chema ajutor si a violat-o.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, ne-a declarat ca, in urmatoarea zi producerii faptei, femeia a sunat la politie.