Exit-poll-urile difuzate aseară, pe posturile naţionale de televiziune, la ora 21, au confirmat aşteptările multora: în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie 2014, se vor confrunta Victor Ponta şi Klaus Johannis. Vom reveni cu informaţii, mai ales despre cum s-a votat în judeţul Sălaj, în ediţia de mâine.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014 a scos la urne, până la ora 16, aproape 33 la sută din sălăjenii cu drept de vot. În listele electorale pentru alegerile de duminică, 2 noiembrie, au fost înscrişi un număr de 200.238 de sălăjeni cu drept de vot, care timp de timp de 14 ore, în intervalul orar 7-21, au putut să-şi exercite dreptul la vot pentru a alege preşedintele ţării. Prezenţa cea mai mare la vot a fost înregistrată în mediul rural – 36,78 la sută, în timp ce în mediul urban, până la ora 16, prezenţa a fost de 27,95 la sută. Compartiv cu alegerile prezidenţiale din anul 2009, raportarea de la ora 16, procentul sălăjenilor care au ieşit la vot, în acest an, este mai mic cu aproape trei la sută. La alegerile din anul 2009, până la ora precizată, în Sălaj, s-a înregistrat o prezenţă la vot de 35,45 la sută.
La ora 16, Sălajul a ocupat poziţia 33 în topul prezenţei la vot la nivel naţional. Judeţele în care a fost înregistrată cea mai mare prezenţă la urne au fost: Ilfov, Olt, Teleorman şi Constanţa, iar la polul opus Covasna, Satu Mare şi Maramureş.
14 pentru România
Candidaţii la alegerile prezidenţiale 2014, primul tur, pe care sălăjenii cu drept de vot i-au putut alege, au fost: Victor Ponta (PSD-UNPR-PC); Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală); Călin Popescu -Tăriceanu; Monica Macovei – candidat independent; Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară); Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România); Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu); Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă); Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare); William Brînză (Partidul Ecologist Român); Mirel Mircea Amariţei (Prodemo); Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania); Teodor Meleşcanu şi Gheorghe Funar.
În judeţul Sălaj au fost organizate un număr de 312 secţii de votare în care au fost aşteptaţi să voteze peste 200.000 de persoane.
Prezenţă la vot – nivel naţional
Potrivit Biroului Electoral Central privind prezenţa la vot de la ora 16 a fost de 35,1 la sută. Astfel, numărul românilor care şi-au exercitat dreptul de vot a scăzut comparativ cu alegerile din 2009, când prezenţa la vot a fost de 36,19 la sută. Mediul urban a înregistrat o creştere a prezenţei, de la 33,69 la sută în 2009, la 34,34 la sută în 2014. În ce priveşte mediul rural, prezenţa la vot a scăzut cu aproximativ trei procente, de la 39,62 la sută în 2009, la 36,14 la sută în 2014. Printre judeţele în care s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la vot, până la ora precizată, s-au aflat: Ilfov, Olt, Teleorman, Sibiu şi Constanţa. De asemenea, la coada clasamentului, în ceea ce priveşte prezenţa slabă la urne, s-au aflat judeţele: Covasna, Satu Mare, Maramureş şi Marghita.
Comparativ cu alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009, în acest an nu au mai fost organizate secţii speciale pentru românii care nu s-au aflat în ziua scrutinului în localitatea de domiciliu, iar cei în cauză au putut vota pe liste suplimentare. De asemenea, românii aflaţi peste hotare au avut la dispoziţie, în acest tur 300 de secţii de votare, acelaşi număr fiind valabil şi pentru cel de-al doilea tur din 16 noiembrie.
Pentru ce au votat sălăjenii ?
O tânără din Jibou, în vârstă de 18 ani, aflată pentru prima dată într-o secţie în calitate de votant, Cristina Peştean, a precizat că a votat pentru că speră într-o viaţă mai frumoasă şi un viitor mai bun.
La o secţie de votare din municipiul Zalău, aflată în centrul oraşului, o bătrânică în vârstă de 67 de ani, pe nume Anisia, a precizat că a mers la vot pentru ca ţara asta şi viitorul nepoţilor să fie unul bun. „Nu m-am dus pentru mine. Eu pot să zic că mi-am trăit traiul şi mi-am mâncat mălaiul. M-am dus pentru copii şi în special pentru nepoţii mei. Am votat un om în care cred că va schimba în bine această ţară”, a precizat zălăuanca.
Un alt zălăuan, P. Gherman, în vârstă de 42 de ani, de profesie inginer, aflat în holul unei secţii de vot din municipiul Zalău a precizat că: „Am votat pentru schimbare. Am votat pentru bunăstare. Cred că toţi avem nevoie de ea şi sper ca în curând să o avem cu toţii”
Acest job ti se poate potrivi! Incearca si lucreaza ca operator online aici! Oferim posibilitatea reala si sigura de a castiga 300 de dolari lunar, cu o munca extrem de interesanta, 3 ore pe zi, pentru cei doritori sa produca o schimbare in situatia lor financiara! Cere cu incredere detalii la email daniela6711@gmail.com
in turul 2 votati klaus IOHANNIS PRESEDINTE.
d-zeu sa va ajute.
sa va ia dracul de politicieni, iar trebuie sa alegem raul cel mai mic.
Am ajuns sa votam intre un urmas a lu Nastase , cel care a definit coruptia si unul carwe nu stie lega 2 vorbe, dar si asta cu 2 partide de rahat in spate
PONTA fara dubii merita , in locul unui strain ce vrea sa ne subjuge si sa ne vanda.. PONTA VREA BINELE ROMANILOR > Este de al nostru !
Pt alegator . Aceast slogan l-a avut si Iliescu in 1990 si uite ce bine am trait de atunci.. Am lasat pe alti sa ne vinda tara acei care s-au inbogatit peste noapte vezi Truica , Nastase, Sforarasul,Dragnea,…..
votati cu IOHANNIS daca vreti sa traim mai bine.