Închisoare pentru vânzătorii de autovehicule care falsifică datele sau carateristicile tehnice ale maşinilor
Unul dintre fenomenele care au luat amploare în ultimii ani este cel al înstrăinării de autovehicule de către anumite persoane – “samsarii de maşini”, fără a prezenta datele şi starea tehnică reală a acestora. Astfel, autovehicule cu diferite probleme tehnice, unele grave, care generează de multe ori un pericol iminent de accident, ajung să circule pe drumurile publice, fără ca noul deţinător să cunoască acest fapt, punând în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, sănătatea şi viaţa participanţilor la trafic. Comisia pentru drepturile omului din Senat a avizat favorabil, la începutul acestei săptămâni, propunerea legislativă de completare a Codului Penal, în sensul introducerii pedepsei cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru vânzătorii de autovehicule care falsifică datele sau carateristicile tehnice ale maşinilor.
Potrivit propunerii legislative de completare a Legii 286 din 2009 “Cod Penal”, se introduce infracţiunea de „înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”. Astfel, înşelăciunea săvârşită în legătură cu date sau caracterisrici ale vehiculelor se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani. Iniţiatorii proiectului spun în expunerea de motive că, de multe ori, în cazuri de acest gen, procurorii adoptă “soluţiile salvatoare” de neîncepere a urmăririi penale şi trimit părţile implicate către instanţa civilă, pe motiv că speţele se referă la interese private. De multe ori soluţia se bazează şi pe dimensiunea redusă a prejudiciului ori pe faptul că „samsarul” neagă pur şi simplu că ar fi avut cunoştinţă de adevărata stare tehnică a vehiculului.
Sunt cunoscute practice precum resetrarea kilometrajului, ascunderea numărului de proprietari, accidentele suferite de autovehicul, modificările aduse etc. Propunerea este centrată şi pe buna-credinţă a cumpărătorului ori a victimei. De aceea, fapta constituie infracţiune independent de conduita clientului păgubit (indiferent dacă acesta a dus sau nu maşina la testare). Guvernul a avizat negativ propunerea, pe motiv că actualul Cod Penal în vigoare cuprinde sancţiuni suficiente referitoare la acest tip de infracţiuni.
Din datele obţinute de la Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor Sălaj, rezultă că, anul trecut, în judeţul Sălaj, au fost înmatriculate în total 9.197 autovehicule. Alte 5.206 de autovehicule au fost radiate din circulaţie, iar 13.535 au primit “numere roşii”, mai precis autorizaţii provizorii de circulaţie.