Statul român oferă subvenții persoanelor care vor să își cumpere autovehicule electrice sau mașini hibrid, prin programul “Rabla plus”. În 2019, se vor acorda sume de până la 20.000 lei sau 45.000 de lei, în funcție de tipul autovehiculului cumpărat. Cererile pentru primirea banilor vor trebui făcute până în 25 noiembrie, însă momentan nu s-a deschis oficial perioada de înscrieri în program.
Ordinul nr. 660/2017 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2017-2019 conține regulile privind ajutoarele pe care le pot primi cei care vor să își cumpere autovehicule electrice sau hibrid.
Conform acestui act normativ, subvențiile sunt de 45.000 de lei (dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare) pentru autovehicule pur electrice și 20.000 de lei (dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare) pentru autovehicule hibrid, cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.
Banii vor fi acordați sub forma unui ecotichet, pe care solicitanții îl vor folosi pentru a cumpăra autovehiculele la un preț redus cu suma pe care statul o acordă ca subvenție. Fiecare solicitant va putea cumpăra, în 2019, un singur autoturism subvenționat de stat prin programul “Rabla plus”. Pentru a putea obține subvențiile, solicitanții trebuie să fie domiciliați în România și să nu aibă obligații de plată la bugetul local. În 2019, data limită pentru înscrierea în program este 25 noiembrie 2019, iar data efectivă de depunere a cererilor urmează să fie stabilită și anunțată de către Administrația Fondului pentru Mediu.
Pentru ce tipuri de autovehicule se acordă subvenții?
Potrivit reglementărilor, subvențiile se vor acorda pentru autovehicule pur electrice sau pentru autovehicule hibrid.
Autovehiculele pur electrice se referă la orice autoturism, autoutilitară ușoară, autospecială/autospecializată ușoară sau cvadriciclu, propulsat/propulsată de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero NEDC.
Referitor la autovehiculele electrice hibrid, ele sunt cele care, pentru a-și asigura propulsia mecanică, preiau energie din două surse de energie stocată, montate pe vehicul: un combustibil consumabil si un dispozitiv de stocare a energiei electrice (de exemplu: baterie, condensator, volant/generator etc.) care are o sursă de alimentare externă – Plug-in și care generează o cantitate de emisii de CO2 de maximum 50 g/km NEDC, în regim de funcționare mixt.