Autostrada Ungheni – Borş, care parcurge România de la vest la est, prin nordul ţării, urmând să lege Oradea, Zalău, Cluj – Napoca, Târgu Mureş, Iaşi se numără printre cele mai importante propuneri pe care Guvernul le-a înaintat Comisiei Europene spre a fi finanţate dintr-un fond special destinat investiţiilor strategice din Uniunea Europeană.
Denumită Autostrada Montana, este cea mai mare investiţie pentru care Executivul român cere bani, proiectul având un cost estimat la 7,5 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de Guvern.
Din autostradă, au fost executaţi, până în prezent, doar 52 de kilometri, iar 37de kilometri sunt în lucru. De asemenea, conform documentului înaintat Comisiei Europene, sunt pregătite studii de fezabilitate pentru 495 de kilometri. Aceasta ar urma să lege centre economico-sociale importante ale României: Oradea, Zalău, Cluj – Napoca, Târgu Mureş, Iaşi.
Conform propunerii Guvernului, vor fi contractaţi experţi în implementarea proiectului, prin licitaţie publică, pentru a surmonta problema capacităţii administrative precare a beneficiarului, respectiv a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. De asemenea, se intenţionează împărţirea proiectului în tronsoane de 50 -100 de kilometri.
În prezent, cei 52 de kilometri de autostradă construiţi în judeţul Cluj folosesc în general doar locuitorilor din Turda şi Câmpia Turzii, care vor să ajungă în Cluj-Napoca, precum şi celor din Gilău. Tronsonul respectiv este utilizat şi drept centură ocolitoare de cei care circulă pe DN1, dinspre Alba Iulia, şi se îndreaptă spre Oradea, însă cât timp nu este legat de Suplacu de Barcău şi de Târgu-Mureş, tronsonul nu-şi dovedeşte eficienţa. Dacă lucrurile ar fi realizate ca la carte şi tronsoanele de autostradă ar fi finalizate, sălăjenii ar avea o variantă mult mai bună de a ajunge în Ungaria, în sensul că ar putea urma ruta Zalău – Borş, care asigură o legatură mai bună cu Debrecen, unde începe autostrada spre Budapesta.
Comisia Europeană a primit circa 2.000 de propuneri de proiecte de la cele 28 de state membre UE, din care peste 200 sunt trimise de Guvernul României. Toate cele 2.000 de proiecte propuse de statele membre totalizează un necesar de investiţii de circa 500 de miliarde de euro, din care 62,5 miliarde de euro sunt în dreptul proiectelor trimise de România. De asemenea, din cele 62,5 miliarde de euro cât însumează proiectele propuse de Executivul român, circa 44 de miliarde de euro ar reprezenta investiţiile în perioada 2015-2017, programată a fi acoperită de noul mecanism de investiţii al Comisiei Europene şi Băncii Europene de Investiţii.
un mare FISSSSSSSSSSSSSS! de 25 de ani se tot face dar nu se termina ar trebui pusa in cartea recordurilor
Cea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: manuela.ciocan@yahoo.com