Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj au încheiat campania de vaccinare antirabică a efectivului de vulpi din pădurile judeţului, în acest sens fiind distribuite manual, la vizuină, peste 7.500 de momeli vaccinale.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, speră ca, până la finalul anului, în judeţ să se facă şi o campanie de vaccinare antirabică pe cale aeriană, astfel încât incidenţa cazurilor de turbare la animale să fie redusă cât de mult posibil. Potrivit sursei citate, data la care va fi demarată campania de vaccinare pe cale aeriană – care este una naţională – va fi stabilită la nivel central. „Aşteptăm să ni se comunice informaţii despre această campanie. Personalul a fost deja instruit, sperăm să fie făcută până la finalul anului”, a declarat Mircea Martin.
În mod normal, modelul ţărilor din UE unde se practică acest tip de vaccinare antirabică prevede răspândirea a 30-40 de momeli pe kilometru pătrat, ca acţiunea să fie eficientă, momelile fiind răspândite din elicopter.
Directorul DSVSA Sălaj a explicat că majoritatea cazurilor de rabie provin de la animale din mediul silvatic, în special de la vulpi. La nivelul judeţului, populaţia de vulpi a crescut mult în ultimii ani, întrucât sălăjenii au cultivat o suprafaţă mai mare de teren agricol, iar animalele sălbatice au avut, astfel, hrană suficientă şi condiţii propice pentru a se înmulţi.
În acest an, în Sălaj au fost înregistrate şase cazuri de rabie, din care două au fost la două bovine, din gospodăriile unor localnici din Recea şi Crasna. În toate cele şase cazuri, inspectorii sanitar-veterinari au instituit carantină de gradul III în localităţi, pe o rază de protecţie de 3 kilometri şi o rază de supraveghere de 10 kilometri. Totodată, în cele şase cazuri, au fost vaccinate animalele domestice din gospodăriile populaţiei, au fost catagrafiate carnasierele, iar persoanele care au intrat în contact cu animalele turbate au fost vaccinate antirabic.
Conform normelor specifice, un focar de rabie este menţinut deschis 60 de zile, după care se stinge, întrucât după această perioadă nu mai există riscul ca germenii bolii să fie activi.
da
2013 este anul in care Fondurile NERAMBURSABILE Europene se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul:wwwfondurieuropenenerambursabile.ro