Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj are în evidențe, în prezent, 24 de persoane urmărite pentru diverse fapte, acestea fiind, de altfel, adăugate în bazele de date de la toate unitățile de poliție din țară și străinătate. Darea în urmărire se solicită şi se dispune pentru identificarea, căutarea, localizarea şi prinderea unei persoane în scopul aducerii acesteia în faţa organelor judiciare ori punerii în executare a anumitor hotărâri judecătoreşti. Darea în urmărire se solicită şi se dispune atunci când nu s-a putut executa un mandat de arestare preventivă, un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, măsura internării medicale sau măsura expulzării, întrucât persoana faţă de care s-a luat una dintre aceste măsuri nu a fost găsită; persoana a evadat din starea legală de reţinere sau deţinere ori a fugit dintr-un centru de reeducare sau din unitatea în care executa măsura internării medicale; în vederea depistării unei persoane urmărite internaţional despre care există date că se află în România (sau în altă ţară). Alături de persoanele urmărite pentru fapte penale, în bazele de date mai pot fi adăugate și persoanele dispărute, astfel încât nu este obligatoriu ca o persoană urmărită să fi comis o infracțiune. Astfel, 17 persoane sunt date dispărute și figurează pe portalul online al Poliției Române, dar și în bazele de date ale unităților de poliție din țară astfel încât, dacă cineva le-ar putea recunoaște, să poată ajuta la găsirea acestora.
Unul dintre cei mai “vechi” infractori din bazele de date a murit
Unul dintre cei mai căutați infractori originari din Sălaj, Bordaș Iosif, aflat în baza internațională a urmăriților de peste zece ani, a murit în Italia, cazul său fiind astfel clasat de autorități. Alți urmăriți, de negăsit în continuare, se află în baza de date internațională și în consemn la toate punctele de trecere frontieră rutiere și din aeroporturi, la nivel internațional. Dintre cei depistați fac parte Lingurar Andrei, condamnat pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat, a fost dat în urmărire internaţională la data de 22 ianuarie 2020. Cel în cauză este în prezent încarcerat în Italia, pentru fapte comise pe teritoriul statului italian; Căprar Liviu Daniel, condamnat pentru furt calificat, a fost dat în urmărire internaţională la data de 16 ianuarie 2019, acesta fiind în prezent încarcerat în Italia, pentru fapte comise pe teritoriul statului italian.
Alți infractori sunt, în continuare, căutați de autorități: Rezmiveş Alin Pintea, condamnat la 10 ani şi 8 luni închisoare pentru viol, respectiv 6 luni pentru evadare, a fost dat în urmărire internaţională la data de 5 aprilie 2015 și Nedelca Adrian, condamnat la 5 ani închisoare pentru tâlhărie, a fost dat în urmărire internaţională la data de 21 martie 2013. Din lista infractorilor sălăjeni urmăriți internațional mai fac parte Mihăescu Anton, Lingurar Anton, Raț Cornel, Sima Radu, Demian Ioan, Lăcătuș Pamela, Bora Daniel, Păușan Dionisiu, Balogh Florin, Soproni Laszlo, Știrb Dorin și Mitroi Octavian, infractori căutați de autorități după ce au săvârșit fapte penale – furturi din locuințe și magazine, tâlhării, infracțiuni cu caracter sexual, infracțiuni de fals etc. sau se sustrag executării pedepselor.
Foto: Poliția Română