30 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 1 Pericei au fost transportaţi în cursul zilei de miercuri la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, după ce au acuzat dureri de burtă, ameţeli şi stări de vomă în timpul orelor de curs. La faţa locului au intervenit trei echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, precum şi un echipaj SMURD, care i-au transportat pe copiii aflaţi în stare mai gravă. Ceilalţi au ajuns la spital cu microbuzul şcolar. Cadrele medicale au decis să-i ţină sub supraveghere, peste noapte, pe 26 dintre copiii suferinzi.
Cu puţin timp înainte de a acuza aceste simptome, 30 de elevi din clasele I-VIII au mâncat produsele livrate în cadrul programelor guvernamentale „Laptele şi cornul”, respectiv „Fructe în şcoli”. „Cu zece minute înainte să înceapă să se simtă rău, copiilor le-au fost furnizate merele. Unii dintre elevi au reclamat faptul că fructele aveau un gust ciudat. Vor fi făcute nişte analize pentru a stabili dacă a fost ceva în neregulă cu merele”, ne-a declarat Augustin Dănilă, directorul unităţii de învăţământ din Pericei.
La rândul său, primarul comunei, Boncidai Csaba, dă asigurări că atât laptele, cât şi cornul şi merele au fost depozitate în condiţii corespunzătoare. „Merele au ajuns în şcoală marţi. Laptele a fost distribuit luni şi are ca termen de valabilitate 24 iulie 2014. Cornul a fost furnizat marţi şi a ajuns pe băncile copiilor în ziua următoare. În tot acest timp, produsele au fost depozitate în condiţii optime”, a precizat edilul. Imediat după acest eveniment neplăcut, cursurile au fost întrerupte în întreaga şcoală.
Oficialii Prefecturii Sălaj au comunicat că a fost constituită o comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care face verificări pentru a stabili cauza care a generat această situaţie. Şi conducerea Consiliului Judeţean Sălaj, instituţie care gestionează cele două programe guvernamentale în judeţ, aşteaptă rezultatele anchetei. „Consiliul Judeţean Sălaj a luat notă de faptul că la Şcoala Gimnazială Pericei la unii elevi s-au semnalat probleme digestive ce ar ar putea avea ca şi cauză consumul produselor livrate în cadrul programelor guvernamentale lapte-corn şi mere. În funcţie de cauzele pe care le vor identifica instituţiile abilitate vom lua măsuri în legătură cu furnizarea acestor produse”, a declarat Tiberiu Marc, şeful administraţiei sălăjene.
Elevii din Pericei primesc lapte de la societatea Simultan Food SRL Timiş, corn de la Roman SNC, în timp ce merele le sunt furnizate de către Zad Tiara Arad. La Şcoala Gimnazială din Pericei învaţă 330 de elevi, 326 dintre aceştia fiind prezenţi la cursurile de ieri.
Potrivit verificărilor preliminare ale specialiştilor, între orele 10 şi 11, copiilor le-au fost furnizate merele, laptele şi cornul. „La un interval scurt de timp, mai mulţi copii au prezentat uşoare dureri abdominale, cefalee şi foarte puţini copii au prezentat vărsături. Astfel, medicul de familie a contactat Serviciul de Ambulanţă, 30 de copii fiind transportaţi la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, unde au fost supuşi examenelor de specialitate. Medicul infecţionist a pus diagnosticul de formă uşoară de gastrită, excluzând posibilitatea unei toxiinfecţii alimentare.Starea generală de sănătate a elevilor este bună, patru dintre aceştia au fost deja externaţi, şase sunt la Secţia Pediatrie, iar 20 sunt internaţi la Secţia Boli Infecţioase”, ne-au transmis oficialii Prefecturii.
DSP Sălaj şi DSV Sălaj au dispus mai multe măsuri, respectiv monitorizarea stării de sănătate a celorlalţi copii, prin medicul de familie din localitate, sistarea distribuirii merelor şi laptelui rămase în stoc şi recoltarea de probe pentru examen de specialitate din laptele, merele şi cornul distribuit. „Fenomenul este izolat, nu au existat suspiciuni cu privire la distribuţia şi consumul de lapte şi mere în alte unităţi şcolare”, au mai spus reprezentanţii Instituţiei Prefectului.
Sa intamplat exact cea ce presa a constata, ca autorizatia de la DSV, sa dat in baza unor telefoane. Sa vedem unde sant organele abiliate acum sa verifice, daca nu cumva se trage pe line moarta.
Ce lapte extraterestru poate sa fie ala care are valabilitate asa mare fata de cel ce se cere pe piat de la tarani?