Numărul posesorilor de permise în Sălaj a înregistrat, în ultimul an, o uşoară creştere, deşi procentul de promovabilitate a celor care susţin aceste examene a scăzut. Astfel, la finele lunii decembrie 2013, în judeţ erau înregistraţi 78.074 de şoferi cu acte în regulă. Potrivit informaţiilor primite de la Remus Stanciu, Direcţiei Regim de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) Sălaj, numai în cursul anului 2013 au fost eliberate 11.972 de permise, în creştere faţă de anul precedent, când au fost emise 7.488. „Diferenţa de datorează, în mare parte, situaţiei de la începutul anului 2013, când foarte mulţi şoferi sălăjeni s-au grăbit să-şi preschimbe permisele de conducere pentru a nu mai fi nevoiţi să-şi repete analizele medicale. Doar în luna ianuarie au fost emise câteva mii de astfel de acte”, a precizat Stanciu.
În schimb, procentul de promovabilitate a celor care susţin examenele pentru obţinerea unui permis de conducere a fost mai mic în 2013 faţă de anul precedent. Astfel, în cursul anului care tocmai s-a încheiat au avut loc 9.520 de examinări, fiind admişi 3.061 de candidaţi, adică 32,15 la sută. În 2012, potrivit datelor DRPCIV Sălaj, promovabilitatea a fost de aproape 35 la sută. „Au avut loc 9.567 de examinări, iar candidaţi declaraţi admişi au fost 3.344”, a adăugat reprezentantul Serviciului.
Mai puţine autovehicule înmatriculate în ultimul an
Parcul auto din judeţ număra la finele anului 2013 circa 52.814 autovehicule, cu doar 3.178 mai multe faţă de sfârşitul anului precedent. De altfel, potrivit datelor DRPCIV Sălaj, pe parcursul ultimul an s-a observat că numărul certificatelor de înmatriculare scade de la o lună la alta. Dacă la sfârşitul anului 2012 s-au înregistrat 9.207 înmatriculări, în 2013 au fost eliberate 8.478 de astfel de certificate. „Majoritatea maşinilor înmatriculate în ultimul an sunt second-hand, numărul celor noi este foarte mic”, a menţionat Remus Stanciu. O scădere semnificativă s-a înregistrat începând din luna august 2013, imediat după intrarea în vigoarea a ordonanţei de urgenţă care elimina prevederea prin care autovehiculele dobândite prin partaj erau scutite de la plata taxei de mediu. Dacă până la intrarea în vigoare a actului normativ menţionat se prezentau, zilnic, la Serviciul de Înmatriculări, aproximativ 30 de sălăjeni, după, numărul acestora aproape s-a înjumătăţit. “Depinde de zi, dar, în medie, cam 15-20 de cereri erau înregistrate, iar majoritatea maşinilor înmatriculate au fost second-hand, an de fabricaţie 1999 sau 2000″, a mai spus şeful DRPCIV Sălaj. Potrivit acestuia, valoarea taxei de mediu pentru astfel de autoturisme nu depăşeşte 2.000 de lei. Astfel, conform reprezentanţilor Serviciului de Înmatriculări, numărul sălăjenilor care au reuşit să-şi înmatriculeze autoturismele fără a achita timbrul de mediu a depăşit 660.