Angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) care au primit preavize de concediere, sau urmează să primească, îşi vor putea găsi un loc de muncă la noua instituţie din cadrul Fiscului, numită Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
Noua instituţie, „DNA al Fiscului”, aşa cum a numit-o recent premierul Ponta, va avea la nivel naţional aproximativ 2.000 de angajaţi, care vor proveni în principal de la Garda Financiară şi de la Direcţia Vămilor. Însă, pentru a ajunge la „DNA-ul Fiscului” funcţionarii, vor trebui să treacă prin probele unui examen riguros care va presupune inclusiv un test de integritate. Dacă vor trece probele, noii inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă vor fi dotaţi cu uniforme speciale cu semne distinctive, pistoale, sprayuri paralizante şi alte mijloace individuale de apărare. Deocamdată noua instituţie are doar şef, numit recent în persoana lui Romeo Florin Nicolae cu rang de subsecretar de stat, care este şi vicepreşedinte ANAF.
Potrivit ANAF în termen de şapte zile, lista posturilor vacante va fi definitivată şi publicată la sediile unităţilor fiscale teritoriale şi postată pe siteul instituţiei şi astfel angajaţii de la Garda Financiară şi de la Vamă vor putea să ştie pentru ce posturi vor opta.
Ce este „DNA-ul Fiscului” ?
Direcţia Antifraudă va funcţiona în cadrul ANAF şi va avea atribuţii de prevenire, descoperire şi combatere a actelor şi faptelor de evaziune fiscală şi vamală, având opt direcţii regionale antifraudă fiscală, conduse de inspectori generali adjuncţi antifraudă. Angajaţii noii structuri vor purta veste de protecţie fluorecent-reflectoriozante, de culoare roşie pe care va fi inscripţionat „ANAF Antifraudă” şi, de asemenea, autoturismele cu care va fi dotată această instituţie vor avea însemne distinctive respectiv semnalizare luminoasă şi sonoră. Personalul agenţiei, care va ocupa funcţii publice de inspectori antifraudă, va trebui să poarte în timpul serviciului, nu doar ţinuta specficică ci şi armament şi alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecţie şi comunicare, care le va fi asigurat în mod gratuit.
Sediile regionale ale Direcţiei Antifraudă au fost stabilite în Constanţa, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Sibiu, Bucureşti, Suceava şi Oradea, acesta din urmă fiind de altfel şi sediul în suborninea căruia vor fi viitorii inspectori antifraudă ai Sălajului.
Comisarii de la Grada Financiară – viitori inspectori antifraudă
Potrivit unor informaţii furnizate de Ioan Bica, preşedintele sindicatului din Garda Financiară Sălaj, în prezent în cadrul acestei instituţii sunt 14 angajaţi, care, deocamdată nu au primit nici o decizie de eliberare din funcţie sau de concediere. În eventualitatea primirii, toţi actualii comisari ai Gărzii Financiare sălăjene vor opta pentru a ocupa o slujbă la noua Direcţie Antifraudă. „Toţi sunt oameni bine pregătiţi profesional, cu studii superioare, cu experienţă şi vor putea face faţă. Deocamdată nu ştim nimic concret, în ce va consta concursul, când va fi organizat sau alte aspecte despre această nouă direcţie antifraudă. Pot să vă spun că, până în prezent (nr. de ieri) nici un angajat de la Garda Financiară Sălaj nu a primit decizie de concediere sau de eliberare din funcţie”, a precizat Bica. Echipamentele cu care vor fi dotaţi noii inspectori de la Direcţia Antifraudă, în special armamentul, nu este o mare noutate pentru comisarii Gărzii Financiare. Aceştia au în dotare, încă de la înfiinţarea instituţiei, din 1991, pistoale, spayuri paralizante şi alte mijloace de apărare pe care le utilizează atunci când este nevoie.
puneti si voi lupul paznic la oi
Ai de mine si de noi!
Fac din astia un fel de Squadra Finanziarria ca in Italia.
Examenele se dau examinandu-se unii pe altii?
Puneti-le si clopotei pe langa laibarele alea rosii,sa vada evazionistii de departe cand apar antifraudatii!
Numa sa nu-si dea in mekla cu spray/urile alea sa se autoparalizeze ca unora le tremura mainile destul de tare!
da salariul cate, cate e salariu, cat e salariuuuuu?