Ungaria îşi va închide frontierele pentru străini de la 1 septembrie pentru a limita creşterea numărului infectărilor cu noul coronavirus, iar ungurii care se întorc în ţară din străinătate vor trebui să intre în carantină, a anunţat vineri şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de Reuters, preluată de Agerpres.
Potrivit portalului maghiar 24.hu, tranzitul prin Ungaria va fi permis pentru cetăţenii care vin din alte ţări.
E de aşteptat ca măsura să aibă un impact major asupra tranzitului spre şi dinspre România al cetăţenilor din vestul UE, aşa cum s-a întâmplat şi la începutul pandemiei de Covid-19. La acel moment, Ungaria a acceptat să deschidă culoare de tranzit doar după intervenţiile României şi recomndările ferme ale Comisiei Europene.
Potrivit sursei citate, de la 1 septembrie străinii vor putea intra în ţară doar în cazuri justificate. Excepţie de la regulă vor face convoaiele militare, tranzitul umanitar şi călătoriile de afaceri sau umanitare.
Oficialul maghiar Gergely Gulyas a motivat decizia prin faptul că majoritatea noilor infecţii cu Covid-19 ar fi provocate de cetăţeni care vin din străinătate, iar numărul cazurilor din Ungaria a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, potrivit portalului maghiar 24.hu.
În ceea ce priveşte cetăţenii ungari care se întorc din străinătate, Gergely Gulyas a spus că ei vor putea ieşi din carantină numai după două teste negative la COVID-19.
Şeful de cabinet al lui Orban a mai spus că aceste reguli pentru combaterea pandemiei de COVID-19 vor fi în vigoare cel puţin o lună.
UPDATE 21:24 – Ministerul Afacerilor Externe a transmis un punct de vedere după apariţia în spaţiul public a informaţiei conform căreia Ungaria îşi închide frontierele pentru străini din cauza răspăndirii COVID-19:
„Pe fondul informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la unele decizii ale Guvernului Ungariei cu privire la adoptarea de noi măsuri pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează ca au fost deja solicitate, prin Ambasada României la Budapesta, clarificări cu privire la conţinutul deciziilor amintite şi impactul acestora asupra cetăţenilor români care călătoresc în Ungaria şi respectiv prin Ungaria, ca stat de tranzit, către alte state europene, precum şi în privinţa cetăţenilor români, lucrători transfrontalieri. În egală măsură, a fost transmisă şi solicitarea ca autorităţile române să fie informate cât mai rapid asupra modului de implementare a deciziilor respective”, transmite MAE.
Sursa: www.bursa.ro