Daca pana la sfarsitul anilor 90 eram unul dintre pionerii Europei in productia de covoare prin cele doua fabrici Covoare Cisnadie si Incov Alba Iulia, astazi putem vorbi de un domeniu inexistent al industriei romanesti. Primul nume mentionat si cel mai important pe care Romania l-a avut in portofoliu, Covoare Cisnadie si-a inchis portile in anul anul 2008, cand in urma crizei din acea perioada au scazut drastic exporturile si propietarul sau de origine Turca, a decis ca toate utilajele sa fie relocate la o alta fabrica din tara sa, iar Incov Alba Iulia, ultimul producator autohton, a rezistat pana la finele anului 2015, cand lipsa de tehnologie conform noilor cerinte a pietii cat si datoriile mari si-au pus amprenta intr-un mod decisiv. Totusi, dupa o prospectare a pietei, vedem ca pe langa covoarele turcesti produse din material sintetic pe care le intalnesti la tot pasul atat in mediul online cat si in magazinele stradale, mai exista si unele de o calitate superioara realizate in alte tari decat Romania.
Unul dintre importatorii acestor covoare din lana, este magazinul online Startdecor.ro, unde dupa o scurta excursie virtuala am regasit peste 500 de modele, unele moderne si altele clasice la diferite dimensiuni si in diferite culori, pe gustul si dupa buzunarul fiecarui cumparator. Curiosi din fire, ne-am dorit sa aflam mai multe informatii din descrierile produselor. Aici am aflat provenieta acestor covoare si anume Polonia, o tara cu o industrie de profil infloritoare, cat si metoda lor de producere, din 100% lana Noua Zeelanda, tesute la razboi mecanic. Acestea sunt impartite in categorii, iar fiecare categorie are specificatiile sale tehnice, unde regasim si calitati diferite in functie de densitatea lor.
Beneficiile sunt multiple. Covorul de lana este un bun izolant termic pentru incapere, nu este toxic sau alergic si cu siguranta nu este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, este placut la atingere si cel mai important are o durata de viata intre 10 si 30 de ani, ceea ce iti ofera siguranta unei investitii pe termen lung.
La capitolul minusuri, mentionam puf-ul lasat de acestea la primele aspirari, care de altfel este un mic inconvenient si un proces normal si natural in utilizarea lor, cat si indepartarea mai greoaie a petelor lasate de anumite lichide cum sunt cafeaua sau sucurile ce contin coloranti. In concluzie, covorul a murit, traiasca covorul care se incapataneaza sa nu dispara in totalitate de pe meleagurile noastre.