Un an de la dezastrul provocat de grindină în Sălaj

Astăzi se împlinește un an de când asupra Zalăului și a mai multor localități din județ s-a abătut o furtună fără precedent.  Grindină așa cum nu s-a mai văzut vreodată în întreaga regiune de Nord-Vest a țării, mare aproape cât un ou de găină, vijelie nemaiîntâlnită, sute de case distruse parțial, stâlpi puși la pământ, acoperișuri distruse, termopane smulse din balcoanele blocurilor, clădiri avariate, autoturisme avariate și milioane de lei pagube cauzate de acest potop. Deși solicitările celor grav afectați de această furtună au ajuns la peste 10.000, doar o mică parte dintre solicitanți au primit ajutoare financiare, conform legii.

28 mai 2019 – “apocalipsa” în Zalău

O furtună de o violență extremă s-a abătut, marți, 28 mai 2019, la ora 15.15, asupra județului Sălaj, în special asupra Zalăului dar și a altor peste 50 de localități, distrugând autovehicule, acoperișuri, copertine, balcoane, semafoare, copaci, garduri și multe alte bunuri aflate în calea urgiei. Cel mai grav afectată a fost partea centrală a municipiului. Furtuna violentă a durat aproximativ 12 minute, însă a continuat până la ora 16 cu o intensitate descrescătoare. Grindina deosebit de mare, ploaia torențială și vântul s-au abătut în doar câteva minute peste Zalău, după ce plafonul noros părea că a adus noaptea în mjlocul zilei. Multe dintre mașinile aflate în centru, dar și în cartierele Dumbrava, Păcii și Porolissum, Astralis și ieșirea din Zalău înspre zona industrială, au fost distruse, având tabla îndoită sub forța grindinei uriașe, dar și parbrizele și lunetele sparte. Furtuna și grindina au adus pagube și în grădinile din Zalău dar și din localitățile vizate de codul de vreme extremă, fiind distruse parțial și acoperișuri de imobile, burlane, atât în Zalău, în special în centru, cât și în localitățile care au avut de suferit de pe urma furtunii. A fost fost emis în ultimul moment un cod roșu de vreme extremă valabil în Zalău, Crișeni, Mirșid, Creaca, Hereclean și Jibou, atenționarea fiind anunțată pe toate posturile de radio și televiziune. Atenționarea prin Ro Alert a venit, însă, prea târziu, când furtuna era deja dezlănțuită, după ce fusese emis în jurul orei 15, cu doar câteva minute înainte de dezastru, un cod portocaliu de către Administrația Națională de Meteorologie. Prin urmare, până și această aplicație și-a dovedit ineficiența, exact într-un moment crucial, pentru că, dacă telefoanele mobile ar fi sunat, atenționând măcar cu cinci minute mai devreme declanșarea iminentă a dezastrului, oamenii și-ar fi pus la adăpost sau ar fi încercat să își protejeze bunurile iar pagubele, cu siguranță, n-ar mai fi fost atât de mari.

Peste 10.000 de solicitări de acordare despăgubiri

Primăria Municipiului Zalău a efectuat demersurile în vederea centralizării pagubelor și a transmis solicitări pentru despăgubiri Comitetului Județean pentru Situații de Urgență – Instituția Prefectului Județul Sălaj. În răspunsul municipalității la solicitarea Magazin Sălăjean, se arată: “Primăria Municipiului Zalău nu a oferit despăgubiri în urma fenomenelor meteorologice extreme din 28 mai 2019. În urma fenomenelor meteorologice extreme din 28 mai 2019, Primăria Municipiului Zalău a centralizat și verificat solicitările depuse de peste 10.000 de cetățeni, fiind realizat un Raport Operativ care a fost transmis către Instituția Prefectului Județul Sălaj. Instituția, care a înaintat  Guvernului României un proiect de hotărâre cu sumele necesare acoperirii pagubelor produse, ca urmare a raportului operativ trimis de Primăria Municipiului Zalău. De asemenea, în data de 24 iunie 2019, Primăria Municipiului Zalău a înaintat Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sălaj lista finală cu 1.303 persoane afectate de fenomenele meteorologice din 28 mai 2019, în vederea identificării cazurilor de familii/persoane vulnerabile care pot fi considerate persoane aflate în risc de excluziune socială și acordarea ajutorului de urgență (…).

Personalul de specialitate din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sălaj a desfășurat acțiuni de culegere de date/informații necesare identificării cazurilor de familii/persoane vulnerabile, care pot fi considerate persoane aflate în risc de excluziune socială, prin intermediul programul informatic Safir, pentru a obține veniturile cu titlu de ajutor social sau alocație pentru susținerea familiei și, de asemenea, a colaborat cu următoarele instituții: ANAF – pentru furnizarea veniturilor obținute din salarii sau alte venituri asimilate acestora, urmărindu-se în principal realizarea salariului minim; AJOFM – pentru furnizarea veniturilor obținute cu titlu de indemnizație de șomaj: DGASPC Sălaj – pentru furnizarea veniturilor obținute cu titlu de indemnizație de handicap gradul I și II; CJS Sălaj – pentru furnizarea veniturilor obținute cu titlu de indemnizație socială. În urma verificărilor realizate, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sălaj a transmis, până în prezent, Primăriei Municipiului Zalău o listă cu 120 de beneficiari, care din punct de vedere a veniturilor nete realizate pot fi considerate persoane aflate în risc de excluziune socială (persoane încadrate în grad de handicap, persoane beneficiare de indemnizație socială, persoane beneficiari de ajutor social/alocații pentru susținerea familiei, persoane beneficiare de indemnizație de șomaj). Fiecărui beneficiar i-a fost acordată suma de 1.500 de lei de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sălaj.”

Și Instituția Prefectului Sălaj a răspuns solicitării Magazin Sălăjean în privința despăgubirilor acordate de autorități. În răspunsul adresat exclusiv cotidianului Magazin Sălăjean, se arată cuantumul despăgubirilor (parte dintre ele se regăsesc și în comunicatul Primăriei Zalău): „(…) cu privire la informațiile solicitate de către publicația Magazin Sălăjean referitoare la măsurile de sprijin întreprinse în anul 2019 în urma căderilor de grindină care au avut loc în data de 28 mai 2019, vă comunicăm următoarele: în baza HG nr. 365/2019 au fost aprobate un număr de 171 ajutoare de urgență cu suma de 265.000 lei pentru prevenirea riscului de excluziune socială a familiilor şi persoanelor singure afectate de inundaţii și fenomenele meteorologice deosebite (căderi de grindină) în cursul anului 2019, ajutoare care au fost plătite de instituția noastră în luna august 2019, persoanele singure și familiile care au beneficiat de aceste ajutoare aparțin Municipiului Zalău, Comunei Horoatu Crasnei și Comunei Vârșolț, după cum urmează: Municipiul Zalău – 120 de beneficiari cu suma de 180.000 lei, Comuna Horoatu Crasnei – 27 de beneficiari cu suma de 40.500 lei, Comuna Vârșolț – 24 de beneficiari cu suma de 44.500 lei.

 

 

7 Thoughts to “Un an de la dezastrul provocat de grindină în Sălaj”

  1. Anonim

    Nu am invatat nimic din asta! Bunul Dumnezeu ne-a tot trimis tot felul de semne: cutremur, grindina, a urmat coronavirusul, dar degeaba! Nu am învățat nimic. Nu ne-am schimbat, nu am devenit mai buni,. Din contră… Ne mai rabdâ un pic, dar nu mult! Ar fi bine sa ne trezim, sa ne revenim. Măcar in al 12-lea ceas!

    1. Așteptă rachete antigrindină !

      Da oare de ce plătim noi popii, nu ca să se să se roage ? Ruga lor nu a fost ascultată. De ce să-i mai plătim ? Până și moldovenii, ăia pe care îi considerăm înapoiați, au sisteme de rachete antigrindină pt podgoriile de vii, ăștia și-au salvat viile, nu s-au bazat pe popi !

  2. Observator

    Ce ai vrut să învățăm? Sunt fenomene meteo peste tot in lume….Ce aștepți de la Dumnezeu să facă el în locul nostru???? Când ceva nu îți iese cum vrei tu îl bagi pe Dumnezeu la înaintare….concepții învechite de evul mediu….pe cei cu covit cine le a vindecat nu medicii?de mergeai la biserica sa pupi moaște acum nu mai erai aici sa comentezi…..

  3. Marius Cristescu

    Ce am constatat e faptul ca preturile la operatiunea de indreptat tabla la masini a urcat in acea perioada si a ramas acolo.

    Tipic romanesc, de fiecare data cand urca 1 ban pretul la carburanti, automat explodeaza preturile la raft tacit.

    Acum ca a scazut consistent pretul la carburanti pretul nici macar nu stacneaza ci urca…

    Te pomenesti ca acum ar trebuie sa fim toleranti si sa intelegem agentii comerciali pe motiv de criza. Sa fim seriosi, pe noi consumatorii cand ne baga cineva in seama?

  4. Marius Cristescu

    La agentii economici ma refeream mai sus…
    Iar la carburant ar trebui sa scada si mai mult pretulo decat l-au scazut in aceasta perioada.

  5. Hun

    Nu vorbeste nimeni despre tunuri anti grindina care deja ar trebui sa fie functionale!

  6. ion

    Așteptă rachete antigrindină ! autoritatile trebuie sa procure rachete antigrindina si s protejeze cetateanul si bunurile pt ca si ei sunt tot cetateni! Pus sistemul antigrindina care poate preveni si inlatura grindina pe casa de cultura in locul petardelor! Cei 10.000 de pagubiti trebuie sa faca o asociatei si sa mearga la un avocat care sa i reprezinte sa ceara despagubiri!

Leave a Comment