Umbra lui Mihai Viteazul la Zalău: statuia voievodului, între a fi și a nu fi

Proiectul amplasării în reședința județului Sălaj a statuii voievodului Mihai Viteazul s-a născut în urmă cu aproape două decenii, nefiind o idee nouă, a autorităților locale actuale. Ideea executării unei lucrări de dimensiuni impresionante, care să-l înfățișeze pe Mihai Viteazul călare pe cal, nu a prins însă contur în municipiu din nenumărate motive, unele de neînțeles, altele întemeiate.

Un monument numit dorință

În urmă cu 18 ani, o delegaţie formată din viceprimarul din vremurile respective, Radu Căpîlnaşiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Leontin Bordaş şi consilierul judeţean Ioan Haţegan, s-a întâlnit la ceas de taină cu ministrul Culturii şi Cultelor, obţinând sprijinul acestuia pentru ducerea la bun sfârşit a planului prin care Zalăul urma să aibă o statuie de mari dimensiuni a voievodului, comparabilă cu cele existente în alte municipii din ţară. De asemenea, cu un deceniu în urmă, fusese obţinută şi susţinerea sculptorului Florin Codre, sălăjean de origine, care s-a oferit să doneze administraţiei locale macheta în gips a statuii. Suma estimată pe atunci de administraţia locală pentru acest proiect  era de un milion de lei (zece miliarde ]n banii aflați în circulație la vremea respectivă). Implicarea Ministerului Culturii era absolut necesară întrucât municipalitatea şi CJ nu erau dispuse și nici nu ar fi de unde să achite o sumă atât de mare.

 Proiectul este reînviat de autorități din zece în zece ani

După aproape zece ani de liniște, timp în care statuia lui Mihai Viteazul nu a ajuns în Zalău nici măcar în faza de desen, autorităţile locale au reluat proiectul în anul 2011, mimând resuscitarea interesului pentru acest monument și stabilind câteva puncte în care statuia urma să fie amplasată. „În lista cu studii din acest an este prevăzut şi un studiu de amplasare a statuii lui Mihai Viteazul, în zona Scala. Rămâne de văzut dacă Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va aloca fonduri”, a declarat la vremea respectivă Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău. Pentru că nu erau la putere în acei ani, evident, pesediștii au sărit la beregata liberalilor, contestând proiectul și mai ales locul în care se vehicular amplasarea lui. Dacă acum acest proiect este unul catalogat ca fiind util și de interes pentru conducerea (PSD) municipiului, atunci, în vremurile în care alții conduceau municipiul, proiectul nu era atât de bine văzut de aceștia, aflați atunci în opoziție, cu atât mai mult cu cât chiar încurca traficul dacă ar fi fost amplasat în zona Scala, așa cum se visa la data respectivă. 

Deputatul PSD Sălaj, Iuliu Nosa, declara pentru Magazin Sălăjean în urmă cu opt ani, faptul că amplasarea statuii lui Mihai Viteazul în zona Scala ar aduce prejudicii serioase intereselor zălăuanilor. „În Primăria Zalău există un studiu de fezabilitate care rezolvă problema traficului din zona Scala, prin amenajarea unei intersecţii care să ducă la fluidizarea traficului, având în vedere că acolo se intersectează trei importante artere rutiere: Bulevardul  Mihai Viteazul cu străzile Simion Bărnuţiu  şi Tudor Vladimirescu . Or, amplasarea acestei statui exact în această zonă, ar duce la periclitarea realizării acestei intersecţii, a spus Iuliu Nosa, care a adăugat că primarul Radu Căpîlnaşiu ar trebui să cunoască aceste aspecte, având în vedere că acel studiu de fezabilitate datează încă din perioada în care Radu Căpîlnașiu deţinea funcţia de viceprimar (2000-2004 n.r.).

Călătoria continuă: opoziția are, din nou, cuvântul

Conducerea actuală a Primăriei Zalău a reluat, anul trecut, ideea acestui proiect și a făcut recent demersuri către Guvern pentru a obține fondurile necesare execuției acestei statui ecvestre. Primarul Ionel Ciunt a vorbit despre acest proiect încă din primele săptămâni de la preluarea mandatului de primar al municipiului, iar în prezent, autoritățile au trimis către București o solicitare în vederea sprijinirii prin fonduri pentru realizarea statuii. Dacă se va decide, în final, demararea acestui proiect, fondurile vor veni de la Guvern, fiind prevăzută și o sumă de la bugetul local pentru realizarea documentației tehnice, sau a unei părți din aceasta. Primăria municipiului Zalău arată, în răspunsul la solicitarea noastră, faptul că “Obiectivul de investiții pentru realizare și amplasare << Statuia domnitorului Mihai Viteazul, amplasată în Zalău >> a fost cuprins în lista de investiții a Municipiului Zalău pe anul 2018, atât în vederea elaborării documentațiilor tehnice, cât și în vederea începerii execuției acestui monument.

Suma de 50.000 de lei prevăzută la capitolul “Cultură, Sport” este alocată pentru demararea realizării documentațiilor necesare care implică, în prima etapă, organizarea unui concurs de soluții. S-au făcut demersuri către Ministerul Culturii pentru alocarea sumelor necesare acestui monument, iar din informațiile existente în prezent, a fost repartizată pentru acest proiect suma de 500.000 de lei.

Valoarea reală (finală) a acestei lucrări va fi dată în urma elaborării unui deviz de lucrări și în urma parcurgerii tuturor pașilor legali privind elaborarea documentațiilor de avizare și achiziție de lucrări”, se arată în răspunsul municipalității.

Actuala opoziție vine cu opinii care nu se mulează pe interesele ce decurg din acest proiect. Fiind, așadar, vorba despre o idee “resuscitată” de actuala conducere politică a municipiului, în ochii opoziției actuale nu pare a mai fi foarte bună, chiar dacă ea își are sorgintea în tabăra liberală. „Când înveți istoria din filmele lui Sergiu Nicolaescu sau din cartile comunistoide ale lui Dumitru Almaș, ti se pare firesc să ai, în buricul Zalăului, o statuie cu Mihai Viteazul. În capul unora, domnitorul muntean chiar a fost un întregitor de țară, un unificator (…) Pur și simplu, mă întreb cât de reprezentativ este domnitorul Țării Românesti pentru Zalau și Sălaj. Faptul ca Mihai a trecut prin Sălaj și l-a învins pe Sigismund Bathory la Guruslău e un fapt istoric clar (…). Într-un puseu de patriotism festivist, actuala administrație și-ar dori o statuie și în municipiu.

Nu spun că ar fi neaparat un lucru rău, dar consider că sălăjenii și zălăuanii au o datorie ceva mai mari și față de alți înaintași pe care ne place să-i marginalizăm. Eu aș propune ca eventualele fonduri alocate din bugetul local sau central să fie utilizate, spre exemplu, pentru un monument al Școlii Ardelene. Datorită lui Gheorghe Șincai, Samuil Micu sau Petru Maior am avut primele școli românești în satele Sălajului, primele cărți și manuale (…)”, a spus recent purtătorul de cuvânt al liberalilor sălăjeni, Paul Maghiu, într-o postare pe o rețea de socializare. Lucruri care, la o atentă analiză, nu par a fi departe de adevăr și care ar putea fi luate în considerare în luarea unei decizii finale din partea municipalității.

“După douăzeci de ani”

Nimeni nu poate spune cu exactitate dacă chiar avem nevoie de o astfel de statuie în municipiu. Nu se știe nici cum va arăta această statuie, cine o va executa, existând și riscul să ne putem alege, pe modelul deja cunoscut de zălăuani “ieftin și bun” cu o lucrare – kitsch sau cu una din care doar artistul și autoritățile să înțeleagă ceva.

Ceea ce nu e deloc lăudabil este faptul că zălăuanii riscă să fie din nou lăsați deoparte în ceea ce privește investițiile menite să înfrumusețeze și să reprezinte, în definitiv, identitatea Zalăului. Nimeni nu garantează că în Consiliul local avem niște somități în economie, design urbanistic, sculptură sau în alte domenii, astfel încât noi să așteptăm liniștiți ca 20 de oameni să dea din cap și să aprobe proiecte de care nici măcar nu suntem siguri că avem nevoie sau că ne plac. Poate că o dezbatere publică, în care să fie incluși și oameni de specialitate, istorici și artiști din județ, dar și cetățenii simpli ai municipiului, ar aduce puțină lumină și ar face ca acest proiect să fie unul făcut – dacă așa se va decide în final – așa cum scrie la carte, prin consultarea firească și la timp a celor care trăiesc în acest municipiu.

 

 

 

Leave a Comment