Un număr de 24 de sălăjeni au avut de suferit şi au primit tratament, în această lună, după ce au consumat carne de porc infestată cu Trichinella Spiralis, în judeţ fiind identificate de inspectorii sanitar-veterinari trei focare de trichineloză. Din acestea, două au fost pe Fondurile de Vânătoare Dragu şi Gârbou, iar unul în localitatea Glod. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, a declarat că, în cazul focarului identificat la Glod, zece persoane au consumat din carnea unui porc domestic fără a efectua examenul trichineloscopic recomandat de specialişti. „În localitatea Glod, un cetăţean care presta servicii de sacrificare a porcinelor a fost plătit, dar a şi primit din carnea animalului sacrificat. Din respectiva bucată de carne au consumat zece persoane, din mai multe familii, care au necesitat ulterior tratament medical”, a declarat Mircea Martin.
În cazul focarelor de trichineloză înregistrate pe cele două Fonduri de Vânătoare sus amintite, directorul DSVSA Sălaj a precizat că ele au provenit de la doi porci mistreţi, împuşcaţi de vânători. „La Gârbou, oamenii au adus mostre de carne la laborator, dar au consumat înainte să aibă rezultatul analizei. Întrucât s-a constatat că mistreţul avea trichineloză, 14 persoane au fost trimise la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj pentru a primi tratament”, a declarat Mircea Martin.
N-au ajuns la tratament
Numai că aceste 14 persoane nu au ajuns nici până acum la DSP Sălaj. Directorul acestei instituţii, Ligia Marincaş, a declarat că niciunul din aceşti cetăţeni nu s-a prezentat pentru diagnosticare ori tratament şi, fiind vorba de un focar înregistrat pe un Fond de Vânătoare, ei nu pot fi identificaţi. „Vorbim de un focar care este pe un Fond de Vânătoare, nu într-un sat, aşa că nu avem cum să identificăm persoanele care au consumat carne, iar la noi nu s-a prezentat nimeni. Ca urmare, singurii care au fost luaţi în evidenţă în acest an şi care au primit tratament pentru trichineloză sunt cei zece cetăţeni din Glod”, a spus Ligia Marincaş. Potrivit directorului DSP Sălaj, cei zece au fost internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, după ce boala a fost confirmată de analizele efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Toate formele de boală au fost uşoare sau medii, starea pacienţilor fiind în prezent bună.
Examen fulger
În ceea ce priveşte statistica anului trecut, aceasta arată că Sălajul a avut şi atunci cinci focare de trichineloză: în Zalău, Carastelec, Mălădia şi Sărmăşag – de la porci domestici, iar pe Fondul de Vânătoare Meseş – de la un porc mistreţ.
Directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin, a spus că examenul trichineloscopic se realizează foarte uşor, oamenii trebuind doar să prezinte o probă de carne la laborator. „Rezultatul este dat în doar 15 minute, iar preţul care trebuie achitat este de 7 lei, la fel ca anul trecut. Cu toate acestea, prea puţini din cei care sacrifică porci se prezintă la circumscripţiile sanitar-veterinare ori la laboratorul nostru pentru a solicita examenul respectiv”, a spus Mircea Martin.
Potrivit sursei citate, cetăţenii pot solicita şi efectuarea examenului pentru depistarea pestei porcine, care este gratuit, dar dă siguranţă consumatorului că alimentul consumat nu prezintă niciun risc.
Manifestări clinice multiple
Trichineloza este cauzată de viermele nematod Trichinella Spiralis, ale cărui larve pătrund în organismul uman prin ingestia de carne infestată şi incomplet preparată termic. Perioada de incubare este de aproape două săptămâni, iar manifestările clinice depind de cantitatea de larve infestate, dar şi de starea imunitară a fiecărei persoane. Primele simptome care trebuie să atragă atenţia sunt tulburările intestinale, senzaţiile de greaţă, durerile abdominale difuze, diareea apoasă, care cedează spontan în una-două zile. Persoanele infestate prezintă şi mialgii, cefalee, febră, somnolenţă sau agitaţie, dificultăţi la mers, la echilibru şi au erupţii cutanate, toate fiind indicii pentru trichineloză.
Boala nu trebuie tratată cu superficialitate, în condiţiile în care se poate ajunge la complicaţii severe de ordin neuropsihic, cu meningite, encefalite, hemipareze, paralizii de nervi cranieni sau psihoze. De asemenea, pot fi afectaţi plămânii, creierul şi rinichii, nefrita şi glomerulonefrita fiind posibile urmări ale trichinelozei nedepistate la timp.
la Spitalui de infectioase au fost internati, nu la cel judetean.
si cde cine apartine?
sunt doua locatii diferite
ar fi bine sa avem in fiecare comuna unde sa facem un examen trichineloscopic ,dar unii medici refuza sa faca acest examen pe motiv ca nu au aceasta aparatura. Va multumesc !