Traficul de persoane – subiect al unei întâlniri de lucru la Prefectura Sălaj

Instituţia Prefectului Sălaj a găzduit marţi, 11 septembrie, „Reuniunea de lucru a echipei interinstituţionale judeţene antitrafic Sălaj – 2018”, organizată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Cluj-Napoca.

La eveniment au fost prezenţi comisarul  şef de poliţie dr. Alexandrina – Augusta Bora, coordonator al Centrului Regional Impotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca, suprefectul Vegh Alexandru, directorul de cancelarie Dan Chiş, managerul public la Instituţia Prefectului Sălaj – Iulia David, reprezentanţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi ai unor instituţii publice cu atribuţii în domeniu. 

Principalele puncte de pe ordinea de zi au vizat prezentarea atribuţiilor Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, conform ultimelor modificări legislative din martie 2018; prezentarea campaniei naţionale „Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile!”, campanie de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă și discutarea modalităților de colaborare pentru implementarea campaniei la nivel județean; discutarea responsabilităţilor prevăzute în sarcina fiecărei instituţii cu privire la prevenirea, combaterea traficului de persoane și asistența acordata victimelor traficului de persoane; facilitarea colaborării interinstituţionale la nivelul judeţului cu privire la aplicarea Mecanismului naţional de identificare şi referire a victimelor traficului de persoane, aprobat prin ordin comun al ministerelor implicate. Coordonatorul Centrului Regional Impotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca a solicitat celor prezenţi sprijin în diseminarea campaniei naţionale „Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile!”, subliniind faptul că în combaterea traficului de persoane este foarte importantă componenta de prevenire. Reprezentanţii structurilor MAI şi ai instituţiilor publice şi-au exprimat disponibilitatea privind promovarea campaniei la nivel judeţean, astfel încât informaţiile relevante să ajungă la un număr cât mai mare de persoane.

Campania urmăreşte prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă şi se implementează în perioada aprilie – decembrie 2018, de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociaţia eLiberare şi Fundaţia World Vision Campania are ca scop: creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane; informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării prin muncă; creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane; informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen; creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.

În acelaşi context, Augusta Bora a acordat o distinţie Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională, pentru proiectul de prevenire a traficului de ființe umane „Nu ești de vânzare, alege pentru binele tău!”. De asemenea, a fost recompensată şi Iulia David, managerul public la Instituţia Prefectului Sălaj, pentru sprijinul acordat în acţiunile derulate de Centrul Regional Impotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca. 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment